Twee eitjes per dag slechts onder voorwaarden gezond

Door Claudie Hendrikx

 “Twee eieren per dag is niet ongezond”, zo was op 14 februari te lezen in een  artikel op de wetenschappelijke weblog Scientias.nl. In het artikel wordt gezegd dat eieren tegenwoordig meer vitamines bevatten en minder cholesterol dan vroeger. Dit zou komen door een andere samenstelling van het kippenvoer. Dat roept vragen op. Jarenlang is door voedingsexperts gezegd dat iedere dag een ei eten te veel van het goede is en niet hoort in een gezond eetpatroon. Is dit nu veranderd?

Om helder te krijgen wat nu wel en niet gezond is, besluit FHJ Factcheck eerst contact op te nemen met een voedingsexpert. We komen uit bij Food-info, de vraagbaak over voeding van de universiteit in Wageningen. Expert Ralf Hartemink staat ons te woord: “Wanneer je iedere dag twee gekookte eieren zonder zout en dergelijke eet, is dit niet ongezond. Doordat je een ei bakt in boter of andere ingrediënten toevoegt, wordt het ongezond. Als iemand een zeer gezond eetpatroon heeft en verder weinig verzadigde vetten eet, kunnen twee eieren per dag geen kwaad. Het is dus belangrijk om naar het volledige voedingspatroon van een persoon te kijken.”

Geen aanrader
We bellen ook met het Productschap voor Pluimvee en Eieren. Persvoorlichter Pascalle de Ruyter legt uit: “Iemand die gezond en gevarieerd wil eten, zou ik geen twee eieren per dag aanraden. Te veel van iets is nooit goed. Uit oud onderzoek in 1986 werd gezegd dat drie eieren eten in de week het maximum was. Sinds 2006 geldt dit niet meer en zit er officieel geen maximum meer aan cholesterolverhogende producten.” Net als expert Hartemink zegt ook De Ruyter dat het ligt aan het eetpatroon van een persoon, of het wel of niet gezond is. De Ruyter:”Als je uitgebalanceerd en niet te vet eet, hoeft de hoeveelheid cholesterol in een ei geen probleem te zijn.” Het is duidelijk dat het nieuws genuanceerder ligt dan dat het in het artikel gebracht is; het eetpatroon speelt een belangrijke rol.

 Amerikaans onderzoek
De enige bron die in het artikel wordt aangehaald, is een Amerikaans onderzoek. Er staat niet bij wie het onderzoek heeft gedaan en of het ook voor eieren in Nederland geldt. De journalist in kwestie, Tim Kraaijvanger, vertelt ons dat het onderzoek gedaan is door het ministerie van Landbouw in Amerika, maar dat hij het onderzoek niet heeft opgevraagd en enkel het persbericht als bron heeft gebruikt voor zijn artikel. Kraaijvanger: “We hebben de Amerikaanse cijfers uit het persbericht overgenomen, maar niet gecontroleerd of dit in Nederland hetzelfde is. Het was verstandiger geweest om meerdere bronnen te raadplegen. We proberen kritisch te werk te gaan, maar omdat we maar met tweeën zijn op de redactie is hier vaak te weinig tijd voor en kunnen we niet alles checken.” Daarnaast geeft Kraaijvanger ook toe dat de kop van het artikel te suggestief is: “Ik trek nu te snel mijn conclusies. Een kop zoals ‘een eitje eten is gezonder dan vroeger’ was beter geweest.”

Conclusie   
FHJFactcheck concludeert dat de informatie in het artikel kan kloppen, maar dat deze niet volledig is. Er moet namelijk gekeken worden naar het eetpatroon van een persoon. Als iemand weinig verzadigde vetten eet, kunnen twee eieren per dag geen kwaad. Maar wanneer iemand veel vet eet, is het wel schadelijk.

Bronnen:

 Artikel Scientias

 Ralf Hartemink, Food-info Wageningen Universiteit

 Pascalle de Ruyter, Productschap voor Pluimvee en Eieren

 Tim Kraaijvanger, redacteur Scientias

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s