‘Sommige berichten moeten in de prullenbak’

Door Wouter van Loon

Vergeet fitnessen, ga dweilen. Want een uur de keukenvloer boenen en de dweil uitwringen verbrandt evenveel calorieën als een uur op een hometrainer zweten of aan de gewichten hangen, aldus een onderzoek van reinigingsfabrikant Vileda. Het nieuws is opgepikt door de webredactie van het Algemeen Dagblad. Kunnen we het abonnement op de sportschool echt opzeggen?
Volgens Vileda ben je 239 calorieën kwijt na een uurtje dweilen en uitwringen. Het bedrijf zou zelfs een dweil met ingebouwde caloriemeter willen uitbrengen, om de vloerwisser aantrekkelijker te maken ‘als nieuwste fitnessapparaat’. Uit een rondgang bij medewerkers van Vileda Nederland/België blijkt echter dat het bedrijf niets wist over het onderzoek.

Informatie sijpelt niet door

Volgens Lieve van Langenhove van de webredactie van het Belgische Het Laatste Nieuws (HLN) is het onderzoek wel degelijk van de reinigingsfabrikant. De Belgische krant wordt door dezelfde uitgever op de markt gebracht als het AD; HLN.be bracht exact hetzelfde bericht een half uur eerder. “Het artikel is een vertaling van een stuk van de site van het Britse Daily Mail”, aldus Van Langenhove. “Het betreft een Brits onderzoek, wel degelijk uitgevoerd door Vileda UK.” Het verbaast haar niet dat de Nederlands-Belgische afdeling niks van het onderzoek weet. “Zoals wel vaker het geval is, sijpelt ook nu niet alle interne bedrijfsinformatie door naar alle afdelingen.”

Geen rapport

De Britse afdeling van Vileda blijkt inderdaad wel van het onderzoek af te weten. De meeste cijfers komen uit een onderzoek van de National Health Service (NHS), de Nationale Gezondheidsdienst van Engeland. Volgens de NHS verbrandt een persoon van 70 kilo met ‘light housework’ 246 calorieën. Als je hetzelfde gewicht hebt, verbrand je 281 calorieën met fietsen met een snelheid van maximaal 16 kilometer per uur. Fiets je iets meer door, tussen de 16 en 19 kilometer per uur (door NHS omschreven als ‘light effort’), verbrand je 422 calorieën. Voor een uur gewichtheffen, licht of gemiddeld, staat volgens de NHS 211 calorieën per uur.
Het aantal calorieën dat wordt verbrand met dweilen, is wel door Vileda berekend. Dat is vastgesteld op 239 calorieën per uur. Verder kan Katie Medd, woordvoerder van de reinigingsfabrikant, er niks over zeggen. “Ik ben bang dat er geen rapport over is. Ik kan je niet verder helpen.” Wel bevestigt Medd dat er inderdaad wordt onderzocht of een dweil met caloriemeter aan het assortiment kan worden toegevoegd.

Fitness verbrandt meer

Volgens Sjoerd Kunstt, personal trainer bij Universitair Sport Centrum in Amsterdam, is het moeilijk te zeggen hoeveel calorieën je verbrandt met dweilen. “Het hangt af van je gewicht, maar bijvoorbeeld ook hoe sportief je bent. Als je erg sportief bent, gaat je hartslag niet zo snel omhoog van dweilen. Daardoor zul je ook niet veel calorieën verbranden. Iemand die minder sportief is, zal sneller een hogere hartslag krijgen en dus ook sneller calorieën verbranden.” Voor een persoon van 70 kilo komen de 239 calorieën in buurt, denkt Kunstt.
Ook het aantal calorieën dat wordt verbrandt met fietsen is afhankelijk van deze factoren. “Maar zweten op de hometrainer verbrandt aanzienlijk meer calorieën dan dweilen. Als je een uur wat fanatieker gaat fietsen, verbrand je al snel 600 calorieën.” Wat ‘fanatiek fietsen’ inhoudt, verschilt per persoon.
Het is moeilijker om wat over een krachttraining te zeggen. “Dat is afhankelijk welke spieren je traint. En je houdt lang niet alles een uur vol. Als je spieren in je benen gaat trainen, ben je na vijf oefeningen misschien al wel moe. Biceps houd je veel langer vol.” Ook is de mate van verbranding afhankelijk van hoeveel je traint: “Hoeveel je verbrandt als je stil zit, is voor een aanzienlijk deel afhankelijk van je spieren. Hoe groter je spiermassa, hoe meer je verbrandt in rust.”
Een uur fitnessen bestaat vaak niet alleen uit krachttraining of fietsen. Met een ‘normaal’ uur fitnessen verbrand je meer dan dweilen, vertelt Kunstt. “Met een afwisselend programma verbrand je ongeveer 600 calorieën, vergelijkbaar met een uur op de hometrainer.” Aanzienlijk meer dan de 239 calorieën die je volgens Vileda met dweilen verbrandt.

‘Niet zoals de handboeken’

Volgens Martijn Verburg, coördinator van de internetredactie van het Algemeen Dagblad, is het goed mogelijk dat het bericht is overgenomen van HLN. “Misschien heeft een redacteur er nog wat aangepast.” In principe moet alles wat op de site komt kloppen, denkt hij. “Maar in de praktijk werkt niet alles zoals in de handboeken op school.” Volgens Verburg is het vooral belangrijk dat er veel berichten op de site verschijnen. “Ik zie ook weleens stukken op de site waarvan ik denk dat ze eigenlijk in de prullenbak moeten belanden, maar ze komen toch op de site. Dat is niet erg, want voor een internetsite is het belangrijk dat er veel roulatie is, anders krijg je geen bezoekers. En wij hebben niet, zoals de papieren krant, een grote eindredactie.”

Conclusie

Het bericht klopt niet: met fitness verbrand je al snel zo’n 350 calorieën meer dan met dweilen. Dat de internetredactie van het AD niet alles kan checken, is begrijpelijk. Toch is het jammer dat de redacteur niet vijf minuten de tijd heeft genomen om van google gebruik te maken.

Bronnen:

http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/564223/2011/01/21/Dweilen-verbrandt-evenveel-calorieen-als-1-uur-fitness.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1211291/2011/01/21/Dweilen-verbrandt-evenveel-calorieen-als-1-uur-fitness.dhtml

Lieve van Langenhove, webredactrice Het Laatste Nieuws

Katie Medd, woordvoerster Vileda UK

Onderzoek ‘Calories per hour for Exercise’, National Health Service

Sjoerd Kunstt, personal trainer bij Universitair Sport Centrum in Amsterdam

Martijn Verburg, coördinator internetredactie Algemeen Dagblad

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen Dagblad (AD)

Een Reactie op “‘Sommige berichten moeten in de prullenbak’

  1. Pingback: Op de feiten « Wouter studeert af…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s