Zeeuwen dol op kerncentrales?

 Door Maartje de Valk    

Zeeuwen dol op kerncentrales. ‘Hoe dichterbij, hoe groter het draagvlak’, kopte HP/De Tijd 14 maart op zijn website. De kop suggereert dat de Zeeuwen geen probleem hebben met de kerncentrale Borssele en een uitbreiding niet erg lijken te vinden. Maar is dat zo? Geldt het niet alleen voor de mensen die werken in de centrale en waarschijnlijk in Borssele wonen? Wat de kop ook doet vermoeden: ‘Hoe dichterbij, hoe groter het draagvlak’.

Voorstanders
In het bericht van HP/De Tijd wordt Ad Schenk geciteerd. Hij is van de plaatselijke CDA-fractie en legt uit dat het draagvlak voor de kerncentrale in Borssele groot is. “Veel mensen werken er of hebben er op een andere manier mee te maken. Dus in die zin: hoe dichter bij de kerncentrale, hoe groter het draagvlak.” Maar betekent dat ook meteen dat heel Zeeland dol is op kerncentrales? Ad Schenk kan alleen maar bevestigen wat hij de journaliste, Karen Geurtsen van HP/De Tijd, heeft gezegd. Zijn collega Ton Oosthoek, CDA-fractielid met portefeuille milieu kan er echter wel wat meer over zeggen. “Over het algemeen hebben de mensen geen probleem met de kerncentrale in Borssele. Vooral ook omdat de meeste mensen die in Borssele wonen hun boterham verdienen bij de kerncentrale. Er is in al die jaren ook nog nooit iets ergs gebeurd bij de centrale, dus mensen hebben vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen die de gemeente treft. Zo lang er geen andere alternatieven zijn, is dit de beste oplossing.”

Tegenstanders
In het bericht worden alleen CDA-fractielid Schenk en Philip de Vree, voorlichter van de gemeente Borsele geciteerd. Het tweetal is voorstander van de uitbreiding van de kerncentrale in Borssele. Het CDA heeft in zijn partijprogramma staan dat het voor de uitbreiding is. Petroesjka Sterk, SP-fractielid en lid van het Zeeuws comité ‘Borssele II, Nee’, geeft toe dat er in Zeeland en vooral in Borssele meer draagvlak is voor de kerncentrale dan in de rest van het land. “Maar dat betekent zeker niet dat de Zeeuwen dol zijn op kerncentrales. Wij hebben een jaar geleden dit comité opgericht om meer mensen bewust te maken van de gevaren van kerncentrales. We willen een weerwoord geven. Wanneer we de straat opgingen kregen we in de gaten dat mensen absoluut niet in de gaten hebben wat de gevaren zijn. Vooral omdat het in Borssele al jaren goed gaat. Waar het aan schort is dan de goede voorlichting. Mensen weten bijvoorbeeld niet eens wat een megawatt is en als je ze dat dan uitlegt en zegt dat de kerncentrales in Borssele heel wat megawatt halen, krabben ze zich toch wel even achter de oren. Dan merk je dat ze er over gaan nadenken en zich er meer in gaan verdiepen. Dat het CDA zegt dat er in Borssele zo veel mensen voor kernenergie zijn snap ik wel. Wiens brood men eet wiens brood men spreekt.”

Draagvlak
Iedereen kan wel bevestigen dat het draagvlak in Zeeland en vooral in de gemeente Borsele groter is dan in de rest van Nederland. Ook Joop van der Pligt is het daarmee eens. Van der Pligt is hoogleraar Sociale Psychologie aan de UvA en schrijver van de publicatie ‘De publieke opinie over kernenergie’ van het Sociaal Planbureau. “Al die tijd dat de kerncentrale in Borssele er is, is er nog niets fout gegaan. Wel ben ik van mening dat de impact van de gebeurtenis in Japan groter is dan 25 jaar geleden in Tsjernobyl. Dat werd gezien als een onveilige en verouderde centrale in Oost-Europa. Japan staat juist bekend als erg veilig en vooruitstrevend in kernenergie. Dat daar nu iets fout gaat, zet de mensen wel meer aan het denken. Maar ik geloof niet dat heel Borssele nu opeens tegen kernenergie is.”

Reactie HP/De Tijd
Karen Geurtsen, schrijfster van het bericht, geeft aan de kop zelf niet te hebben gemaakt. “Dat doet chef internet altijd. De reden waarom ik geen andere mensen aan het woord laat dan alleen CDA-fractielid Ad Schenk en voorlichter Philip de Vree, is omdat op dat moment niemand anders te bereiken was. De gebeurtenissen in Japan waren net geweest en het bericht moest online. Het CDA had ik gesproken omdat zij in de coalitie zitten van de gemeente en vóór de kerncentrale waren. Ik wilde weten of dat voor de inwoners in Borssele ook geldt. Ik heb de PvdA nog wel benaderd, maar zij konden mij niet direct antwoord geven. Dat gebeurde wel later, maar toen was het bericht al op internet gepubliceerd.” Niek Stolker, chef internet heeft de kop gemaakt en hij vindt niet dat de kop misleidend is. “Zeeland is de provincie met het meeste draagvlak voor kernenergie, dus dan is Zeeland van alle provincies dus relatief het dolst op kerncentrales.”

Conclusie
Ja, het draagvlak in Zeeland voor kernenergie en de uitbreiding van de kerncentrale Borssele is groter dan in de rest van Nederland. Iedereen is het daarmee eens. Vooral  het draagvlak bij de bewoners van Borssele zelf is groot, omdat vooral zij hun brood verdienen met de kerncentrale. Ze werken er. Maar om direct de conclusie te trekken dat Zeeuwen dol zijn op kerncentrales is wat overdreven. Er zijn genoeg Zeeuwen die tegen zijn of in ieder geval hun vraagtekens zetten bij de uitbreiding van kerncentrale in Borssele.

Het bericht in HP/De Tijd klopt, alleen suggereert het dat heel Zeeland dol is op kerncentrales. Dat is dus niet het geval. De lezer krijgt een eenzijdig beeld, doordat twee mensen worden geciteerd in het bericht die vóór de centrale zijn. HP/De Tijd geeft toe niet genoeg mensen te hebben gesproken, vooral ook voor wederhoor. Dit kwam vooral door de snelheid waarmee het bericht online moest worden gezet. De kop daarentegen vinden ze niet misleidend. Zoals Niek Stolker zegt: “Zeeland is de provincie met het meeste draagvlak voor kernenergie, dus dan is Zeeland van alle provincies relatief het meest dol op kerncentrales.”

Bronnen:

Artikel HP/De Tijd , 14 maart 2011
http://www.hpdetijd.nl/2011-03-14/hoe-dichter-bij-de-kerncentrale-hoe-groter-het-draagvlak

CDA-fractielid Ad Schenk

CDA-fractielid Ton Oosthoek

Sp-fractielid en lid van het Zeeuws comité ‘Borssele II, Nee’
Petroesjka Sterk

Hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam
Joop van der Pligt

Publicatie Sociaal en Cultureel Planbureau ‘De publieke opinie over kernenergie
http://www.scp.nl/dsresource?objectid=25226&type=org

Journalist HP/De Tijd
Karen Geurtsen

Chef Internet HP/De Tijd
Niek Stolker

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder HP/De Tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s