Leren vallen zonder schade

Door Femke van der Palen

Jaarlijks belanden 39.000 kinderen van 8 tot 12 jaar in het ziekenhuis door letsel na een val. Dat zijn er 19.000 meer dan zes jaar geleden. Valtrainingen moeten volgens de stichting Consument en Veiligheid de oplossing zijn; uit onderzoek blijkt dat door deze scholing het aantal ziekenhuisopnames terugdringt met vijftig procent. Dat meldt het AD van 31 augustus.

Letsel hoeft niet alleen afkomstig te zijn van een val. Kinderen klimmen ook in bomen of raken geblesseerd tijdens een potje voetbal. Hoe weet men bij Consument en Veiligheid dan dat er bij die 39.000 kinderen sprake is van verwondingen door een val? En niet door een andere oorzaak?  “Al het letsel wordt geregistreerd op afdelingen spoedeisende hulp van vijftien ziekenhuizen verspreid door heel Nederland. Deze zijn representatief voor heel het land. Zij werken met vragenlijsten en deze worden door hen ingevoerd”, aldus Charlotte Bruijnen, medewerkster van Consument en Veiligheid. “Deze cijfers worden verzameld in een grote database, zodat we kunnen zien of er sprake is van een stijging van bijvoorbeeld verwondingen na een valpartij.”

Valtrainingen
Dat kinderen vallen is iets van alle generaties. Even huilen, opstaan en gewoon weer doorgaan. Het hoort bij het opgroeien, hebben ze daar dan echt training voor nodig? Het bericht roept meer vragen op. Waarom zijn valtrainingen noodzakelijk? En wat houdt zo’n training  in? Leert een kind daarmee om niet meer te vallen? Volgens Saskia Kloet, medewerkster van Consument en Veiligheid, is dat laatste niet het geval. Door de training leren ze daarentegen wel hoe zij zich beter kunnen opvangen en beschermen als ze vallen. Het voornaamste doel is om het aantal opnames in het ziekenhuis na een valpartij, terug te dringen.

De laatste jaren is er namelijk een toename van 39 procent in het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij gaat het om kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar die in het ziekenhuis belanden na letsel door vallen. Dit blijkt uit cijfers van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid. Hierin staan de gegevens geregistreerd van alle slachtoffers die na een ongeval, geweld of zelfmutilatie worden behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH). Deze stijging van valcijfers is voor de stichting Consument en Veiligheid aanleiding geweest om zogenaamde valtrainingen te starten. Dit is een lespakket speciaal ontwikkeld voor basisscholen om de valvaardigheden van kinderen op een speelse manier te verbeteren.  Er komt bijvoorbeeld een judodocent die de kinderen enkele valtips geeft.

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het EMGO-instituut dat de toename van ziekenhuisopnames mede komt door de verminderde motorische vaardigheden en overgewicht. Het EMGO is een onderzoeksinstituut van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.  Kloet: “Kinderen leren niet meer hoe ze op een juiste manier moeten vallen. Hierdoor verandert het soort letsel. Het is ook zo dat, in vergelijking met vroeger, er veel meer (over) gewicht op de polsen komt tijdens een val. Er is daarom een toename te zien van het aantal polsfracturen. Als kinderen leren om zich beter op te vangen, is een ziekenhuisopname niet altijd noodzakelijk.” 

Symptoombestrijding
Als kinderen door overgewicht meer kans lopen op bijvoorbeeld een polsfractuur, is dat dan niet de echte oorzaak die moet worden aangepakt? Volgens Kloet is dat een proces dat jaren duurt. “De valtrainingen zijn eigenlijk een vorm van symptoombestrijding. We weten dat het overgewicht de oorzaak is, maar dat kinderen dikker worden is een proces dat jaren heeft geduurd. Om dat aan te pakken duurt ook weer jaren. Daarom oen we nu iets aan de gevolgen van overgewicht.”

De journaliste van het artikel, Suzanne Docter, is op het idee van dit artikel gekomen naar aanleiding van een eerder bericht in de weekendbijlage van het AD. Dat ging over kinderen met een motorische achterstand. Nadat een collega vertelde over de valtraining, besloot ze te gaan onderzoeken of er nieuws uit kon komen. En zo schreef ze dat artikel. “Alle feiten en cijfers heb ik laten controleren door deskundigen op dit gebied. De gegevens komen van de website van Consument en Veiligheid en uit een rapport van het EMGO-instituut van de VU in Amsterdam.”
Overigens blijkt het laatstgenoemde onderzoek moeilijk te bemachtigen. De journaliste heeft het rapport onder embargo gekregen. Na lange tijd rondbellen en mailen bemachtigt FHJ Factcheck ook het onderzoek, wederom onder embargo. De feiten die de journalist uit het onderzoek haalde, komen overeen met het artikel.
 
Bronnenlijst:
– Website AD: http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/508798/2010/08/31/Kind-moet-weer-leren-te-vallen.dhtml
– Algemeen Dagblad van 31-08-2010 ‘ Kind moet weer leren vallen’- Suzanne Docter.
– Charlotte Bruijnen, Consultant bij Consument en Veiligheid
– Saskia Kloet, coördinator Sport bij Consument en Veiligheid
– Evert Verhagen, VUMC Amsterdam
– Suzanne Docter, journaliste AD.
– Factsheet van Stichting Consument en Veiligheid ‘Letsel Informatie Systeem, LIS factsheet 2008’
– Rapport van het EMGO instituut, 2008-2009: ‘Motor fitness in Dutch youth: Differences over a 26-year period (1980-2006)- J. Runhaar. D.C.M. Collard, A.S. Singh, H.C.G. Kemper, W. van Mechelen, M.Chinapaw.’
– Rapport van het EMGO instituut, 2010: ‘ Effectiveness of a school-based fall related injury prevention program: a cluster randomized controlled trial.- M.D. Geuke, T. Könemann. Supervised by E.A.L.M. Verhagen, J. Nauta & G. Savelsbergh.’

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s