Zorgverzekering huisdier ‘razendsnel’ populair?

Door Elcke van der Heijden

“Zorgverzekeringen voor huisdieren worden razendsnel populair.” Dat meldt het Brabants Dagblad op maandag 17 januari. Volgens het bericht zijn er in Nederland zo’n 170.000 honden en katten verzekerd tegen ziektekosten. Hiervan zijn 109.000 dieren verzekerd bij Proteq Dier & Zorg, onderdeel van SNS Reaal en de marktleider op het gebied van huisdierverzekeringen. Verzekert de Nederlandse dierenvriend inderdaad massaal zijn kat of hond? En is de bron van het bericht, Proteq Dier en Zorg, betrouwbaar?

Het bericht is dezelfde dag terug te vinden in verschillende media. De informatie in het artikel komt uit een persbericht van Proteq Dier & Zorg. Gert van Harskamp, journalist bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), schreef er een artikel over dat onder meer door het Brabants Dagblad is overgenomen.

‘Klakkeloos overgenomen’
Walter Boer is werkzaam op de marketingafdeling van Proteq en medeverantwoordelijk voor het versturen van de persberichten. Hij is verbaasd over de wijze waarop het artikel is geschreven. “Alle aantallen in ons persbericht zijn klakkeloos overgenomen door de journalist. Er is geen enkel telefoontje geweest om te checken of ons persbericht klopt.”
Voor de verzekeringsmaatschappij valt het bericht positief uit. “We zijn blij dat het op deze manier is opgepakt, maar realiseren ons wel dat we voorzichtig moeten zijn met informatie die we in persberichten zetten. Een journalist kan zomaar een andere draai aan het bericht geven.”
Boer bevestigt het aantal van 109.000 verzekerde huisdieren bij Proteq. “Onze cijfers staan vast, maar het aantal verzekerde huisdieren in totaal is een schatting op basis van onze eigen berekeningen.” Hoeveel huisdieren er in Nederland verzekerd zijn, is dus helemaal niet exact bekend.
Dat het gaat om een schatting van Proteq, wordt niet duidelijk aangegeven in het GPD-bericht. Van Harskamp schrijft dat ‘zo’n 170.000 honden en katten’ verzekerd zijn tegen ziektekosten. Waar hij deze cijfers vandaan heeft, wordt de lezer niet verteld. “Vermelden dat het een schatting is van Proteq, die gebaseerd is op het marktaandeel van het bedrijf zelf, vond ik niet noodzakelijk en weinig toevoegen,” aldus Van Harskamp.

Geen andere bronnen
In het artikel worden alleen de gepresenteerde cijfers van Proteq Dier & Zorg aangehaald. Andere bronnen heeft de journalist niet geraadpleegd. Van Harskamp geeft als reden dat de marktpositie van Proteq sterk genoeg is om betrouwbaar te zijn. “Proteq heeft het grootste marktaandeel op het gebied van huisdierverzekeringen. Dit zijn gewoon cijfers van het bedrijf en ze mogen hier gewoon geen onzin over verkopen.”
Het gevaar bestaat dat een journalist zich voor het karretje van een bedrijf laat spannen. In een persbericht staat vaak positieve informatie voor degene die het verstuurd. Volgens Van Harskamp zorgt hij voor balans in de berichtgeving.“Ik heb ook de kosten van de verzekeringen genoteerd. Op deze manier is het geen advertentiepraatje.”

Populair
Het is niet zo dat Van Harskamp geen gelijk heeft, wanneer hij zegt dat de huisdierverzekeringen populair zijn. Verschillende verzekeringsmaatschappijen bevestigen dat de verkoop omhoog is geschoten, maar specifieke cijfers blijven vaak onbekend. Petplan bevestigt dat ze van 25.000 verzekeringen in 2009 naar 36.000 in 2010 zijn gegroeid. Ook de Hema ziet haar uitstaande huisdierverzekeringen groeien, maar kan geen cijfers bekend maken.

De vraag blijft of we de verkoop van verzekeringen voor onze trouwe viervoeters als ‘razendsnel populair’ mogen bestempelen. In Nederland worden 3,3 miljoen katten en 1,8 miljoen honden (recentste rapport 2006, Raad Voor Dierenaangelegenheden) gehouden als huisdier. Binnen de twaalf jaar dat de huisdierverzekeringen in ons land verkocht worden, is minder dan 3,5 procent procent van de huisdieren verzekerd door hun baasje. Tenminste, als we de schatting van 170.000 verzekerde dieren (opgave van Proteq) aanhouden.

Bronnen:

Persbericht Proteq Dier & Zorg 17-01-2011 http://proteqdierenzorg.nl/over_proteq/pers_berichten

Brabants Dagblad maandag 17 januari ‘Verzekering voor huisdieren populair’

Walter Boer, mederwerker marketingafdeling Proteq Dier & Zorg

Gert van Harskamp, journalist GPD

Rapport 2006 – Gedeelde zorg, feiten en cijfers http://www.rda.nl/pages/adviezen.aspx

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Zorgverzekering huisdier ‘razendsnel’ populair?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s