Het huwelijk als buffer tegen drank- en drugsmisbruik?

Door Siska van Vliet

“Vrouwen grijpen vaker naar de fles na een scheiding”. Dat meldt De Telegraaf op 31 januari. Volgens het bericht is het huwelijk voor vooral vrouwen een buffer tegen drank- en drugsmisbruik. De krant baseert het artikel op een bericht uit de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het blijkt oud nieuws te zijn.


Het Laatste Nieuws publiceerde het bericht al in december 2009. De Belgische krant baseert de informatie op een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, uitgevoerd door Kate Scott, klinisch psycholoog aan de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland.

‘More or less’
Dat vrouwen eerder dan mannen naar de fles grijpen na een scheiding, komt volgens De Telegraaf omdat vrouwen meestal de kinderen verzorgen en dus meer verantwoord gedrag aannemen. Maar na een huwelijk zijn de kinderen er toch ook nog? Kate Scott geeft aan dat het huwelijk voor vrouwen niet zozeer een buffer is tegen drank- en drugsmisbruik vanwege de zorg voor de kinderen, maar meer omdat de meeste vrouwen stoppen met drinken als ze zwanger zijn. Meestal duurt het enkele jaren voordat de vrouw haar drinkpatroon weer oppakt. Volgens Scott ligt daar een van de verschillen tussen het gebruik van alcohol bij mannen en vrouwen tijdens of na een huwelijk. Verder klopt het artikel ‘more or less’, volgens Scott.

Ander onderzoek
De krant bericht verder dat vrouwen iets meer kans hebben om in een dip te komen, vooral als ze laaggeschoold zijn. En dat getrouwde mensen optimistischer zijn dan niet getrouwde mensen. In het rapport is niets terug te vinden over laaggeschoolde vrouwen of over optimisme onder getrouwde mensen. Scott vraagt zich dan ook af of De Telegraaf deze informatie uit een ander onderzoek heeft. “In mijn onderzoek kijken we niet naar opleiding of optimisme.” De krant citeert de onderzoekster in het artikel. Via de mail laat Scott weten dat het geciteerde wel klopt, het is sowieso letterlijk te lezen in het onderzoek, maar dat er geen contact met haar is opgenomen door een journalist van De Telegraaf.

Conclusie
De Telegraaf refereert in het bericht naar een artikel in Het Laatste Nieuws. Maar de Belgische krant publiceerde dat artikel eind 2009. Graag hadden we van De Telegraaf vernomen waarom zij dit nieuws nu brengen, maar De Telegraaf was niet bereid tot commentaar.  Het artikel klopt ‘more or less’ wel, zoals Kate Scott aangeeft. Wel wordt er informatie bijgehaald, die niet onderzocht is in het genoemde onderzoek. En wordt Scott geciteerd, terwijl er geen contact met haar is opgenomen.

Bronnen:

De Telegraaf – Vrouwen grijpen vaker naar de fles na een scheiding

Het Laatste Nieuws – Huwelijk is gezond zolang het duurt

Kate Scott, klinisch psycholoog aan de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland

Onderzoek WHO – Gender and relationship between marital status and first onset of mood, anxiety and substance use disorders

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s