Nederlands onderwijs wel in de top vijf

Door Joris Sluiter

Het onderwijs moet worden hervormd, zo vindt minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA). Zij wil Nederland in de top vijf van de wereld hebben op het gebied van kennis. Aanleiding voor de hervorming is het rapport van PISA (Programme for International Student Assessment), uitgebracht door de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO), dat de onderwijsprestaties heeft gemeten onder 65 geïndustrialiseerde landen. Nederlandse vijftienjarige leerlingen zouden pas op de tiende plek staan, zo meldt NRC op 7 december. Maar is dat wel zo?

Dat is één interpretatie van het onderzoek. Nederlandse scholieren staan inderdaad op de tiende plaats wat betreft leesvaardigheid, zie pagina 15 van het onderzoek. In het overzicht waar het lezersniveau van landen wordt vergeleken, staat echter ook dat Nederland het goed doet. Niet letterlijk, maar deze zin doet het: Countries whose mean score is NOT statistically significantly different from that of the comparison country. Met de nadruk op ‘not’. Het verschil tussen de gemiddelde scores van deze vergelijkbare landen is niet significant anders. Met andere woorden: het verschil in de score van bepaalde landen is zeer klein tot niet noemenswaardig, hetgeen inhoudt dat deze landen op hetzelfde niveau zitten.
Sjanghai scoort met 556 punten het hoogste. Dat wil zeggen dat vijftienjarige leerlingen in Sjanghai de hoogste score hebben behaald op de leestest van het PISA-onderzoek, zie bladzijde 91 voor de test. Sjanghai staat zeventien punten boven Korea. Dat verschil is te groot om te zeggen dat beide landen rond hetzelfde niveau zitten. Sjanghai staat daarom op plaats een en Korea op twee. Het verschil tussen Korea, Finland en Hongkong is veel kleiner. In totaal zes punten. Het verschil is statistisch gezien te klein om te zeggen dat het ene land veel beter is dan het andere. Met andere woorden: deze landen delen hetzelfde niveau. Zo interpreterend staat Nederland samen met Japan en Australië op de vierde plek. In de top vijf dus (zie schema hierboven).

Redactrice van het NRC Marieke van Twillert, die het stuk had geschreven zegt: “Ik heb het artikel destijds geschreven nadat ik bij de persconferentie van Van Bijsterveldt was geweest. Dat was op dezelfde ochtend als de presentatie van het rapport.” Ze heeft dus niet het rapport van PISA als bron gebruikt, maar de minister zelf.

Bronnen:

– Artikel NRC: http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2647235.ece/Van_Bijsterveldt_wil_alfa-_en_een_betapakket

– PISA rapport: http://browse.oecdbookshop.org/oecd/pdfs/browseit/9810071E.PDF

– Artikel Dr. Derk Reneman NRC opinie http://digitaleeditie.nrc.nl/NH/2010/11/20101210___/1_09/article4.html

– Dr. Derk Reneman

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s