Oud nieuws in een nieuw jasje

Door Remy Wijnands

Het is droevig gesteld met de opsporing van criminelen. Dat stelt de Telegraaf in het artikel ‘Slechts 4% inbrekers wordt gestraft’ van woensdag 1 december 2010. De krant maakt het artikel naar aanleiding van een bericht in vakblad Binnenlands Bestuur. In dat artikel staat echter duidelijk vermeld dat het cijfers uit 2007 betreft. Iets dat we in de Telegraaf niet kunnen vinden.

De Telegraaf is niet de enige krant of website die het bericht oppikt. Zo schrijven ook het AD, BN/De Stem en de website Brekend-nieuws.nl over dit nieuws. Hierin wordt echter wel duidelijk aangegeven dat de auteur van het bericht in Binnenlands Bestuur, Bart Schut, zich baseert op gegevens uit 2007. Dat zijn namelijk nog steeds de meest recente gegevens.

Reactie Telegraaf
Tijd dus om de Telegraaf om een reactie te vragen. De chef nieuwsdienst, Roel den Outer, wil niet meewerken aan dit onderzoek. “Wij hebben die instructies van de hoofdredactie gekregen. En daar houd ik me aan.” De auteur van het stuk in Binnenlands Bestuur is Bart Schut. De freelancer schreef het artikel, nadat hij voor een televisieprogramma op zoek was naar overheidsfalen. Schut noemt het bericht van de Telegraaf ‘wel aardig’. Op de vraag waarom het artikel nu verschijnt, antwoordt hij: “De hele berekening van de cijfers heb ik zelf gemaakt. Op zich was de berekening een truc om van iets ouds toch nieuws te maken. Dat van diefstal 5,7% wordt opgelost, stond gewoon al jaren openbaar in een tabel. Dat er 4,2% straf wordt opgelegd valt dan relatief nog mee. Het maakt het verhaal helemaal niet erger.” De Telegraaf spreekt in het artikel overigens over 4%, terwijl uit het rapport blijkt dat het om 4,2% gaat.

Persbericht
Om de cijfers te interpreteren, kreeg Schut hulp van Henk Elffers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Hij diende als kennisbron bij de totstandkoming van het verhaal. Schut kreeg na publicatie nog een telefoontje van Jelle Egas, woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut en de Raad van Korpschefs. “Nadat ik hem gebeld had, vond hij het verhaal niet leuk, maar de inhoud klopte wel.” Egas was tegenover FHJ Factcheck onbereikbaar voor commentaar.

Conclusie
Het bericht in Binnenlands Bestuur blijkt oud nieuws in een nieuw jasje. De berekening die door Schut is gemaakt, is een manier om oude cijfers te gebruiken voor een nieuw bericht. Verschillende media namen het bericht over, zonder de inhoud feitelijk te checken. De Telegraaf maakt daarbij niet duidelijk dat de meest recente cijfers uit 2007 komen. Bovendien is de toon in het bericht van Binnenlands Bestuur gematigder.

Bronnen:

Slechts 4% inbrekers wordt gestraft – http://www.telegraaf.nl/binnenland/8372280/__Slechts_4__inbrekers_gestraft__.html

Bijna alle inbraken en autodiefstallen worden bestraft – http://www.binnenlandsbestuur.nl/vakgebieden/openbare-orde/bijna-alle-inbraken-en-autodiefstallen-blijven.451319.lynkx
 Roel Den Outer – chef nieuwsdienst Telegraaf

 Bart Schut – Freelancer Binnenlands Bestuur

Korpschefs slaan terug: meeste daders worden gepakt – http://nieuwsuitfriesland.nl/wordpress/?p=9783

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s