Een DNA-bank in de strijd tegen hondenpoep?

Door Suzanne Huig

de-gelderlander4

Krijgen we een nieuw wapen tegen hondenpoep? Een apparaat dat het baasje opspoort aan de hand van het DNA van de hond? De Gelderse gemeente Wijchen zou over deze mogelijkheid serieus nadenken, volgens een bericht in De Gelderlander van woensdag 31 augustus. Het ANP pikte dit op en vervolgens namen onder meer de Volkskrant en het Algemeen Dagblad het bericht over.

In het bericht staat het volgende citaat van wethouder Rob Engels (VVD) van Wijchen. “Op verschillende plaatsen wordt geëxperimenteerd met machines die het DNA uit een drol kunnen afleiden. Zo kan het baasje worden opgespoord. Voorwaarde is wel dat de gemeente een databank heeft met DNA-materiaal van alle honden.”

Daarnaast wordt in het bericht vermeld dat het idee gelanceerd is door de burgemeester van het Italiaanse eiland Capri. Ook de Belgische badplaats Knokke zou het idee omarmd hebben. Het artikel sluit af met de volgende zin: “Deskundigen wijzen op de hoge kosten van de werkwijze.”

Maar kloppen deze feiten wel? Johan Florusse, woordvoerder van de gemeente Wijchen: “Het college van Wijchen heeft een besluit genomen over het beperken van het aantal soorten hondenuitlaatplaatsen en het weghalen van bepaalde borden bij hondenuitlaatvoorzieningen.” In de inleiding van het collegevoorstel staat de volgende passage:

De bezuinigingen hebben tot gevolg dat de handhaving van de regels ter voorkoming van hondenoverlast fors onder druk zijn komen te staan. De bezuinigingen, de wens tot regulering en de huidige ontwikkelingen vormen de basis voor dit advies. De enorme ontwikkeling die de DNA-technologie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt vormt mede aanleiding om te onderzoeken of dat hondenoverlastbeleid in de toekomst niet volledig anders kan worden ingericht waarbij betere handhaving en kostenbesparing mogelijk wordt.

“De passage is bedoeld als aanzetje voor de verre toekomst. Concreet hebben wij nog niets te melden. Het is enkel bedoeld geweest als inleiding om out-of-the-box te denken”, vertelt Johan Florusse.
 
Rob Engels geeft een uitleg bij zijn citaten. “De gemeente Wijchen heeft een redelijk tot goed werkend beleid om hondenoverlast te voorkomen, maar er zullen altijd hondeneigenaren zijn die zo nu en dan wel eens ergens een drol achterlaten en dus niet opruimen. Dit probleem gaan wij niet oplossen met een heksenjacht met behulp van DNA. Het is niet meer dan een opmerking geweest over technische mogelijkheden bij grotere problemen. In Wijchen hebben wij geen grote problemen. Wij gaan dus ook niet onderzoeken of dit idee bruikbaar is voor Wijchen.”

In gemeente Knokke-Heist is het idee ook nooit serieus bedoeld geweest. “De burgemeester heeft dit bericht verspreid om mensen wakker te schudden, maar het was nooit haalbaar. Hier op het gemeentebestuur zijn er voorlopig dan ook geen concrete plannen”, aldus Claus Brusselle, persvoorlichter van gemeente Knokke-Heist. Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, kwam wel op het idee dankzij de burgemeester van het Italiaanse eiland Capri.

Capri staat bekend als een vakantie-eiland waar miljonairs verblijven. Capri’s burgemeester, Ciro Lembo, kwam in april met het idee om een nieuwe maatregel in te voeren om het eiland schoner te houden, schrijven Daily Mail Reporter en reisreporter Valerie van de Pol op haar website www.reisreporter.be. Een DNA-database van honden zou volgens Lembo kunnen voorkomen dat eigenaren de hondenpoep van hun hond niet opruimen. Hij wil dat hondeneigenaren de genetische details van hun huisdieren laten registreren in een centrale database. Als er dan toch hondenpoep op straat wordt aangetroffen, zullen daarvan stalen genomen worden en die zullen door een misdaadlaboratorium onderzocht worden. De hondenpoep moet dan via de databank gematcht kunnen worden met één van de geregistreerde honden op het eiland. Bij een overtreding wil Capri een boete van 2.000 euro opleggen.

