Fitheidstest ouderen relatief succes

Door Sjoerd Scholten

‘Gretig aftrek fitheidstest’, kopt de Gelderlander op maandag 18 april. Zo’n vierhonderd 58-plussers in Nijmegen en Beuningen hebben zich sinds augustus gemeld voor een gezondheidscheck bij het Consultatiebureau voor Ouderen aan de Sint Annastraat in Nijmegen. De fitheidstest is gratis en volgens initiatiefnemer Vérian een succes. Maar is vierhonderd bezoekers veel? Waar wordt het succes aan afgemeten? 
 

Het artikel is deels gebaseerd op een persbericht, uitgebracht door Vérian op 28 februari 2011. Dat bericht begint als volgt: “Sinds augustus 2010 loopt het storm op de spreekuren van het Consultatiebureau voor Ouderen van thuiszorgorganisatie Vérian in Nijmegen. Om meer geïnteresseerde senioren van Nijmegen gebruik te laten maken van een gratis gezondheidsonderzoek, heeft thuiszorg Vérian het aantal spreekuren van het Consultatiebureau voor Ouderen flink uitgebreid met onder andere een avondopenstelling.”
Maar bezoekersaantallen die dat succes kunnen onderstrepen, ontbreken in het persbericht. Daar heeft Mirella Moezelaar, woordvoerder van thuiszorgorganisatie Vérian, wel een verklaring voor. “Interne cijfers geven we niet prijs. We willen daarmee voorkomen dat andere thuiszorgorganisaties het succes inzien en ook fitheidstesten gaan aanbieden.”

Bezoekersaantallen

In het artikel van de Gelderlander staat het volgende staat te lezen: “In Nijmegen is het consultatiebureau aan de Annastraat de enige in zijn soort, maar ook de gemeente Beuningen beschikt, dankzij ZZG zorggroep, sinds oktober 2009 over eenzelfde voorziening. Ook hier is veel aanloop.” Het woord ‘veel’ kan niet concreet gemaakt worden met bezoekersaantallen, omdat die ontbreken.
Moezelaar stelt echter dat niet bezoekersaantallen, maar juist de uitbreiding in openingstijden het succes van de fitheidstesten bepaalt.“We zijn in een halfjaar tijd van twee naar zes dagdelen per week gegaan. Daardoor hebben we twee extra verpleegkundigen moeten aannemen.” Die uitbreiding in het aantal verpleegkundigen staat ook te lezen in het artikel: “We zijn begonnen met één verpleegkundige, maar hebben dat snel naar drie moeten uitbreiden vanwege de lange wachtlijsten”, aldus ouderenverpleegkundige Willemien van Zoest van Vérian.

Eén procent

Is vierhonderd bezoekers veel? Om deze vraag te beantwoorden, raadplegen we StatLine van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS telden de gemeenten Nijmegen en Beuningen op 1 januari 2011 in totaal 41.273 personen van 58 jaar en ouder (35.375 in Nijmegen en 5.898 in Beuningen). Dat betekent voor de opkomst van de fitheidstest een opkomst van vierhonderd mensen op een aantal van 41.273 inwoners. In procenten uitgedrukt is dat een opkomst van 0,97 procent.

We bellen naar de gemeente Nijmegen voor het aantal 58-jarigen en ouder in die gemeente en worden doorverwezen naar de website. Daar is bovenstaande bevolkingspiramide te vinden. Als we de waardes van de leeftijdscategorieën 50-59 tot en met 80+ optellen komen we op een totaal van 41.488 personen. Deze cijfers wijken af van de cijfers van het CBS omdat de 58-jarigen en ouder onderdeel uitmaken van de leeftijdsklasse 55-59. “Mogelijke oorzaak van het verschil is dat u van Nijmegen niet het aantal van 58 jaar en ouder heeft doorgekregen, maar dat van 55 jaar en ouder”, zegt Henry van Haagen woordvoerder van het CBS. “Dat laatste aantal ligt inderdaad een vijf- á zesduizend hoger.”
Greetje Roelofs laat namens de gemeente Beuningen weten dat het aantal 58-jarigen en ouder per 2 mei 6.182 is. Dus het totale aantal 58-plussers ligt ergens tussen de 41.237 (CBS) en 47.670 (gemeente Nijmegen en Beuningen). We houden het cijfer van het CBS aan, omdat bij de cijfers van de gemeente Nijmegen 58-plussers onderdeel uitmaken van een grotere categorie (55-59 leeftijd).

