Banksparen al jaren succesvol

Banksparen is volgens de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) een doorslaand succes. ‘Hoge vlucht voor banksparen’ staat er boven een artikel van 27 april 2011. Kloppen de cijfers in dit bericht? 

Door Sjoerd Scholten

Jan Trommelen, een journalist van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), schreef het artikel. Het is gebaseerd op een persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek  van 26 april 2011. Volgens Trommelen is banksparen succesvol. Dat meet hij af aan het feit dat het totale bedrag aan banksparen in 2010 “steeg tot 7,1 miljard euro”. Bedragen van voorgaande jaren ontbraken, terwijl die wel in het persbericht van het CBS worden genoemd.  Zie de tabel hieronder. Het totale bedrag aan banksparen steeg achtereenvolgens van 612 miljoen euro (eind 2008), naar 2,7 miljard euro (eind 2009) naar 7,1 miljard euro (eind 2010). Uit deze cijfers kan worden afgeleid dat banksparen al jaren ‘succesvol’ mag worden genoemd.

Waarom zijn bedragen uit voorgaande jaren niet genoemd? Trommelen legt uit: “Het cijfer van 2009 valt af te leiden uit de derde zin. Dat van 2008 zou het beeld vertekenen, omdat het product toen werd geïntroduceerd en nog niet actief werd verkocht.”

Verwarring
Nederlanders parkeerden in 2010, het derde jaar dat het kan, 4,4 miljard euro op een geblokkeerde bankrekening voor hun pensioen of hypotheek.” Dat schrijft Trommelen in zijn artikel. Dat cijfer lijkt in eerste instantie niet te kloppen. Het totale bedrag op de bankrekening van 2010 voor pensioen en hypotheek is 6,3 miljard (zie de tabel van het CBS). Dat bedrag bestaat uit: 2,8 miljard (pensioenopbouw) en 1,9 miljard (pensioenuitkering) en 1,5 miljard (eigenwoningschuld).

Trommelen legt uit hoe hij aan dit cijfer komt. “Ik heb het totale bankspaarbedrag van 2010 verminderd met het totale bedrag van 2009. Dan kom je op 4,4 miljard euro.” Kortom: die 4,4 miljard euro geeft niet de totale stand aan van 2010, maar is het verschil met het jaar daarvoor. En een zinnetje als ‘in vergelijking met vorig jaar’ is er niet. “Ik begrijp de verwarring.”, zegt Trommelen. “Het is wat kort door de bocht. Misschien dat het woord ‘parkeren’ voor verwarring zorgt.”

“Nederlanders parkeerden in 2010, het derde jaar dat het kan, 4,4 miljard euro op een geblokkeerde bankrekening voor hun pensioen of hypotheek.”  In 2010 is het voor het eerst mogelijk een ‘gouden handdruk voor uitvaartsparen’ fiscaalvriendelijk weg te zetten. Eind 2010 is 815 miljoen op deze manier belegd. Dit bedrag maakt ook onderdeel uit van de 4,4 miljard euro, zoals in de tabel staat beschreven. Trommelen: “Ik had hier eigenlijk ‘of gouden handdruk’ aan toe moeten voegen. Om verwarring te voorkomen heb ik dat weggelaten.”

Netter
“Als je heel strikt bent, klopt het cijfer 4,4 miljard euro niet”, zegt Senne Janssen van het CBS. “Dat moet 4,3 miljard euro zijn, omdat het onafgeronde bedrag 4,33 miljard is.” Dan de gouden handdruk. “Dat Trommelen het verschil berekent is prima, maar netter was geweest om de bedragen van pensioenopbouw, -uitkering en eigenwoningschuld uit 2010 te vergelijken met die van het jaar daarvoor. Zo laat hij de 815 miljoen van de gouden handdruk buiten beschouwing.”

Conclusie
GPD-journalist Trommelen had vollediger kunnen zijn wat de cijfers betreft. Als je ziet dat het totale bedrag aan banksparen vanaf 2008 groeit dan is dat zinvolle informatie. Door dat te melden laat je zien dat het succes van banksparen niet iets is van het laatste jaar maar zich al langer voordoet. In het persbericht van de CBS staat in zin twee ‘Dat is ruim tweeënhalf maal zoveel als een jaar eerder’. Dat was ook een zinvolle toevoeging geweest. Als lezer denk je nu bij het lezen van het artikel: is dit nieuw? Hoe was dit voorgaande jaren?
Dan deze zin:Nederlanders parkeerden in 2010, het derde jaar dat het kan, 4,4 miljard euro op een geblokkeerde bankrekening voor hun pensioen of hypotheek.”

De zin impliceert dat dit het totale bedrag is dat in 2010 is overgemaakt. Wat hij bedoelt: 4,4 miljoen meer dan in 2009. En dat staat er niet. Een zinvolle toevoeging zou achter ‘4,4 miljard euro’ kunnen zijn: ‘meer dan vorig jaar’. Ook had hij voor de volledigheid in mijn ogen de achter ‘voor hun pensioen of hypotheek’ de woorden ‘of gouden handdruk’ moeten toevoegen.

Bronnen:

Senne Janssen, CBS

Jan Trommelen, journalist van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD)

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-033-pb.htm?RefererType=RSSItem

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder PZC

Een Reactie op “Banksparen al jaren succesvol

 1. Jan Trommelen

  Sjoerd Scholten is een hele tijd met dit onderwerp bezig geweest, maar snapt nog steeds niet wat er met deze CBS-cijfers wordt bedoeld. Niet na een gesprek met het CBS en niet na het lange telefoongesprek met mij. Dat kan, de meeste (aankomende) journalisten hebben moeite met cijfers.
  Ik ga de discussie hier niet over doen. Maar het zit hem in de laatste alinea van bovenstaand stuk; de werkelijkheid is precies het omgekeerde van wat Scholten daar beweert.
  In ons gesprek werd mij en – later ook hem – duidelijk dat hij het persbericht van het CBS in eerste instantie niet had begrepen.
  Des te vreemder dat Scholten bovenstaand bericht schrijft. Hij had zijn vingers hier niet aan moeten branden, want hij snapt het niet.
  Dit was mijn eerste ervaring met FactCheck. Ik ben als journalist graag bereid om verantwoording af te leggen over mijn werk. Maar niet meer tegenover FactCheck en Sjoerd Scholten.

  voor mij de eerste en meteen ook de laatste ervarIk heb door deze ervaring geen zin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s