Twilightfilms en hiv-besmetting

Door Birgit van Rooij

“Artsen vrezen dat de populariteit van Twilightfilms leidt tot een toename van het aantal aids- en hepatitisgevallen. Jonge fans zouden de films naspelen door elkaar te bijten en elkaars bloed op te zuigen.” Dit stond 30 september te lezen op de website van het Algemeen Dagblad.

FHJFactcheck kwam hetzelfde artikel tegen op ondermeer de websites Nu.nl en Nieuws.nl. Het persbericht over de vampierrage waarop het AD zijn artikel baseerde, is afkomstig van persbureau Novum. De tekst is door de krant een-op-een overgenomen. De Belgische website Gayworld.be schreef een eigen artikel over dit onderwerp, maar qua informatie voegde dit niks toe aan het verhaal van het AD.

Besmetting

Tieneridool en hoofdrolspeler in de Twilightfilms Robert Pattinson geeft in een interview aan bang te zijn voor hiv-besmetting. Dit omdat enthousiaste fans hem regelmatig benaderen en vragen om bloed uit een open wond te zuigen. Het lijkt dus een onderwerp dat echt ‘leeft’. Vreemd is dat er op internet niet veel over te vinden is. Zoekacties leiden terug naar hetzelfde bericht uit het AD. Op internet is geen enkel bericht te vinden over iemand die daadwerkelijk besmet is doordat hij of zij scènes uit de film Twilight naspeelde.

Het artikel is opgebouwd uit aannames en verwachtingen en niet op harde feiten. Dat blijkt uit formuleringen als: ‘mogelijk’, ‘ artsen vrezen’ en ‘jongeren zouden dat doen’. Woordvoerder M. Hommes van het Aidsfonds is van mening dat het bericht nergens op slaat.  Ze is bekend met de berichtgeving rond de Twilightfilms. Er zijn volgens haar geen gevallen bekend van mensen die besmet zijn geraakt door het nadoen van de films. Doordat het aantal hiv-besmettingen in Nederland laag is, is volgens haar de kans klein dat jongeren elkaar door bijten besmetten.  Hommes ziet het dan ook niet gebeuren dat het aantal hiv-geïnfecteerden ontzettend zal stijgen door de vampierfilms.

Bijten en opzuigen

De woordvoerder legt uit dat er een groot verschil zit tussen het bijten in de huid en het opzuigen van bloed. Dit onderscheid wordt in het AD-artikel niet gemaakt. Hommes: “Als je bijt, is er kans op bloed-bloedcontact. Dit kan gevaarlijk zijn, je zou wanneer je besmet bent met hiv, de ziekte kunnen overdragen. Het opzuigen, dus drinken van bloed, is niet besmettelijk. Het bloed komt dan in je maag en niet in aanraking met je bloed.”

De kans dat jongeren op deze manier in aanraking komen met hepatitusvirussen is veel groter volgens Hommes. Dat komt veel vaker voor en is besmettelijker dan hiv. De kans dat de vampierfilms leiden tot meer hepatitisgevallen, ligt dus meer voor de hand.

De eerste Twilightfilm komt uit 2008. Er zouden dus al besmettingen bekend kunnen zijn; antistoffen tegen genoemde virussen zijn na een paar weken tot enkele maanden aantoonbaar in het bloed. Dit is natuurlijk niet helemaal waterdicht, omdat er mogelijk jongeren zijn die de ziekte opgelopen hebben door het naspelen van de films, maar zich er niet van bewust zijn en dus nog geen dokter bezocht hebben.

Bronnen:

http://www.ad.nl/ad/nl/1023/Film/article/detail/516300/2010/09/30/Angst-voor-aids-bij-Twilight-fans.dhtml

http://www.soaaids-professionals.nl/documenten/RIVM_rapport_2009.pdf

http://www.gayworld.be/holebi-nieuws/twilight-fans-verspreiden-hiv/

http://www.twilightthemovie.com

http://www.stepheniemeyer.com

http://www.sciencefairadventure.com/ProjectDetail.aspx?ProjectID=127

http://www.nu.nl

http://www.nieuws.nl

Novum. Van dit persbureau is het officiële bericht afkomstig. Ik heb gesproken met Natasja van Spijk.

Gayworld.be

LexisNexis

Dr. Gary Clemons

Aidsfonds. Ik heb gesproken met Mary Hommes.

Stop Aids Now

Een Nederlands arts die liever anoniem blijft

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Twilightfilms en hiv-besmetting

  1. En welke collega heeft dit geschreven?;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s