Vermeldenswaardig is de manier waarop mensen zijn benaderd voor deze fitheidstest. Als alle 58-plussers – 41.273 in totaal – in de gemeentes Nijmegen en Beuningen een persoonlijke brief hebben gekregen dan is een opkomst van één procent niet bepaald hoog. Maar zo is het niet gegaan, zegt Moezelaar. “We hebben eind juli via een persbericht onze fitheidstest aangekondigd.” Die is gestuurd naar: Radio Nijmegen, de Gelderlander (regio Nijmegen), De Brug (huis-aan-huisblad Nijmegen), Zondagkrant Nijmegen, Zicht op Rijk van Nijmegen (huis-aan-huisblad Nijmegen), De Publieke Omroep Nijmegen, Keizerstad FM (Nijmegen), Omroep Gelderland en de Koerier Beuningen. Moezelaar: “Van die media hebben de meeste er in augustus een bericht over geschreven. Welke dat precies zijn geweest daar hebben wij geen zicht op.”

Saai

Doet de kop recht aan het artikel? Ja, zegt Frank Hermans. Hij is de auteur van het artikel en verslaggever van de regio Nijmegen. “Als er nu drie mensen waren gekomen dan had ik de kop ‘gretig aftrek’ niet gebruikt. Maar het absolute aantal van 400 speelt daarbij een rol.” Was het vermelden van het totale aantal 58-plussers in de regio Nijmegen en Arnhem geen optie? Hermans: “Dat ga ik niet elke keer doen. Als je dat bij elk gegeven zou moeten doen dan wordt het saai voor de lezer. Bovendien is de prestatie opmerkelijk omdat Vérian een relatief kleine zorgaanbieder is in de regio Nijmegen. En het signaleren daarvan is een functie van journalisten.” Dat Vérian een relatief kleine zorgaanbieder is in de regio Nijmegen staat niet vermeld in het krantenbericht. Waarom niet? Hermans: “Je zit met een beperkt aantal regels. Die toevoeging was geschikter voor een achtergrondverhaal en dit is een nieuwsverhaal.”

Conclusie

Vierhonderd bezoekers op een totaal aantal van 41.273 mensen van 58 jaar en ouder lijkt het niet veel. Wat heet: een opkomst van krap één procent (0,97 procent). Toch noemt Hermans – journalist van de Gelderlander – de fitheidstesten in zijn artikel een succes. En zijn verklaring achteraf is plausibel. “De prestatie van Vérian opmerkelijk omdat Vérian een relatief kleine zorgaanbieder is in de regio Nijmegen.”  Maar deze toevoeging ontbreekt in de tekst. Bovendien word je voor het lezen van het artikel door de kop ‘Gretig aftrek fitheidstest’ op het verkeerde been gezet. Je verwacht dat het succes van de fitheidstesten zit in een gigantische toestroom van mensen. Dat is niet het belangrijkste, zegt Moezelaar van Vérian. Moezelaar stelt dat niet bezoekersaantallen, maar juist de uitbreiding in openingstijden het succes bepaald.

Bronnen:

Astrid Glas en Henry van Haagen, CBS Statline

Frank Hermans regioverslaggever regio Nijmegen van de Gelderlander

Mirella Moezelaar, thuiszorgorganisatie Vérian

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70233NED&D1=0-3,6,9,12&D2=59-95,115&D3=171,517&D4=l&VW=T

Greetje Roelofs, afdeling communicatie van de gemeente Beuningen

Nicole Smulders, Open Huis – informatiecentrum van de gemeente Nijmegen

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Gelderlander, Krant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s