Goochelen met getallen tijdens ‘links onderonsje’

Door Michiel Bouwman

De linkse manifestatie in Amsterdam, op zondag 16 januari, trok vierhonderd bezoekers. Aldus de Volkskrant. GPD-journalist Laurens Kok – en daarmee de dagbladen Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Limburger, TC/Tubantia, Eindhovens Dagblad, PZC en BN/De Stem – kwam tot een aantal van negenhonderd. Wie heeft er gelijk?

‘Optimistisch, links onderonsje voor een ander Nederland’, kopt de Volkskrant op maandag 17 januari. De dag ervoor is Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond toneel van een bijeenkomst tussen de PvdA, SP en GroenLinks. De manifestatie is opgezet door de PvdA en heeft als doel om een linkse samenwerking te bewerkstelligen, om zo op 2 maart, als de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvinden, een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer onmogelijk te maken. Op de manifestatie spreken PvdA-leider Job Cohen, zijn vrouwelijke tegenhanger van GroenLinks Jolande Sap en Emile Roemer namens de SP.

Volkskrant
-verslaggever Ron Meerhof schrijft in zijn artikel: Maar toen Cohen opkwam kon er geen misverstand over zijn wie hier de initiatiefnemer en organiserende partij was. Het hardste applaus, met afstand, was voor hem. Nagenoeg het hele complex, met ruim vierhonderd man tot de nok gevuld, scandeerde zijn naam.” Laurens Kok doet een andere observatie. In zijn artikel ‘Samenwerking linkse partijen nog erg broos’ schrijft hij: “Cohens poging te komen tot linkse samenwerking werd met enige scepsis ontvangen. Maar het 900-koppige publiek in een Vlaams cultuurcentrum in de Amsterdamse grachtengordel, is welwillend.”

Significant verschil
HetVlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, waar de bijeenkomst plaatsvond, heeft vijf zalen die kunnen worden gehuurd. De capaciteit van die zalen varieert van twintig (‘groene zaal’) tot vijfhonderd personen (‘Expo zaal’). Omdat het een commerciële verhuur betrof, heeft De Brakke Grond niets met de organisatie van het evenement te maken. Het ‘leverde’ slechts de locatie, meer niet. De organisatie die zondag is in handen van de PvdA, die het hele gebouw heeft afgehuurd. Volgens een woordvoerster van het Cultuurhuis zijn de mensen die binnen zijn gekomen, geteld.
De gasten hebben zich vooraf moeten aanmelden, laat de afdeling voorlichting van de politieke partij weten. Het aantal aanmeldingen voor de hele dag (13.00-17.00 uur) lag ‘rond de negenhonderd’.

Goochelen
De vraag rijst dus waar Meerhof zijn vierhonderd vandaan heeft gehaald. Hij heeft het over ‘het hele complex’, waarin dus rond de negenhonderd mensen aanwezig zijn geweest. Dat is vijfhonderd man meer dan wat hij in zijn artikel in de Volkskrant meldt. Nog een kanttekening: hoe kan het hele complex de naam van Cohen scanderen? Mensen die ten tijde van de slotspeech van de PvdA-frontman – in de ‘Expo-zaal’ – in een andere zaal stonden, zullen waarschijnlijk niet hebben gescandeerd…

Meerhof is helder in zijn antwoord. “Het slaat nergens op. Ik had ‘zaal’ in plaats van ‘complex’ moeten tikken, dan had het meer in de buurt van de waarheid gezeten. Er werd mij door iemand van de PvdA gezegd dat die zaal met vijfhonderd man vol zat.” Om een ‘veilige’  schatting te maken, hield Meerhof het dus op vierhonderd aanwezigen. “In blinde haast heb ik dat niet gecontroleerd.” GPD-journalist Laurens Kok kwam op een andere manier aan zijn informatie. “Ik wist dat negenhonderd mensen zich hadden aangemeld. Dat heb ik dus niet zelf geteld, maar nagevraagd toen ik nog even met PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen en haar woordvoerster Simone van Geest sprak.”

Conclusie
De Volkskrant heeft eigenlijk geen tel- , maar een tikfout gemaakt. Vierhonderd aanwezigen was niet zo’n rare constatering, maar dat had dan wel voor de Expo-zaal moeten gelden, en niet voor het hele complex. In dat geval was het aantal van negenhonderd het juiste, precies wat Laurens Kok schrijft: (…) 900-koppig publiek in een Vlaams Cultuurcentrum. Overigens berichtten het Reformatorisch Dagblad en het ANP ook over de manifestatie, maar zij lieten het bezoekersaantal achterwege in hun artikel.

Bronnen
Ron Meerhof, redactie Den Haag bij de Volkskrant

Laurens Kok, redacteur parlement bij de GPD
Afdeling voorlichting van De Brakke Grond
Afdeling voorlichting PvdA

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s