Nederlandse rechter kijkt niet op Facebook

Door Jeroen Lesuis

Een netwerksitescheiding, HP/ De Tijd berichtte er maandag 24 januari over op zijn website. Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat social media een steeds grotere rol spelen bij echtscheidingszaken. Maar betekent dit nou dat de Nederlandse rechter voortaan ook naar dubieuze Facebookplaatjes gaat kijken van scheidende echtgenoten?

Voordat overspelige huwelijkspartners nu als een speer hun digitale profiel gaan vernietigen, wees gerust: de kans is zeer klein dat de Nederlandse rechter uw huwelijk gaat analyseren aan de hand van Facebookfoto’s. Wat dat betreft, laat het artikel van HP/ De Tijd het na om de Nederlandse gang van zaken in echtscheidingszaken te schetsen. Er wordt dus niet gemeld of het Amerikaanse onderzoek ook opgaat voor Nederlandse echtscheidingen die bij de rechter worden beslecht.  

Een telefoontje naar de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators leert dat de Nederlandse rechter  amper gebruik maakt van Facebook. Volgens voorzitter Anke Mulder komt het überhaupt weinig voor dat scheidende partners tegenover elkaar staan in de Nederlandse rechtszaal. “Ik denk dat in ons land bij 99 procent van alle echtscheidingszaken de getrouwden het met elkaar eens zijn om uit elkaar te gaan. Er hoeft dan niet te worden gezocht naar dubieuze foto’s op het web om het overspel van de ander aan te tonen.” Mulder stelt dat confronterende Facebook-plaatjes bovendien geen sterk bewijs vormen bij het kleine aantal zaken waarin wel sprake is van onenigheid over de scheiding. “In zo’n geval kijkt de rechter naar belangrijkere dingen. Heeft de ene partner bijvoorbeeld al een jaar een relatie met een ander persoon?”

De advocate wijst op verschillende wijzingen binnen de echtscheidingsregelgeving in Nederland. Voor 1971 moest één van de volgende redenen ten grondslag liggen aan een scheiding: overspel, curatele op grond van verkwisting, veroordeling tot gevangenisstraf wegens misdrijf van vier jaar of meer en mishandeling. Maar anno 2011 geldt voor de Nederlandse wet het principe van ‘duurzame ontwrichting’. Als één van de geliefden stelt dat er niets anders op zit dan een echtscheiding en de ander hiermee akkoord gaat, hoeft er in de rechtbank geen excuus als ‘overspel’ gebruikt te worden.

Waarom moet de HP/ De Tijd-lezer dan toch weten dat social media een belangrijke rol spelen bij echtscheidingszaken? FHJ Factcheck stelde de vraag aan Niek Stolker, die als internetredacteur het bericht op de website van HP/De Tijd plaatste. “Ik zette het artikel maandagochtend op onze site omdat ik het onderwerp ‘spicy’ vond”, legt hij uit. “Echtscheidingen, sociale netwerken, het zijn thema’s die onze lezers boeien. Dit bericht stond bovenaan in onze wekelijkse lijstje van meest gelezen internetberichten. Daarnaast zit de relevantie van dit bericht vooral in het feit dat iets als Facebook de oorzaak kan zijn van een echtscheiding. Via social media kan je makkelijk in contact komen met je oude middelbare school-vlammen.”

Dat Facebook als bewijs in de Nederlandse rechtszaal geen rol speelt, is iets wat Stolker achteraf wel belangrijk had gevonden voor lezers. Het is informatie die cruciaal is in de context van het nieuws. “Een reactie van een Nederlandse echtscheidingsadvocaat had het artikel een eigen gezicht gegeven. Bij HP/ De Tijd streven we ernaar om nieuws een eigen draai te geven.” 

Maar waarom pleegde hij op de bewuste maandagochtend dan niet even een belletje? “HP/ De Tijd heeft het streven elke twee uur een nieuw artikel op de website te publiceren. Soms is er dan simpelweg geen tijd om eigen nieuws te creëren.”  

Bronnen:                                                                                                                                                                      
http://www.hpdetijd.nl/2011-01-24/facebook-is-een-huwelijkssloper

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1334482/The-marriage-killer-One-American-divorces-involve-Facebook.html

http://www.aaml.org/about-the-academy/press/press-releases/e-discovery/big-surge-social-networking-evidence-says-survey

http://nl.wikipedia.org/wiki/Echtscheiding#Echtscheiding_voor_1971

http://www.verenigingfas.nl/

 

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Nederlandse rechter kijkt niet op Facebook

  1. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on
    the eyes which makes it much more enjoyable for
    me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your
    theme? Fantastic work!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s