Starters in 2011 dakloos?

door Fenna Wolve

Veel startende huizenkopers krijgen het moeilijk volgend jaar. Althans dat wordt gezegd in Editie NL van woensdag 1 december 2010. “Banken worden nog voorzichtiger met het verstrekken van hypotheken. Doordat ook de Koopsubsidies en Startersleningen zijn weggevallen, kunnen tweeverdieners met een modaal inkomen straks veel minder lenen”, aldus Editie NL.

Het actualiteitenprogramma van RTL stelde dat tweeverdieners met een modaal inkomen van €33.000 nu nog een hypotheek kunnen krijgen van €180.000. Maar vanaf 1 januari zouden zij nog maar €105.000 kunnen lenen. Vervolgens startte verslaggever Mark Bos een zoektocht naar een huis voor dit laatste bedrag. In het item kwamen twee huizen van deze zoektocht naar voren. Aan het einde van het item concludeerde Bos dat je in Nederland geen huis kunt kopen met het budget van €105.000.

Koopsubsidies en Startersleningen
De website van de Rijksoverheid geeft informatie over Koopsubsidies en Startersleningen. Een Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten, hiermee wil de overheid het eigen woningbezit bevorderen. Als starter kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een Starterslening, een aanvullende lening bovenop de normale hypotheek. Deze twee regelingen zijn niet te combineren. De aanvraag en toekenning van Koopsubsidies verloopt via NL Energie en Klimaat. “Het budget van de Koopsubsidies is sinds maart van dit jaar op. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dit weer wordt aangevuld. Dit ligt helemaal aan de besluitvorming van het kabinet. Maar op dit moment kunnen er geen Koopsubsidies meer worden aangevraagd”, zegt Stefan de Krijger van NL Energie en Klimaat.

Volgens Editie NL zijn zowel de Koopsubsidies als de Startersleningen weggevallen, maar dit is niet helemaal waar. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting van Nederlandse gemeenten (SVn) is een financiële partner van gemeenten. Leningen vanuit de gemeente lopen via de SVn, zo ook de Startersleningen. “De Startersleningen werden door het ministerie van VROM en de betreffende gemeente samen gefinancierd, beide betaalden de helft. Maar sinds mei van dit jaar is het budget van VROM op en kan het ministerie dus geen Startersleningen meer verstrekken. Veel gemeenten hebben nog wel budget en nemen nu vaak het hele bedrag voor hun rekening. Deze gemeenten verstrekken dus nog steeds Startersleningen”, vertelt Nico Bunt van SVn. Op de website van SVn is te zien welke gemeenten dit zijn.

Strengere regels
Dat banken voorzichtiger zullen worden bij het verstrekken van hypotheken leidt Editie NL af uit een persbericht van Vereniging Eigen Huis (VEH), dat weer gebaseerd is op een voorstel van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Ook de cijfers die in het item worden genoemd, heeft Editie NL overgenomen van de VEH.

Als het aan de AFM ligt, moeten banken voorzichtiger worden met het verstrekken van hypotheken. De AFM is een onafhankelijke toezichthouder op de financiële markt. Zij stelt geen regels op, maar kan alleen voorstellen doen om de regels aan te passen. Persvoorlichter Martijn Pols vertelt dat de AFM heeft geconstateerd dat er in Nederland te makkelijk hoge hypotheken worden gegeven. “De kans op schulden is hierdoor voor de consument vrij groot. Ter bescherming van de consument hebben wij een voorstel gedaan voor nieuwe regels omtrent de hypotheekverstrekking”, aldus Pols. “Dit voorstel is, met uitzondering van één puntje, goedgekeurd door de Tweede Kamer.”

Op de website van het ministerie van Financiën staat dat het voorstel nu voor advies aan de Raad van State is voorgelegd. Maar in dit nieuwsbericht is ook te lezen dat minister De Jager van Financiën de banken tot 1 februari 2011 te tijd heeft gegeven om zelf een gedragscode op te stellen met verscherpte regels om ongewenste overkreditering bij hypotheekverstrekking tegen te gaan. Als deze gedragscode voldoet aan alle eisen voor de consumentenbescherming, zal de minister het daar waarschijnlijk bij laten. Als de nieuwe gedragscode niet goed genoeg is, zullen er nieuwe regels door de overheid worden opgesteld. “Waar het mij om gaat is dat de regels tegen ongewenste overkreditering worden aangescherpt.(…) Op welke wijze dit gebeurt vind ik minder belangrijk.”, aldus minister De Jager in het nieuwsbericht van het ministerie van Financiën.

Het is dus zeker dat er scherpere regels komen omtrent de hypotheekverstrekking. Maar hoe deze regels er precies uit gaan zien en wanneer deze worden ingevoerd is nog niet zeker.

Huizenjacht
Na een korte huizenjacht op funda.nl blijkt al snel dat er weldegelijk huizen te koop zijn met een budget van €105.000, zelfs in de Randstad. Terwijl het item van Editie NL wordt afgesloten met de zin: “Conclusie van de zoektocht. Voor €105.000 krijg je niks in Nederland.” Volgens Felix den Hartog, eindredacteur en chef van Editie NL, wordt hier duidelijk gezegd dat de verslaggever geen huis voor dit bedrag heeft kunnen vinden. “Het is niet gezegd dat het niet mogelijk is om in Nederland een huis voor €105.000 te kopen. Maar het is typerend voor Editie NL om een verslaggever met een opdracht op pad te sturen. En in dit geval is het de verslaggever niet gelukt. Want uiteraard zijn er in meerdere delen van het land huizen te vinden voor die prijs.” Verder zegt Den Hartog dat er wel naar eengezinswoningen werd gezocht. “ Een tweekamerappartement telt in dit geval niet mee.” 

De kans is dus groot dat het volgend jaar inderdaad wat moeilijker wordt om een hypotheek te krijgen. Dit zal alleen niet direct op 1 januari zo zijn. De nieuwe regels die worden gemaakt, zijn er vooral voor dat mensen niet veel méér kunnen gaan lenen bovenop de aankoopsom van hun huis. Daarnaast zijn er nog steeds veel gemeenten die Startersleningen verstrekken, wat het voor starters iets makkelijker maakt om een huis te kopen. Ten slotte is het niet onmogelijk om een huis voor €105.000 te kopen in Nederland. Zelfs in de Randstad is hier een tweekamerflat voor te krijgen, een woning waar veel starters wellicht al blij mee zijn.  

Bronnen
www.rijksoverheid.nl
www.nlenergieenklimaat.nl
www.svn.nl
www.funda.nl
www.afm.nl
www.minfin.nl
www.eigenhuis.nl
Stefan de Krijger van NL Energie en Klimaat
Nico Bunt van SVn
Martijn Pols van AFM
Felix den Hartog van Editie NL

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Starters in 2011 dakloos?

  1. Pingback: Klopt dat wel? « Fenna Wolve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s