“Aan het eind van de dag moet de krant vol”

Door Maaike van der Heijden

“Werknemers zijn bereid tot offers. Mensen melden zich minder vaak ziek uit angst hun baan te verliezen. Daarnaast is meer dan de helft  van de Nederlandse werknemers bereid salaris in te leveren als daarmee hun baan gegarandeerd wordt.” Dit meldde dagblad Sp!ts op 1 december.

Hetzelfde bericht staat op de nieuwssite Nu.nl. Het originele persbericht is te vinden op de site van JobTrack. Deze banensite voerde  het onderzoek uit samen met Intelligence Group. “Sp!ts heeft het persbericht letterlijk overgenomen”, vertelde Marieke Geudeker van JobTrack. De journalist heeft het onderzoek niet opgevraagd. Nu.nl brengt het bericht ook, maar heeft ook een quote van een medewerker van JobTrack.

De onderzoekers

Het Nationale Werkonderzoek 2010 van JobTrack.nl is uitgevoerd door Intelligence Group, onder 21.917 respondenten. Het onderzoek gaat voor een deel over het vertrouwen dat Nederlanders hebben in hun werk en in zichzelf als werknemer.
JobTrack.nl is een vacaturesite voor de mbo- en hbo-doelgroep. De site is onderdeel van uitgeversconcern Koninklijke Wegener. NV en werkt samen met meerdere dagbladen in Nederland waaronder die van Wegener, AD NieuwsMedia en Media Groep Limburg. Ook heeft de vacaturesite een samenwerking met 35 populaire branchesites.
JobTrack.nl en Intelligence Group zijn commercieel van opzet. De bedrijven hebben geen onafhankelijke functie.

Journalisten en cijfers

De journalist gebruikt woorden als ‘minder vaak’ en ‘steeds meer’. Zoals: “Mensen melden zich minder vaak ziek uit angst hun baan te verliezen.” Ook zijn er in het bericht geen andere cijfers te lezen over voorgaande jaren en dat is ook niet terug te zien in het onderzoeksrapport van JobTrack.
Nog een voorbeeld: “Daarnaast is meer dan de helft van de Nederlandse werknemers bereid salaris in te leveren als daarmee hun baan gegarandeerd blijft”, meldt het bericht. Maar hoeveel procent  van het loon is dat? Is dat een enkele euro of is dat 100 euro in de maand? En is meer dan de helft 51 of bijvoorbeeld 85 procent? In het onderzoek is te zien dat 33% bereid is 1 tot 5 procent van zijn of haar salaris in te leveren.
Dat geldt hetzelfde voor: “Een op de vijf, vooral hoogopgeleiden, wil zelfs tien procent inleveren.” Ook hier zijn de cijfers wat opgerekt: 25% van de WO’ers en 23% van de HBO’ers is bereid om 5 tot 10 procent van zijn salaris in te leveren voor baanbehoud.
Een vreemdere constatering is deze: “Jongere werknemers maken zich trouwens inmiddels bijna net zoveel zorgen over hun pensioen als oudere werknemers.” Terwijl het onderzoek toch anders meldt, namelijk: 35 procent van de jongere werknemers en 49 procent van de oudste werknemers maakt zich zorgen. Een verschil van 14%.

Gratis reclame

Sp!tsjournalist Joris Polman zegt zelf het onderzoek wel opgevraagd te hebben. “Maar ik heb eigenlijk alleen het persbericht gelezen”, vertelt hij later. Waarom hij het gehele onderzoek niet hebben nagekeken? “Tijdgebrek. Aan het eind van de dag moet de krant vol. Dit hadden we nog voorhanden.” JobTrack kan commerciële belangen hebben bij het feit dat het stuk gepubliceerd wordt. “Ja, dat is zo, maar wij hebben zelf niet de mogelijkheid om zo’n onderzoek uit te voeren en we vonden de resultaten van het onderzoek toch de moeite om te publiceren. Dat die bedrijven uit zijn op gratis reclame hebben wij ook wel door en de meeste plaatsen we daarom ook niet. Maar dit signaal wat in dit onderzoek wordt afgegeven is gewoon heel herkenbaar. Het geeft iets menselijks aan. Zeker nu met de crisis. Alle mensen moeten een tandje bijzetten.”
Dat de feiten niet helemaal kloppen, vindt hij dan ook niet zo erg. “De wereld stopt niet met draaien”.

Bronnen

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2010/12/werknemers_bereid_tot_offers.html

http://www.hetnationalewerkonderzoek.nl

http://www.nu.nl/economie/2391678/werknemer-bereid-loonoffer-baan.html

http://statline.cbs.nl

Marieke Geudeker van JobTrack

Journalist Joris Polman van Sp!ts

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s