Succesvolle relatie door plaats in gezin?

Door Claudie Hendrikx
 
‘Plaats in gezin bepaalt slaagkans van relatie’, kopte de website AD.nl op maandag 31 januari. Volgens het artikel is de plaats in het gezin de belangrijkste factor die bepaalt of een relatie met je liefdespartner slaagt of totaal niet gaat werken. In het artikel wordt beweerd dat een relatie tussen een eerstgeborene en een enig kind gedoemd is te mislukken. Daarentegen zou het middelste kind in combinatie met de oudste van een gezin weer een perfecte match zijn. In het artikel wordt niet duidelijk vermeld waar deze wijsheid vandaan komt . Is er onderzoek gedaan?  

De informatie in het artikel is gebaseerd op een nieuw boek, vertelt ons de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws. Omdat nergens staat vermeld om welk boek het gaat, gaan we eerst op zoek naar de journalist die het artikel heeft geschreven. Nieuwssite AD.nl heeft het artikel overgenomen van de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws. Journaliste Ellen Provoost heeft het artikel geschreven. Als we met de redactie bellen twijfelt Provoost of ze ons te woord wil staan omdat ze het erg druk heeft, maar ze geeft uiteindelijk toch een korte reactie. Provoost laat ons weten dat het gaat om het boek ‘What your position in the family really tells you about your character’ geschreven door Linda Blair. 

Om te achterhalen of de beweringen in het stuk overeenkomen met het boek belt FHJ Factcheck met Linda Blair, de auteur.  Blair is psycholoog, heeft haar eigen kliniek en heeft al veel boeken en columns rondom het thema liefde en relatie op haar naam staan. Blair is bekend met het artikel, ze heeft het in de Daily Mail gelezen.

Overgeschreven
Een vergelijking tussen het artikel van de Daily Mail en dat van Het Laatste Nieuws maakt duidelijk dat Provoost het artikel letterlijk heeft vertaald en alle informatie heeft overgenomen. Linda Blair laat weten blij te zijn met de publiciteit rondom haar nieuwe boek, maar is het niet helemaal eens met het artikel. “In het artikel wordt gezegd dat de plaats in het gezin de belangrijkste factor is voor een goede of slechte relatie. Dat is overdreven en niet waar. In mijn boek zeg ik dat het een van de vele factoren is. Dat is iets heel anders.”

AD.nl: “Geen tijd om te checken”
Tot slot bellen we met de redactie van AD.nl. Hoofdredacteur Bart Franssen staat ons te woord. Vindt hij het slim om het artikel van Het Laatste Nieuws gewoon over te nemen? Franssen: “We vertrouwen op het journalistieke werk van Het Laatste Nieuws. Als we een artikel van een ander medium overnemen gaan we dit niet nogmaals checken. Daar hebben we geen tijd voor.”

Conclusie
Het klopt dat de plaats in het gezin de slaagkans van je relatie kan bepalen. Dit is echter maar één van de vele factoren die een relatie tot een succes of een mislukking kunnen maken. Het artikel is dus onvolledig. De lezer kan het idee krijgen dat de plaats in het gezin de belangrijkste factor is voor een geslaagde relatie. Dit is volgens de auteur van het boek onjuist. Het artikel van de Daily Mail werd door journaliste Provoost letterlijk overgenomen in Het Laatste Nieuws. AD.nl deed hetzelfde.

Bronnen:
-Ellen Provoost, Het Laatste Nieuws
-Bart Franssen, hoofdredacteur AD.nl
-Linda Blair, auteur van het boek  Birth order: What your position in the family really tells you about your character.
-Artikel AD.nl
Artikel Daily Mail

Artikel Het Laatste Nieuws

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Succesvolle relatie door plaats in gezin?

  1. Pingback: Klopt dat wel, Ellen Provoost? | Mallemoeders blog…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s