Roken met en zonder kinderen in de kamer

Door Stephan Gabriëls

Pakjesavond is net voorbij. Terwijl opa, oma en de ouders hun pakje sigaretten bijna leeg hebben gerookt, spelen de kleine koters van het gezin met het zojuist uitgepakte speelgoed. Stom toeval of niet; onderzoeksbureau TNS NIPO komt de dag na pakjesavond met de resultaten van een onderzoek over meeroken. Dat doet  het bureau in opdracht van de anti-rookstichting Stivoro. De resultaten van dat onderzoek worden overgenomen door verschillende media. De strekking van de koppen is ‘Meeroken sterk gedaald’ en ‘Minder jonge kinderen roken passief mee met ouders’.

De nadruk in het onderzoek ligt op ouders die binnenshuis roken, waardoor hun kinderen ook blootstaan aan die schadelijke rook, het zogenoemde meeroken. In het onderzoek worden echter verschillende getallen genoemd. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen het roken binnenshuis mét kinderen en zónder kinderen in de buurt.
Opvallend is dat de meeste media hun verhalen beginnen met de meest opzienbarende cijfers. Het percentage gezinnen waar gerookt wordt daalde in veertien jaar namelijk met 45 procent. De berichtgeving is in de meeste gevallen echter gericht op de vermindering van het aantal kinderen dat direct blootstaat aan die rook. Dat zijn andere cijfers. Het percentage gezinnen waarbij de ouders rookten in het bijzijn van hun jonge kinderen (0-4 jaar) is in diezelfde periode gedaald met 38 procent.

Door elkaar

 
Dit laatste getal sluit het meest aan bij het nieuws dat de media willen brengen. Dat de cijfers door elkaar worden gebruikt vindt Matty Crone, één van de onderzoekers, geen probleem: “Beide cijfers laten duidelijk zien dat er een dalende trend te zien is wat betreft roken binnenshuis. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat wanneer iemand rookt in de keuken, het kind in de woonkamer alsnog schadelijke gevolgen ondervindt van dat roken. Bij de start van het onderzoek in 1996 was dat nog niet duidelijk, vandaar de twee verschillende cijfers.”
Er zijn media die dat op een juiste manier doen, zoals de medische site Gezondheidsweb. Andere media, zoals het Brabants Dagblad en de medische weblog Scientias, maken geen melding van deze specifieke cijfers. Hier wordt de lezer dus niet met de juiste cijfers geconfronteerd.
Tim Kraaijvanger van nieuwsblog Scientias geeft zijn visie op het gebruik van de cijfers: “Ik heb een selectie gemaakt, omdat er anders te veel met cijfers wordt gegooid. Aangezien het TNS NIPO-onderzoek zich vooral richtte op de eerste cijfers gingen wij daarin mee. Daar lag de nadruk op. Achteraf gezien denk ik dat het een goede keuze is, omdat meeroken verder gaat dan alleen de directe omgeving. Rook blijft immers hangen in huis.”

Horeca

 
Daarnaast wordt er in het onderzoek gemeld dat het rookverbod in de Nederlandse horeca effect heeft op het rookgedrag van de Nederlander. Die zouden thuis ook een eigen rookverbod hebben ingevoerd en daardoor minder snel een peuk opsteken. Opmerkelijk, vindt ook Lies van Gennip, de directeur van Stivoro: “Sommigen waren bang dat mensen thuis juist meer zouden gaan roken. Dat ze bijvoorbeeld thuis zouden gaan drinken om daar te kunnen roken. Dat blijkt nu juist niet te gebeuren. We denken dat het signaal dat de horeca rookvrij werd voor veel mensen een trigger was om dan maar minder of niet te gaan roken. Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers van tabak.  Niet roken in de horeca heeft bijgedragen aan de norm ‘roken doe je niet binnen’.”

Conclusie


Kinderen roken dus mee, dat is één ding wat zeker is. De verschillende cijfers in het onderzoek veroorzaken echter wat verwarring. Omdat de uitkomsten van het onderzoek niet erg veel van elkaar verschillen, is dat geen ramp. Wel valt op dat de verschillende media niet kiezen voor het cijfer dat past bij de nieuwskeuze die zij maken. In 45 procent van de gezinnen wordt namelijk in het algemeen minder gerookt. In 38 procent van de gezinnen wordt minder gerookt met de kinderen in de buurt. Een kwestie van het juiste cijfer bij de juiste vraag.

Bronnen

Onderzoeksrapport “Meeroken door kinderen in Nederland sinds 1996 sterk gedaald” door Matty R. Crone e.a.

Mede-auteur onderzoeksrapport, dr. Matty R. Crone

Directeur STIVORO, Lies van Gennip

Redacteur Scientias.nl, Tim Kraaijvanger

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Roken met en zonder kinderen in de kamer

  1. Pingback: Roken met en zonder kinderen in de kamer - Horecatrend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s