‘Neem maar aan dat wij goed zoeken’


Door  Sanne Brand

Volgens het AD proberen steeds meer mensen een nier te verkopen om uit de schulden te komen. Op 8 januari schrijft het AD in de zaterdagkrant dat ‘zeker 24 Nederlanders de afgelopen maanden een advertentie op websites als Marktplaats en Speurders plaatsten’. Bron? Die is onbekend. FHJ Factcheck vraagt zich af of er inderdaad sprake is van een stijging van het aantal mensen dat een nier verkoopt. Wie of wat is in dit artikel de bron?

Uit de aankondiging voor het grote verhaal ‘Nier verkopen enige uitweg voor Roos Lee’ kunnen we niet traceren wie de bron is. Er wordt wel gezegd dat er ‘zeker 24 mensen een nier proberen te verkopen via advertentiesites’. Maar waar is dit aantal op gebaseerd? Uit de antwoorden van de twee AD-redacteuren, Suzanne Docter en Maja Landeweer, die het artikel geschreven hebben, blijkt dat ze zelf onderzoek hebben gedaan.

‘Kwestie van goed zoeken’
‘’We hebben die 24 advertenties zelf opgespoord. Kwestie van goed zoeken. Het zijn er nu alweer meer. De advertenties die we gevonden hebben kwamen allemaal uit 2010. De eerste uit maart en de meeste uit het najaar. We hebben een heleboel adverteerders gesproken en er vier opgevoerd in het grote artikel”, aldus Docter. Maja Landeweer bevestigt dat ze zelf op zoek zijn gegaan naar aanbieders. “We hebben zelf gezocht op internet, onder meer op de grote advertentiesites zoals Marktplaats. De advertenties hebben we uitgeprint en geteld. Ongetwijfeld zijn er in de krochten van internet meer advertenties te vinden, daarom stond er in het artikel ‘zeker 24 Nederlanders’.”

Een antwoord hebben we. De bron is bekend: een onderzoek van het AD. Maar hoe komen de twee journalisten bij de conclusie dat er steeds meer mensen een nier proberen te verkopen? Op de vraag of ze advertenties uit 2009 hebben onderzocht, krijgt FHJ Factcheck geen antwoord. Docter deelt wel het volgende mee: “Neem maar aan dat wij goed in zoeken zijn en we hebben ook nog eens een goede researchafdeling!”

Stijging
Om te checken of de advertentiewebsites te maken hebben met een stijging van online nier-aanbiedingen hebben we contact gezocht met Speurders en Marktplaats. Ronald van Wijk van Speurders weet te vertellen dat er een handjevol mensen tot aan het nieuwsbericht van het AD een nier te koop heeft aangeboden. “Het nieuwsbericht lokte nog een paar plaatsingen uit, al dan niet voor de grap. Normaal wordt er maximaal een zo’n advertentie per maand geplaatst als we kijken naar de laatste maanden.” FHJ Factcheck heeft Marktplaats ook gevraagd om een reactie, maar de advertentiewebsite heeft niet gereageerd.

Proef op de som
Als het AD 24 aanbieders kan vinden, dan moet het FHJ Factcheck ook lukken. Een rondgang via Google met de zoektermen ‘nier site:marktplaats.nl’ en ‘nier site:speurders.nl’ levert uiteindelijk veertien resultaten op. Dit zijn er tien minder dan het AD, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met bijvoorbeeld het feit dat we niet weten welke zoektermen de journalisten van het AD hebben gebruikt. Deze steekproef is een indicatie van onze speurtocht naar een nier. Zie het schema hieronder voor onze zoekresultaten.

  Marktplaats.nl Speurders.nl
1 Te koop gezonde nier klaar voor donatie Te koop nier bloedgroep a+ rookt niet drink niet ook geen drug gebruik.
2 Te koop gezonde nier klaar voor transplantatie Te koop 35 jaar oude nier. Altijd goed onderhouden. Zou geen problemen moeten opleveren.
3 Te koop gezonde nier klaar voor donatie Nier te koop – Baarmoeder te huur
4 Nier afstaan Gezonde nier
5 Nier te koop Nier bloedgroep A+
6 Mijn nier Ik bied een nier aan. Helaas moet ik wel, gedwongen door schulden en werkverlies.
7 Nier  
8 Wegens financiële problemen  

Om te controleren of er gegevens uit 2009 beschikbaar zijn over het online aanbieden van nieren, hebben we contact opgenomen met Paulien Pleijter, persvoorlichter van Nierstichting Nederland. Pleijter vertelt dat de stichting niet beschikt over cijfers over het online aanbieden van een nier. “We houden ons niet bezig met mensen die hun nier aanbieden via een advertentiesites. We ontvangen wel signalen en ik denk dat de cijfers van het AD kloppen.”

