Nederland spaarland?

 Door Esther van Opijnen

“Nederlander verwacht rente op spaargeld die hij nergens krijgt” viel op 18 januari te lezen op FD.nl, de website van Het Financieele Dagblad. Gemiddeld verwachten we 3,4 procent rente op onze opgepotte euro’s. Jongeren hopen zelfs op 3,7 procent, terwijl de banken op dit moment rond de twee procent rente verstrekken. Volgens het bericht hebben we een onrealistisch beeld van de spaarrente. Hoe zijn deze cijfers tot stand gekomen en heeft de redactie de beweringen nagetrokken?

Het onderzoek

Mediabureau Mediaxplain onderzocht in opdracht van Friesland Bank het spaargedrag van 1027 Nederlanders met minimaal vijfduizend euro op het boekje. Maar hoe weet het bureau zeker dat die mensen echt zoveel geld op hun spaarrekening hebben? Christiaan Betuw van Mediaxplain: “Als mensen zeggen dat ze dat bedrag op hun rekening hebben, geloven wij dat. Het is net als je iemand om een mening vraagt, die geloof je ook.”

Het vinden van ruim duizend spaarders was niet moeilijk. Mediaxplain riep de hulp in van de website Toluna.com, die een internetpoll opstelde. Op Toluna staan onderzoeken waar je als lid aan mee kunt doen. Opvallend is dat leden van deze website voor hun deelname worden uitbetaald in punten, die ingewisseld kunnen worden voor waardecheques. Van Betuw: “Het klopt dat de ondervraagden een vergoeding krijgen voor het invullen van het onderzoek. Dat wil niet zeggen dat ze zomaar een antwoord hebben ingevuld. Daarnaast vinden wij dat duizend respondenten een aardige indicatie geeft.”

Een ontbrekende groep

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar verwachten volgens de tabel 3,7 procent rente op hun spaargeld, 65-plussers 3,1 procent, zo blijkt uit het onderzoek. In het bericht op FD.nl wordt een groep niet genoemd: de 25- tot 64-jarigen. Volgens Van Betuw is de categorie wél onderzocht en ligt de verwachte spaarrente tussen die van de jongeren en de ouderen, zoals te zien is in de tabel.

FD.nl schrijft dat alle jongeren gemiddeld vier procent rente op hun spaarrekening verwachten. Maar in werkelijkheid is dat 3,7 procent zoals dat in de tabel te zien is. In het persbericht staat dat alleen jonge mannen vier procent rente verwachten.

De resultaten van het onderzoek, gerangschikt op leeftijd.

Reactie FD.nl

Redacteur Cor de Horde van FD.nl heeft het onderzoek van Mediaxplain niet opgevraagd. “Ik heb alleen onderaan het bericht gekeken hoeveel deelnemers er waren. Dat waren er op het eerste gezicht voldoende. Het persbericht heb ik niet meer voor me, maar als u zegt dat er jongemannen stond in plaats van jongeren, dan klopt dat ongetwijfeld. Dan staat het het fout in mijn artikel.” Over de ontbrekende groep, zegt de redacteur: “Ik heb alleen de uitersten genomen en niet elke leeftijdsgroep apart behandeld. Dat zou weinig toevoegen.”

Conclusie

De redactie heeft de informatie uit het persbericht overgenomen zonder te checken. Het onderzoek wordt waarschijnlijk volgend jaar nog eens gehouden om te kijken of er verandering is in het spaargedrag van Nederland.

Bronnen   
http://us.toluna.com/Default.aspx
Onderzoeksresultaten Mediaxplain
Christiaan van Betuw van Mediaxplain
Redactie FD.nl  

http://www.frieslandbank.nl/OverOns/Persberichten/Pages/Default.aspx


http://www.FD.nl/artikel/21228378/nederlander-verwacht-rente-spaargeld-hij-nergens-krijgt

 

 


 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s