Filmprijs BAFTA geen graadmeter voor Oscars

Door Thomas Snoeijs

Golden Globes, DGA- of BAFTA-awards. Filmprijzen. ‘Graadmeters voor de Oscars’, zoals de Nederlandse media het liever noemen. Zij melden netjes welke films er in de prijzen vielen, maar eigenlijk gaat het er om wie uiteindelijk een Oscar bij de haard mag zetten. Helaas hebben de ‘graadmeters’ lang niet zo’n grote profetische waarde als in de media beweerd wordt.

Graadmeters meten
‘King’s Speech wint BAFTA beste film’, meldt persbureau ANP begin februari. ‘De BAFTA’s worden gezien als een van de belangrijke graadmeters voor de Oscars.’ Een paar weken eerder publiceerde het persbureau een vergelijkbaar bericht over de DGA-awards: ‘King’s Speech wint graadmeter voor Oscars’. Een kijkje in vijftig jaar filmgeschiedenis om de graadmeters te meten.
De BAFTA-awards worden uitgereikt door de Britisch Academy of Film and Television Arts. Het is de belangrijkste filmprijs van de Britten. In de categorie ‘Beste film’ kwam de afgelopen vijftig jaar elf keer dezelfde winnaar uit de bus als bij de Oscars, waaronder Slumdog Millionaire (2008) en de klassieker Lawrence of Arabia (1962). De Golden Globe Awards belanden vaker in dezelfde handen. De beste film bij de Globes won 25 keer ook de Oscar in deze categorie.
Dan zijn er ook nog de DGA-awards. Deze worden uitgereikt door Directors Guilt America. Volgens het ANP is de winnaar van de DGA’s ‘bijna altijd de winnaar die ook de Oscars binnensleept’. Het ANP heeft gelijk. Van de vijftig Oscar-uitreikingen werd het 43 keer de film die ook een DGA-award won. Met deze informatie kunnen we het volgende overzicht maken.

  • BAFTA’s                         22% wint ook bij de Oscar’s
  • Golden Globes            50%  wint ook bij de Oscar’s
  • DGA’s                              86% wint ook bij de Osca’r’s

Zeven keer kwam het voor dat één film bij elke uitreiking de hoofdprijs mee naar huis nam. De gelukkigen: Slumdog Millionaire, Lord OfThe Rings: Return of the King, Schindler’s List, The Englisch Patient, American Beauty, One Flew Over The Cuckoo’s Nest, Lawrence of Arabia.

Aantrekkelijke status
DGA-awards blijken een zeer goede graadmeter voor de Oscars. De Golden Globes eigenlijk al niet meer en de BAFTA’s staan meestal haaks op de keuze van de Oscar-jury. Waarom wordt er in aanloop naar de Oscar’s dan toch zoveel waarde gehecht aan deze prijs als graadmeter? “Omdat de uitreikers dat willen”, meent Ronald Rovers, redacteur bij Filmkrant. “Hollywood, de media én het publiek hebben de Oscars hoog in het vaandel.  Het is dus aantrekkelijk voor de organisatoren van de BAFTA’s om in verband gebracht te worden met deze prijs. Status als ‘graadmeter’ levert meer publiciteit op.” Volgens Rovers maken veel media praktische overweging. Zij schrijven naar de lezer toe. “De Oscars in een bijzin noemen zorgt voor herkenbaarheid, maar de uitreikingen inzetten als graadmeter is gewoon bullshit.”

Het ANP geeft aan geen behoefte te hebben om te reageren op dit stuk. Wat betreft 2011 blijkt het niet eens zo gek om de BAFTA’s profetische waarde toe te kennen. The King Speech won ook de Oscar voor beste film.

Bronnen:

Parool (ANP) – King’s Speech wint graadmeter Oscars

De Gelderlander (ANP) – The King’s Speech wint BAFTA beste film

Ronald Rovers – Journalist Filmkrant

Patrick Selbach – Adjunt-hoofdredacteur ANP

Filmsite: overzicht winnaars Oscars

BAFTA award database

Golden Globes award database

DGA awards database

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder ANP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s