Geen negenhonderd kilometer file

Door Sanne Brand
‘Sneeuw zorgt voor 900 kilometer file’, kopte nrc.next dinsdag 30 november. In het bericht dat door het ANP is geschreven, gaat het over de avondspits van maandag 29 november, die volgens de krant de boeken in gaat als drukste avondspits ooit. Maar was de file daadwerkelijk 900 kilometer lang én was het de drukste avondspits ooit?

Een aantal Nederlandse (gratis) dagbladen pakt op hun website op maandagavond uit met het filenieuws. Foto’s, Twitter-updates en een overzicht met de tien drukste spitsen ooit passeren de revue. Nederland heeft die avond te kampen met een sneeuwfront dat van het oosten naar het westen van het land trekt. De sneeuwval is volgens de Verkeers Informatie Dienst (VID) van de Algemene Nederlandse Wielrijders-Bond (ANWB) de oorzaak van de drukte op de wegen.

Helder beeld
Een rondgang langs websites van de dagbladen laat zien dat er nogal wat verschillen zijn in de berichtgeving met betrekking tot de lengte van de file, die de boeken in gaat als de drukste avondspits ooit. FHJ Factcheck focust zich op het bericht van het ANP, waarin wordt vermeld dat de file 900 kilometer lang is en het overzicht van de tien drukste spitsen ooit. Voor een helder beeld over de berichtgeving in verschillende media, zie hieronder een overzicht van de genoemde aantallen.

Krant Aantal kilometers Hoogtepunt Plaats in ranglijst Bron
Trouw 888 km 18.00 uur Tweede plek file top tien VID
RTL Nieuws Bijna 900 km 18.00 uur Niet genoemd ANWB
  870 km      
NOS 870 km Drukste avondspits ooit Onbekend
Sp!ts 900 km 17.30 uur Niet de drukste spits ooit ANWB
Metro 880 km Drukste avondspits ooit ANWB
      Derde plek drukste files ooit  
NRC Handelsblad Meer dan 900 km Drukste avondspits ooit ANWB
Volkskrant 880 km 18.00 uur Drukste avondspits ooit ANWB
      Derde plaats drukste files ooit  
Telegraaf 880 km 18.00 uur Drukste avondspits ooit ANWB
      Derde plaats drukste files ooit  
AD 880 km 18.00 uur Drukste avondspits ooit ANWB
      Derde plaats drukste files ooit  

Hoogtepunt
Wat opvalt is dat veel nieuwsberichten de ANWB als bron opvoeren. ANP voert de ANWB ook als bron op. Het vreemde aan het verhaal van ANP is dat de ANWB echter naar buiten heeft gebracht dat de file op het hoogtepunt van de avond 871 kilometer lang is. Dit feit bevestigen Patricia Troost, woordvoerder Verkeerscentrum Nederland (VCNL) en John Sahoka van de ANWB. Sahoka voegt daaraan toe dat het hoogtepunt tussen 17.00 en 18.00 uur was. Dit komt overeen met de genoemde tijden in de verschillende berichten.

In tegenstelling tot het tijdstip van het hoogtepunt van de file wordt er met het aantal kilometers gegoocheld door verschillende media. Maar we focussen ons in dit geval op het bericht uit nrc.next waarin wordt vermeld dat de file een lengte van 900 kilometer bedraagt. VCNL levert verkeersinformatie aan onder meer de ANWB. De ANWB wordt als bron gebruikt in het bericht uit nrc.next. Troost legt uit wat de oorzaak kan zijn. “De oorzaak is mogelijk te wijten aan het feit dat journalisten zelf bellen naar de ANWB Verkeersdienst om de stand van zaken op dat moment te achterhalen. Daardoor kunnen er andere cijfers worden gecorrespondeerd dan het uiteindelijke aantal kilometers.”

‘Continu contact’
Rennie Rijpma, chef redactie Binnenland van het ANP, bevestigt dat het ANP inderdaad continu contact heeft gehad met de ANWB. “Op een gegeven moment maakte de ANWB een reële schatting van 900 kilometer. Dat aantal werd voor publicatie vrijgegeven – anders hadden we dat uiteraard niet gebracht, zo’n cijfer verzin je niet namelijk. Het aantal steeg ook nog even.”

Rijpma legt verder uit dat het ANP uiteindelijk heeft afgewacht tot de ANWB een definitief cijfer kon geven. “Dit besluit was mede ingegeven door het feit dat het enorm ging spannen welke plaats de file van die dag in de file top 1 ging krijgen. Uiteindelijk stelde de ANWB de eerste inschatting van 900 bij tot 871. Daar heeft het ANP ook een bericht van gemaakt. Afnemers weten in elk geval van lopend nieuws dat het nieuws bericht het oudste vervangt.” Of de eindredactie van nrc.next een grove afronding naar boven heeft gedaan of de update van het ANP-bericht niet heeft geplaatst, is onduidelijk. Er is om reactie gevraagd, hierop kregen we helaas geen antwoord van de eindredactie.

Feiten
In de file top 10 van de ANWB staat de avondspits van 29 november 2010 op nummer 3 waarmee bevestigd wordt dat de file de drukste avondspits ooit was. Op nummer 2 staat de ochtendspits van 25 maart 2008 met een lengte van 888 kilometer en op nummer 1 staat de ochtendspits van 8 februari 1999 met een lengte van 975 kilometer. Het feit dat de file van 29 november de drukste avondspits ooit was klopt. Het feit dat de file een uiteindelijke lengte van 900 kilometer bedroeg niet.

Bronnen:

John Sahoka – ANWB

Patricia Troost – Verkeerscentrum Nederland

Patrick Potgraven – VerkeersInformatieDienst

Rennie Rijpma – ANP

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s