Minder spam, maar niet overal

Door Annelieke van der Linden

Website NU.nl komt op 20 januari met een bericht waarin staat dat er voor het eerst in de geschiedenis sprake is van een krimpende hoeveelheid spam. Technologiebedrijf Cisco heeft dit onderzocht. Het artikel roept een aantal vragen op.

De kop van het bericht op NU.nl is: ‘De hoeveelheid spam daalt’. Het is onduidelijk waarom de kop tussen aanhalingstekens staat. Op deze manier lijkt het alsof het een quote is of een gerucht. Beide opties zijn niet in de tekst terug te vinden. Maarten Keswiel, redactiechef van NUzakelijk.nl en de auteur van het artikel, heeft een verklaring: “We krijgen veel onderzoeken binnen over ongewenste e-mail. De hoeveelheid spam is lastig te meten en als je drie onderzoeken over dit onderwerp naast elkaar zou leggen, dan krijg je drie keer andere getallen. We vinden dit onderzoek een uitspraak van het technologiebedrijf. Ik houd een slag om de arm door aanhalingstekens te gebruiken.”

Geen excuus

Maar met hoeveel procent is de hoeveelheid spam gedaald? Dit is niet in het artikel terug te vinden. NU.nl noemt alleen dat er sprake is van een krimpende hoeveelheid spam. Het wordt verwarrend, omdat er in het artikel ook andere cijfers worden genoemd: in een aantal westerse landen (zoals Groot-Brittannië en Frankrijk) steeg de hoeveelheid spam juist met zo’n 100 procent. Keswiel: “Dat is een terecht punt. We kregen het onderzoek en het persbericht een dag eerder onder embargo. Toen heb ik het onderzoek doorgekeken, maar daarin kon ik de precieze getallen niet vinden. Dat is natuurlijk geen excuus, want ik had iemand kunnen bellen. Maar vaak is zo’n onderzoek in de Verenigde Staten gedaan en dan is het lastig om daar iemand over te spreken. Maar nogmaals, dat is geen excuus.”

Afname spam

De website van Management Team (mt.nl) besteedt ook aandacht aan het onderzoek van Cisco. In dit artikel staat dat er in 2010 100 triljoen spamberichten de wereld in werden geslingerd. Een jaar eerder waren dat er nog 108 triljoen. Het is een Amerikaans onderzoek en in Nederland bedoelen we met ‘triljoen’ een ‘biljoen’. Dat is een getal met twaalf nullen.  Liesbeth Boschloo, PR-adviseur van Cisco, vertelt dat de getallen op de site van mt.nl kloppen. “Management Team heeft een manager van Cisco geïnterviewd. Hij heeft de getallen prijsgegeven. Ze staan niet in het persbericht, omdat concrete getallen minder zeggen dan een stijging of daling.” Boschloo vertelt verder dat Cisco dit onderzoek over spam heeft gedaan in samenwerking met Senderbase. De laatste organisatie is de grootste monitor ter wereld op het gebied van e-mail en webverkeer. Sinds 2003 verzamelen Cisco en Senderbase gegevens over e-mailverkeer en ze bieden zo een inzicht in bedreigingen uit de hele wereld. Senderbase verzamelt gegevens over meer dan 25 procent van het wereldwijde e-mailverkeer. De volgende definitie van spam wordt gehanteerd: ‘Ongewenste en ongevraagde e-mail verstuurd in grote hoeveelheid’.

Verschillende aanknopingspunten

NU.nl opent met het nieuws dat de hoeveelheid spam is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Websites als mt.nl en winmag.nl openen ook met dit nieuws. Opvallend is dat sites als telegraaf.nl, security.nl en telecompaper.com met ander nieuws uit het onderzoek van Cisco beginnen, namelijk dat cybercriminaliteit zich verplaatst naar niet-Windows platformen. Het persbericht van Cisco blijkt meerdere nieuwsfeiten te presenteren. Als je via de website van Cisco naar het persbericht gaat, dan klik je op de kop ‘Cisco 2010 Annual Security Report: hoeveelheid spam daalt voor het eerst in 2010’. Als je eenmaal op dat bericht hebt geklikt, dan komt er een andere kop te staan, namelijk: Cybercriminaliteit verschuift naar niet-Windows systemen en mobiele platforms.
Liesbeth Boschloo verklaart dit door het verschil van doelgroep per medium. “Media kijken bij de selectie van nieuws naar wat het meest interessant is voor de doelgroep. Het mooie van dit onderzoek is dat het meerdere aanknopingspunten heeft. Daardoor wordt het door meerdere media opgepakt.” Keswiel heeft bewust gekozen om te openen met de daling. “In het persbericht en het onderzoek stonden veel aanknopingspunten voor het artikel. Het bericht stond oorspronkelijk op NUzakelijk en ik vond het voor de doelgroep bedrijven geschikt om de hoeveelheid spam als belangrijkste nieuws te nemen, omdat dit een herkenbaar probleem is in het bedrijfsleven. Daarom heeft het zo ook op NU.nl gestaan, al was het Windows versus Apple verhaal ook wel geschikt, denk ik.”

Conclusie

Het bericht is niet onjuist. De hoeveelheid spam is volgens technologiebedrijf Cisco inderdaad afgenomen. NU.nl houdt een slag om de arm door dit nieuwsfeit tussen aanhalingstekens te plaatsen. Dat is slim, omdat er regelmatig onderzoeken verschijnen over spam die een andere tendens laten zien. Voor de volledigheid van het bericht was het ook beter geweest als de journalist had uitgezocht met hoeveel de ongewenste e-mail feitelijk is gedaald. Een telefoontje met Cisco zou concrete gegevens hebben opgeleverd. Mt.nl heeft dit voor haar artikel wel gedaan.
En wat nu het belangrijkste nieuws is uit een persbericht met meerdere nieuwsfeiten? Dat bepaalt de journalist natuurlijk zelf.

Bronnen:

Liesbeth Boschloo, PR Cisco Nederland

Maarten Keswiel, redactiechef NUzakelijk.nl

Colin van Hoek, Tech-redacteur NU.nl

Artikel NU.nl: http://www.nu.nl/internet/2427449/hoeveelheid-spam-daalt.html

Onderzoek en persbericht Cisco

Het onderzoek van Cisco verscheen nog op andere websites:
Telegraaf.nl
Mt.nl 
Security.nl 
Telecompaper.com
winmag.nl

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s