Pleijter vervolgt: “De Nierstichting houdt bij hoeveel mensen er wachten op een nier en hoeveel mensen er behandeld zijn en behandeld gaan worden. Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat er sprake is van een stijging wat betreft het online aanbieden van een nier. Vier jaar geleden zag je nauwelijks dat mensen een orgaan via het internet aanbieden. Nu zie je dat vaker gebeuren”. De persvoorlichter van de Nierstichting heeft bevestigd dat het AD contact met hen heeft opgenomen over het artikel dat op 8 januari verscheen.

Conclusie
Het AD is niet duidelijk over de manier waarop de journalisten tot ‘zeker 24 Nederlanders’  zijn gekomen. Het bericht zou vollediger zijn geweest als de bron, het eigen onderzoek, wel wordt vermeld. Maar de cijfers kunnen kloppen, zo blijkt uit onze naspeuringen. De tweede vraag is: zijn het eigenlijk wel 24 unieke Nederlanders die een nier aanbieden? Een en dezelfde persoon kan natuurlijk ook meerdere advertenties plaatsen op een site zoals Speurders. Een definitief antwoord op deze vraag geeft het AD niet.

Bronnen:

Maja Landeweer – AD

Suzanne Docter – AD

Ronald van Wijk – Speurders

Paulien Pleijter – Nierstichting Nederland

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

3 Reacties op “‘Neem maar aan dat wij goed zoeken’

  1. Wie zich beperkt tot Speurders.nl en Marktplaats.nl (N=2) komt nooit achter het juiste getal. Het aantal sites waarop nieren (kunnen) worden aangeboden is veel groter. Zoektermen als ‘nier te koop’, ‘nier aangeboden’, etc leveren veel meer hits op dan de 24 die het AD noemt. Het aantal aangeboden nieren is vele malen groter, zij het dat de advertenties niet allemaal even serieus ogen. Omdat de verkoop van organen in Nederland verboden is (niet de koop!), is het interessant na te gaan wat er feitelijk met al deze advertenties gebeurd. Hoeveel voeren daadwerkelijk tot verkoop van een orgaan. Vermoedelijk niet één! Ook de genoemde bedragen zijn deels absurd.
    Feit is dat internationaal de handel in organen niet alleen legaal maar ook illegaal goed loopt. Begin 2011 verschijnt mijn roman De Ontmoeting (werktitel) – gebaseerd op feiten en uitvoerige research – over de illegale orgaancriminaliteit. In De Ontmoeting beschrijf ik, aan de hand van fictieve personages, mechanismen uit de werkelijkheid: orgaan roof, orgaan- en mensenhandel, transplantatie in een privé-kliniek in Istanbul en dat alles onder de bezielende leiding van een gerespecteerde Zuid-Afrikaanse topindustrieel die een syndicaat runt dat gespecialiseerd is in criminele orgaanhandel. De kosten van een via zijn syndicaat geregelde en door een topchirurg gemonteerde goede nier liggen rond de 200.000 Euro all in.
    Toen mijn contactpersoon er achter kwam dat ik helemaal geen nieuwe nier wilde maar alleen informatie, werd het contact verbroken.

  2. Geinig! Nog een opmerking: het waren 24 verschillende personen! Dat hebben we gecheckt en we zijn gaan tellen. We vonden de nieren op allerlei verschillende websites en hebben de dubbele en lolbroeken er uit gefilterd. En hoe we weten dat mensen het echt meenden: we hebben ze gesproken…. En natuurlijk hebben we wel gezocht op eerdere jaren en aanbiedingen toen. We kwamen in die jaren lang niet tot 24 en hebben deskundigen gepolst die los van elkaar zeiden dat zij een toename zien. Dat was dus nog niet eens onze eigen conclusie….

  3. De enige reden dat je je organen niet zelf mag verkopen in dit land is omdat de Belastingdienst er dan niets vanaf weet en dus niet vet mee kan graaien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s