Blindengeleidepony is oud nieuws

Door Rimmer Frissen

Mona Ramouni is een blinde moslima. Zij krijgt van haar ouders een blindengeleidepony, omdat een hond volgens haar religie onrein is. FHJ Factcheck leest dit nieuws in de Telegraaf, maar diverse landelijke en regionale kranten publiceren dit ook op 16 november. Maar is het wel nieuws? Anderhalf jaar geleden publiceerde de Telegraaf hetzelfde bericht.

 Mevrouw Ramouni heeft deze pony sinds 2008. FHJ-Factcheck vraagt zich af waarom dit oude bericht als nieuws wordt gebracht. Deze speciaal getrainde paardjes bestaan al zo’n tien jaar. In Amerika traint de Guide Horse Foundation al vanaf 1999 pony’s om deze als persoonlijke assistent te gebruiken.
Dat de blinde moslima in verband met haar geloof zo’n pony in plaats van een blindengeleidehond krijgt, had nieuws kunnen zijn. Zolang de Nederlandse media geen lucht van dit bericht krijgen, is dit voor Nederlandse begrippen nieuws. Maar de Telegraaf publiceert dit nieuws op 28 juli 2009 met de titel ‘Geen hond, maar paard voor blinde moslim’. In het buitenland publiceert  The Daily Telegraph hetzelfde nieuws al begin april van dat jaar.

ANP

Het persbureau ANP publiceert het ‘nieuws’ over de blindengeleidepony op 15 november 2010 en de Nederlandse media brengen dit bericht als nieuws. Als een redacteur de naam Mona Ramouni had ingetikt, was hij er snel achter gekomen dat dit nieuws dateert van 2009. Opvallend is dat de Telegraaf de enige krant is die het bericht herschreven heeft en als enige de informatie heeft dat de pony boeken en boodschappen kan dragen. FHJ Factcheck probeerde te achterhalen of en hoe dit bericht is gecheckt. 

Nieuwe redacteuren


Het bericht stond op de buitenlandpagina van de Telegraaf, dus belt FHJ Factcheck met de buitenlandredactie. Chef buitenlandredactie Menzo Willems legt uit waarom dit bericht, nadat het vorig jaar al gepubliceerd was door de Telegraaf, weer als nieuws werd gebracht. Volgens Willems zitten er allemaal nieuwe redacteuren op de redactie, die vol enthousiasme de berichten maken. Zij konden volgens hem niet weten dat de Telegraaf dit bericht al een jaar eerder had gepubliceerd. “Er is door de redacteuren niet goed opgelet”, aldus Willems.  “Het nieuws wordt overgenomen van de persbureaus, dus je kan ook zeggen dat de persbureaus zelf ook niet goed opletten.” Maar de chef buitenlandredactie is duidelijk: “Er is gewoon iets verkeerd gedaan en dat had niet moeten gebeuren, maar het is nu eenmaal gebeurd.”

Bronnen
ANP

The Daily Telegraph
Guide Horse Foundation
De Telegraaf, chef buitenlandredactie Menzo Willems

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s