‘Griepfeesten worden geen trend’

  Door Stephan Gabriëls

Het is tien uur ‘s avonds. Het café is afgeladen vol. In plaats van een “leuk dat je er bent”, nies je de ander vol in het gezicht. Je bestelt geen fris getapt biertje, maar drinkt van het glas van iemand die flink de griep heeft. Als we trendwatcher Gerda Jonker moeten geloven, gaan we dit jaar steeds meer van dit soort besmettingsfeesten bezoeken. De media pikken het onderwerp massaal op: de Telegraaf, AD en Sp!ts maken er melding van. Maar hebben die griepfeesten wel nut? Viroloog Ab Osterhaus: “Die mensen zijn knettergek!”

Besmettingsfeesten. In Amerika worden ze inderdaad georganiseerd. Daar heten ze ‘swine flu parties’. Maar echt booming zijn deze party’s niet meer. “Daarom komen zulke feesten ook niet naar Nederland”, zegt Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas. De griepfeesten waren een hype ten tijde van de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009. Door elkaar te besmetten zou je namelijk antistoffen aanmaken. Die zouden je dan weer immuun maken voor het échte griepvirus. Doktoren raadden toen het organiseren van dit soort feesten al af. Wie denkt dat het vooral studenten zijn die deze griepfeesten bezoeken, heeft het mis. In Amerika en Engeland zijn het vooral ouders die hun kinderen meenemen naar dit soort feesten. Ouders die om wat voor reden dan ook hun kinderen niet willen laten vaccineren en de feesten daarvoor een plaatsvervanger laten zijn.

Interview als bron

Gerda Jonker, docent Trends & Markt aan de Hanzehogeschool Groningen, is er zeker van dat in Nederland de feesten voet aan de grond krijgen. De woorden griepepidemie en Mexicaanse griep gonzen weer in het nieuws, wat het organiseren van deze feesten zou aanwakkeren. Het bronbericht waar alle media op voortborduren is dan ook het interview met Jonker in het hogeschoolmagazine Hanzemag. Daarin vertelt ze: “In Amerika en Azië zie je het al. Zodra er een vervelend virus op komst is, zoals de Mexicaanse griep, worden er feesten georganiseerd zodat de kans groot is dat je wordt besmet. Het idee daarachter is dat het virus in de beginfase nog niet zo krachtig is en nog geen immuniteit heeft ontwikkeld tegen allerlei antistoffen.”
Is dat zo? Viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC vindt het een contradictie: “Zo’n feest is het noodlot tarten. Door elkaar juist te infecteren, verspreid je het griepvirus juist alleen maar. Het kan zijn dat je niet meer gevoelig kunt worden voor het virus, maar dan moet de besmetting precies getimed worden. De mensen die naar dit soort feesten gaan, draaien als het ware de klok duizenden jaren terug. De Chinezen probeerden zichzelf 2000 jaar geleden al op deze manier te genezen. Het ging daar toen om het pokkenvirus. Slechts een heel klein percentage van de mensen die zichzelf op deze manier probeerden te genezen, genas ook daadwerkelijk. Het percentage dat na zelfbesmetting stierf aan het virus, was veel groter. Nu passen we de techniek van het vaccineren toe. Een milde vorm van een virus toedienen, wat de kans om het echte virus te krijgen, minder groot maakt.”

Eigen leven

Alle media-aandacht ten spijt, verblijft Jonker op het moment van schrijven in het buitenland. De communicatieafdeling van de Hanzehogeschool Groningen geeft daarom een reactie: “De uitspraken van onze docent zijn een eigen leven gaan leiden. De boodschapper van het nieuws wordt als het ware onthoofd.” Of griepfeesten goed of fout zijn, laat ze in het midden. “Een trendwatcher ‘watcht’. Zij voorspelt dat deze party’s een trend kunnen gaan worden. Niets meer en niets minder.”

‘Absurd’

Dat is wel erg makkelijk gezegd, vindt Adjiedj Bakas, goeroe op het gebied van trendwatchen: “Dit is te absurd voor woorden. Iedereen noemt zich tegenwoordig trendwatcher. Eén vrouw brengt onze hele branche in diskrediet. Het is namelijk helemaal niet waar; griepfeesten worden geen trend. Daar is de Nederlander veel te nuchter voor. Er wordt in Nederland snel de vergelijking gemaakt met HIV-feesten. Die associatie heeft een negatieve bijsmaak. De citaten van deze trendwatcher zijn een goed voorbeeld van hoe de media alles klakkeloos van elkaar overnemen.”
De schrijver van het artikel is overdonderd door de media-aandacht op zijn artikel: “ Die aandacht is overdreven”, zegt Luuk Steemers van hogeschoolmagazine Hanzemag. “Er wordt door de media één aspect uitgelicht, waardoor het lijkt dat  Gerda Jonker de griepfeesten bijna aan het promoten is. Zij geeft alleen aan wat een trend zou kúnnen worden. Het is luchtig bedoeld. Wat niet wil zeggen dat Jonker geen serieuze trendwatcher is.”

Het blijkt maar weer dat opmerkelijk nieuws zich snel een weg baant naar de mailboxen van de nieuwsredacties. Of het ook daadwerkelijk klopt dat je geen griep meer krijgt door antistoffen aan te maken, wordt niet gecheckt. Er wordt gesteld dat griepfeesten in Amerika nu helemaal hip zijn, terwijl die trend twee jaar geleden ´in´ was, bij de opkomst van de Mexicaanse griep.

Bronnen:

‘Maak je maar op voor de griepfeestjes’, HanzeMag 8, Luuk Steemers, 5 januari 2011

De Telegraaf

AD

Sp!ts

BBC News over griepfeesten

Ab Osterhaus, viroloog Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Hanze Hogeschool Groningen, communicatie-afdeling.

Adjiedj Bakas, trendwatcher (www.bakas.nl)

Luuk Steemers, redacteur HanzeMag.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s