Is Nederland echt zo dieronvriendelijk?

Door Ramona Vlaun

Het verlenen van jachtvergunningen aan leden van het Koninklijk Huis zou Nederland op de vierde plek doen eindigen in de top tien van meest dieronvriendelijke landen van de wereld, zo wist de Telegraaf 19 april te vertellen. Dit meldde de grootste krant van Nederland  na de jaarlijkse publicatie van een lijst van  Stichting Dierenhulp. Maar hoe  komt deze lijst tot stand?

De Telegraaf laat in het bericht weten dat de lijst afkomstig is van Stichting Dierenhulp.  Mark Vos, voorzitter van Stichting Dierenhulp, vertelt dat het artikel van de grootste krant van Nederland niet klopt. “De lijst is door ons ingevoerd om elk jaar aandacht te vragen voor dierenleed. Uiteraard staat Nederland hoog in de lijst, maar dat is simpelweg omdat we hier de beste contacten hebben en dus het beste weten wat er gebeurt. Tipgevers die ons steunen, organisaties, toeristen en ook de Partij voor de Dieren zijn voorbeelden van onze contacten”, legt Mark Vos uit.
Voor het dertiende jaar presenteren wij van Stichting Dierenhulp een lijst met landen waar dierenleed grootschalig voorkomt. Deze lijst komt tot stand op basis van meldingen van toeristen, dierenartsen, rapporten, mediaberichten, dierenorganisaties en eigen waarneming. Het is een graadmeter om te zien of men op bestemmingen in de wereld geconfronteerd kan worden met dierenleed. Wij pretenderen niet dat deze lijst volledig is. Noord-Korea komt bijvoorbeeld niet voor in de lijst, omdat wij geen informatie over Noord-Korea hebben. Het is een indicatie en veel dierenleed blijft nog altijd verborgen omdat overheden geen cijfers beschikbaar stellen over de mishandeling  van dieren. ”

Telegraaf

De Telegraaf maakte naar aanleiding van deze lijst van Stichting Dierenhulp een bericht voor zowel de internetpagina als de krant. Er staan geen harde onwaarheden in dit bericht, maar het nieuws is selectief en onvolledig gebracht. De krant heeft namelijk van alle redenen die de Stichting Dierenhulp aangeeft, de jachtvergunningen voor het Koninklijk Huis eruit gepakt. “Ik vind het kwalijk dat de Telegraaf zo onvolledig is en kiest voor sensatie en de Koninklijke leden de schuld toeschrijft van het dierenleed in Nederland”, aldus voorzitter Vos. Uiteraard kan een reactie van de Telegraaf niet uitblijven. De schrijver van het desbetreffende artikel is niet aanwezig. Een ander redactielid: “Wij selecteren uit persberichten wat wij belangrijk achten voor onze doelgroep” .

Geen internationale cijfers

Bestaat er een opsomming van dierenleed in de wereld? Om erachter te komen of de lijst van Stichting Dierenhulp enigszins te vergelijken is met de werkelijkheid, is het belangrijk om te weten of er überhaupt een lijst bestaat over dierenleed in de wereld.  “Voor zover wij weten is er geen eenduidige, internationaal erkende lijst. Dat komt omdat er geen objectieve criteria zijn van dierenmishandeling. Vaak spelen normen en waarden hierbij een rol en die verschillen nogal van land tot land”, legt persvoorlichter Ola Sinoo van de Partij voor de Dieren uit.

Conclusie

Het bericht in de Telegraaf  is gebaseerd op een onderzoek van Stichting Dierenhulp, dat niet meer is dan een indicatie. Een concrete opsomming van de meest dieronvriendelijke landen ter wereld bestaat  niet. De Telegraaf laat het voorkomen dat de lijst op gedegen onderzoek berust en Nederland daadwerkelijk in de top tien staat van meest dieronvriendelijke landen. De keus om het Koninklijk Huis eruit te lichten is tendentieus te noemen.

Bronnen:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/9574033/__Nederland_in_top_10_dierenleed__.html?p=2,1

Dierenleed in kaart gebracht, persbericht Stichting Dierenhulp

www.dierenleed.nl

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder De Telegraaf

Een Reactie op “Is Nederland echt zo dieronvriendelijk?

  1. lesley

    Vooral dit gedeelte vind ik ietwat eng: <>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s