Angst voor kanker op de eerste plaats?

  Door Astrid van Oosterum

 ‘Kanker is onze grootste angst’, zo luidt de kop van een artikel op de site AD.nl van 10 december. Een enquête gehouden onder 2000 mensen vormt de basis voor deze conclusie. Uit een lijst van enge vooruitzichten, diende men de kwalijkste aan te stippen. De enquête is opgezet door het Britse Cancer Research. Dus eigenlijk is het de grootste angst van Britten?

“De lezer kan in de tweede zin lezen dat het onderzoek gedaan is door het Britse Cancer Research. Als het dan niet duidelijk is, dan lezen ze niet goed”, stelt AD.nl hoofdredacteur Bart Franssen. De resultaten van het onderzoek lijken in het artikel echter rechtstreeks vertaald te zijn naar de angsten van de Nederlanders. “Kanker staat bovenaan, gevolgd door het verliezen van baan of huis, schulden, een auto-ongeluk, Alzheimer of hartaanvallen. Een derde gelooft dat kanker een lotsbestemming is en er niets aan gedaan kan worden om het risico te verminderen”, is te lezen in het bericht.
Op de site van het Britse Cancer Research is dit letterlijk terug te vinden. Zowel in de Britse berichtgeving als in die van AD.nl figureert Sara Hiom. De uitleg over wie zij is,  laat echter wat te wensen over. Op de site van het Cancer Research wordt zij als volgt geïntroduceerd: ‘Sara Hiom, Cancer Research UK’s director of health information,’. AD.nl schrijft het volgende: ‘..woordvoerder Sara Hiom van het Kankerinstituut…’. Nergens wordt vermeld dat het AD hier niet zelf met iemand heeft gesproken van een Nederlands Kankerinstituut en dat de betreffende woordvoerder die geparafraseerd wordt, een Britse is.
Franssen over de mogelijke verwarring die het bericht kan oproepen: “Het bericht is overgenomen van verschillende Britse media. Ik zie waar het misverstand kan ontstaan, maar er staat toch duidelijk in dat het onderzoek is gedaan door het Britse Cancer Research.”

Angst 

Marsja Meijer is woordvoerder van KWF kankerbestrijding en vraagt zich allereerst af hoe angst eigenlijk gemeten wordt. “Wat is angst eigenlijk? Bedoelen ze dat mensen bevend van angst in hun bed liggen of dat mensen er veel mee bezig zijn?” 
Het KWF zelf doet geen onderzoek naar de angst voor kanker onder de mensen. “De gedachte aan kanker wekt vanzelfsprekend een angstgevoel op bij mensen. Of dat gevoel nu sterker is dan de gedachte aan bijvoorbeeld Alzheimer zou ik niet kunnen stellen.” Het onderzoek in Engeland is gedaan om bewustwording te kweken voor kanker en hoe de ziekte kan worden voorkomen. “Ik vraag me af of je de resultaten van de enquête kan toeschrijven naar de Nederlandse bevolking”, aldus Meijer.

Tweede plaats

Naast het bericht ‘Kanker is onze grootste angst’ heeft het AD nog een eigen poll geplaatst. Hier kan de lezer zelf kiezen uit acht enge vooruitzichten zoals kanker, Alzheimer, het verlies van een baan of dierbare en een terroristische aanslag. De resultaten van deze poll zijn op 22 december als volgt terug te zien op de site. Van de 19690 stemmers geeft 30 procent aan dat kanker hun grootste angst is. Hiermee komt ‘onze grootste angst’ in feite op de tweede plaats. Het verlies van een dierbare is volgens de poll met 42 procent onze ‘echte’ grootste angst.

 Bronnen:

 AD.nl: http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/550164/2010/12/10/Kanker-is-onze-grootste-angst.dhtml

Hoofdredacteur AD.nl Bart Franssen

 British cancer research: http://info.cancerresearchuk.org/news/archive/pressrelease/2010-12-08-cancer-is-biggest-fear-but-some-think-it-is-fate

 Persvoorlichting KWF Marsja Meijer

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s