Lembo probeerde volgens Van de Pol al eerder verschillende ideeën door te voeren. Houten klompen en bikini’s zijn bijvoorbeeld al verboden in de straten van Capri. In het verleden probeerde Lembo ook het gebruik van grasmaaiers te verbieden tijdens de zomermaanden. Dit idee is tegengehouden door de bewoners van het eiland. “Het idee van de DNA-bank voor honden probeert Lembo nu door te voeren om zijn eiland uniek te houden”, schrijft reisreporter Valerie van de Pol op haar website.

De deskundigen die in de laatste zin van het ANP-bericht genoemd worden, zijn deskundigen van Chemiphar, een Brugs analyselaboratorium dat dagelijks DNA-tests uitvoert. Zij noemen het idee ‘totaal niet realistisch’. “De aanleg van een database met de DNA-gegevens van alle honden in Knokke-Heist zou al een enorm werk zijn. Het zou ook veel kosten want je spreekt al snel over minstens honderd euro per DNA-profiel. Daarna moet je ook nog stalen nemen van alle hondendrollen die je vindt, dus nog eens honderd euro per exemplaar”, zegt een woordvoerder van Chemiphar. Zij gaven deze reactie nadat de burgemeester van Knokke-Heist in april dit jaar met het voorstel was gekomen. Zij wisten toen nog niet dat burgemeester Leopold Lippens de mensen alleen wakker wilde schudden.

Reacties

Journalist Robbert Blokland van het ANP reageert op de bevindingen: “Bij het ANP hebben wij een media-watcher die alles in de gaten houdt. Hem viel het bericht over het opsporen van honden met behulp van DNA, op in de Gelderlander. Ik heb vervolgens wethouder Engels gebeld voor een reactie. Hij bevestigde het artikel in de Gelderlander, maar zei wel dat het maar een idee is. Het zou zijn gebaseerd op een zin in de nota. Omdat wij het zo’n ludiek bericht vonden, hebben we besloten het te publiceren.”

Menno Pols schreef het artikel in De Gelderlander. Hij vertelde hoe zijn artikel tot stand gekomen is. Menno Pols’ reactie: “Wekelijks heb ik gesprekken met de gemeente Wijchen over besluiten van het college. Vorige week werd het hondenbeleid besproken. Hier werd ook gerefereerd naar mogelijkheden om het in de toekomst helemaal anders te doen. Het gaat niet om een plan wat de gemeente Wijchen nu zou uitvoeren, maar om een mogelijkheid voor de toekomst. Ik vroeg wethouder Engels om hier meer uitleg over te geven. De wethouder vertelde toen over de mogelijkheden met DNA-technologie die elders toegepast worden. Ik vond dit erg opmerkelijk, dus heb dit even uitgezocht. Ik vond toen op internet bevestigingen dat dit idee uit Capri komt en dat de burgemeester van Knokke-Heist met het idee bezig is. Dit was voor mij voldoende bevestiging dat het elders op de wereld gebruikt wordt. Vandaar dat het artikel gepubliceerd is.”

Conclusie

De berichtgeving is uit haar verband gerukt. ‘De nieuwe aanpak’ die in het artikel genoemd wordt, is nooit een serieus idee geweest. De burgemeester noemde deze aanpak alleen als technische mogelijkheid bij grotere problemen. Wijchen gaat verder niets met dit idee doen. Ook in Knokke-Heist is het idee nooit serieus bedoeld. De burgemeester van Knokke-Heist wilde met dit idee alleen de inwoners wakker schudden. Het klopt wel dat burgemeester Lippens op het idee gekomen is dankzij de burgemeester van Capri in Italië. Ook in Italië is het voor alsnog maar een idee. Ze zijn daar nog aan het overleggen of ze dit idee willen doorvoeren.

Bronnen:

Wethouder Rob Engels (VVD) van Wijchen.

Johan Florusse, woordvoerder van de gemeente Wijchen. Hij heeft mij ook de aantekeningen van het collegevoorstel gestuurd.

Claus Brusselle, persvoorlichter van gemeente Knokke-Heist.

Woordvoerder van Chemiphar.  Chemipar is een Brugs analyselaboratorium dat dagelijks DNA-tests uitvoert.

Valerie van de Pol, reisreporter: http://www.reisreporter.be/2011/04/15/hondenpoep-taboe-op-luxe-eiland-capri/

Daily Mail Reporter: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1375613/Mediterranean-holiday-island-use-DNA-database-catching-pet-owners-refuse-clean-dogs.html

De Gelderlander; journalist Menno Pols.

Het ANP; journalist Robbert Blokland.

Het artikel uit De Gelderlander http://www.gelderlander.nl/voorpagina/9389504/Wijchen%3A-baasje-poepende-hond-opsporen-met-DNA-van-drol.ece

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder ANP, De Gelderlander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s