En toen werden de konijnen nieuws…

Door Jeroen Lesuis

Last van konijnen op het voetbalveld? Probeer de beestjes eens weg te jagen met een stukje muziek. Het was deze tip die de provincie Flevoland gaf aan voetbalclub asv Dronten en waarover Omroep Flevoland op 10 februari berichtte. De opmerkelijke raad van de provincie werd vervolgens door een groot aantal media opgepikt. Maar was deze intensieve media-aandacht van bijvoorbeeld De Telegraaf, NU.nl en het AD eigenlijk terecht?

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om eerst de nieuwsaanleiding onder de loep te nemen. Het begon allemaal bij voetbalclub asv Dronten. Deze club vroeg bij de gemeente om een jachtvergunning. Een konijnenplaag teisterde de velden van de voetbalclub en de vereniging wilde hier iets aan doen. Volgens de clubbeheerder van de buitenaccommodaties, Tom Hoppenbrouwer, was de gemeente Dronten het eens met een jachtvergunning. Vervolgens kwam het verzoek bij de provincie te liggen, waar ze anders oordeelden. “Zo’n drie maanden geleden kregen wij een brief van de provincie waarin zij vertelden ons geen vergunning te geven. Volgens de provincie waren er andere manieren om de konijnenplaag te bestrijden. Zo zouden wij onze hekken rond het veld kunnen verhogen, de konijnengaten in het veld kunnen opvullen met zand en er was dus de tip om de konijnen ’s nachts weg te jagen met muziek. Deze laatste suggestie vonden wij nogal apart. Ons lijkt het dat ’s nachts muziek afspelen vooral geluidsoverlast veroorzaakt.”

‘Nieuws uit de context’

Het onbegrip bij de voetbalclub over de muziektip moet je volgens Henri Kuipers in de juiste context zien. De woordvoerder van de provincie Flevoland vertelt dat er drie maanden geleden een mailtje naar de voetbalclub is gestuurd met een aantal suggesties tegen de konijnenplaag. “Het dichtgooien van de kuilen, het verhogen van het hek en dus ook de tip om de konijnen weg te jagen met muziek. Maar helaas lees je in de onlangs verschenen nieuwsberichten op bijvoorbeeld De Telegraaf-website alleen maar over de muziektip. Het nieuws is volledig uit de context gerukt.” Daarnaast betreurt de woordvoerder dat het nieuws is opgeblazen. Zo’n maand geleden stuurde de provincie Flevoland een brief met daarin de officiële afwijzing naar de voetbalclub. In deze brief werd met geen woord meer gerept over konijnen en muziek. Er is dus alleen de suggestie uit één mailtje van maanden eerder, iets wat volgens Kuipers geen sterke aanleiding vormt voor de verschenen nieuwsberichten.

De tip van de accommodatiebeheerder 

Maar met deze uitleg is Omroep Flevoland het zelf niet eens. Redacteur Rob Woning vindt het een open deur dat de provincie achteraf zegt dat het muziekadvies niet serieus was bedoeld. “Ze zullen een fout nooit publiekelijk toegeven.” Interessanter is dat Woning aangeeft dat de provincie indirect de aanleiding weggaf voor het tv-item. Woning hield zich bezig met de voorbereidingen voor het konijnenfilmpje en stuitte op het nieuws via de besluitenlijst van de provincie. “Op deze lijst publiceert de provincie haar adviezen en besluiten. Daardoor kon je een maand geleden ook het advies over de jachtvergunning voor asv Dronten teruglezen in deze lijst. Over de redenen voor de afwijzing van de vergunning stonden alleen maar wat algemene termen. Omdat ik hier toch nieuwsgierig door werd, besloot ik om dit bericht verder uit te pluizen.”

Woning belde vervolgens naar asv Dronten. Toen de journalist vroeg naar de afgewezen jachtvergunning, kreeg hij te horen over de muzikale tip van de provincie. “En dit waren niet alleen woorden”, vertelt Woning “maar de beheerder van de accommodaties liet mij ook de brief zien waarin de provincie haar adviezen gaf.” Voor Woning dus de aanleiding om een leuk filmpje te maken. Met volgens hem ook voldoende balans: de presentator in de nieuwsuitzending spreekt over het dichtgooien van kuilen en het ophogen van hekken. Maar daarna gaat het dus vooral over konijnen en muziek.

Conclusie

Omdat het in dit nieuwsbericht, zoals ook bij zoveel andere berichten, draait om drie hoofdrolspelers, is het interessant om eens apart hun conclusies op te tekenen.

– De bron van het nieuws, Tom Hoppenbrouwer:

“Ondanks het tegenvallende provincieadvies ben ik blij met de daarop ontstane media-aandacht. Voor onze voetbalclub werkt deze aandacht positief. Zo kwamen er via de radioshow van Giel Beelen allerlei tips van luisteraars binnen om de konijnenplaag de baas te worden.”

– Het onbedoelde nieuwsonderwerp, woordvoerder Henri Kuipers van de provincie Flevoland:

“Met zo’n zwakke nieuwsaanleiding vinden wij het jammer dat veel media onze muziektip in het konijnenbericht overnemen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen: het Jeugdjournaal wilde ook een item maken over het konijnennieuws, maar zag daar vanaf toen ze ons verhaal hoorden.”

– De nieuwsmaker, journalist Rob Woning:

“Voor Omroep Flevoland is de konijnenkwestie een leuk onderwerp geworden om luchtig over te berichten. Ook staan wij nog steeds achter het bericht. Ik heb als journalist het verhaal van de accommodatiebeheerder gehoord en met eigen ogen de adviesbrief van de provincie kunnen lezen.”

Bronnen
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?Lang=nl-NL&newsId=78734

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8978988/___Jaag_konijnen_weg_met_muziek___.html

Tom Hoppenbrouwer, beheerder accommodaties asv Dronten

Henri Kuipers, woordvoerder provincie Flevoland

Rob Woning, redacteur Omroep Flevoland

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s