Merknaam Joran niet gedeponeerd door moeder

Door Bart Roordink

Coen van Zwol, filmredacteur van NRC Handelsblad, schreef het artikel ‘Joran van der Sloot vastgelegd als merk’ dat op dinsdag 30 augustus in NRC Handelsblad werd gepubliceerd. Op de website van de avondkrant staat hetzelfde artikel, maar met de kop: ‘Joran en Joran van der Sloot zijn merknamen’. Hierin staat dat de merknamen Joran én Joran van der Sloot allebei zijn gedeponeerd door de moeder van Joran van der Sloot.

De merknaam Joran is echter niet geregistreerd op naam van Jorans moeder. Filip van Eeckhoutte van Van Eeckhoutte Advocaten en Helen Maatjes van Intellectueel Eigendom Advocaten hebben dit aan FHJ Factcheck bevestigd. Volgens hen is alleen het Europees merk Joran van der Sloot op naam van Anita O.M.A. Hugen-Van der Sloot geregistreerd, op 21 juni 2010.

Om dit te controleren kunt u de volgende registers raadplegen, door de merknaam ‘Joran’ in te vullen: http://register.boip.int/bmbonline/search/bywordmark/perform.do
http://www.wipo.int/branddb/en/index.jsp

Het merk Joran staat op naam van Newell Rubbermaid Denmark. Kim Frost, marketingmanager van het Deense marketingbedrijf, bevestigt dat het merk Joran onder het overkoepelende merk Irwin wordt gebruikt voor boorbits, de bitjes die aan de voorkant van een schroefmachine worden bevestigd.

Waar ging het fout?

Paul Ruven maakte onlangs de film Me and Mr. Jones on Natalee Island, die op donderdag 22 september in première gaat. Het verhaal gaat over Joran van der Sloot en de verdwijning van Natalee Holloway.  Filmredacteur Coen van Zwol van NRC: “Ik las op de weblog van Paul Ruven dat Joran een merknaam is. Ik vond dat grappig. Niemand op de redactie heeft het eerder opgemerkt. Dus ik heb Ruven meteen gebeld. Ook heb ik Ruvens advocaat gesproken die het bericht bevestigde toen ik het aan hem voorlas.”

Tijdens het eerste gesprek tussen FHJ Factcheck en Ruven, was de regisseur ervan overtuigd dat Anita Hugen-Van der Sloot beide merken heeft gedeponeerd: “Dat meldde haar advocaat en ik heb bovendien stukken van gekregen van mijn eigen advocaat.” Ruven geeft toe dat hij het inzien van die stukken niet goed heeft gelezen: “Het zou kunnen dat er bij de ene merknaam wel een kruisje stond en bij de andere niet.”

Van Zwol noemt het feit dat het merk Joran niet op naam staat van Jorans moeder ‘een nuttige aanvulling’. “Ik vind dat ik genoeg gedaan heb voor het artikel, al is dit in principe een foutje. Ik heb niet de tijd gehad verschillende databanken te doorzoeken. Berichten als deze doe je in ongeveer twee uur, waarvan één uur voor research. Ik vind dat ik mijn werk goed heb gedaan. De kop van het internetbericht ‘Joran en Joran van der Sloot zijn merknamen’ klopt nog steeds.” Wel beaamt de journalist dat er sprake is van een nuanceverschil. “Het is heel goed dat er achteraf tijd aan wordt besteed. Ik dacht dat ik genoeg had gecontroleerd om veilig te zijn. Ik heb het artikel niet zoveel tijd kunnen geven als het verdient.”

Van Zwol kan niet garanderen dat er een ‘C & Aatje’ (rectificatie in NRC-jargon) in de krant komt. Het is mogelijk dat er, volgens de NRC-redactie, teveel tijd verstreken is sinds de publicatie van zijn artikel.

Conclusie

De naam Joran is inderdaad gedeponeerd als merk, maar niet door de moeder van Joran van der Sloot. Van Zwol checkte niet of de informatie die hij hierover kreeg van regisseur Paul Ruven klopte. De merknaam Joran van der Sloot is wel door Anita Hugen-Van der Sloot gedeponeerd.

Van Zwol meldde aan Ruven dat het bericht mogelijk niet zou worden geplaatst vanwege de lage nieuwswaarde. Van Zwol: “Ik kwam per toeval de weblog van Paul Ruven tegen en toen vond ik het een grappig feitje. Het is zo’n hebbedingetje.” Desalniettemin nemen verschillende media, zowel online als offline, het bericht over, zoals Volkskrant.nl en Telegraaf.nl.

Bronnen

Artikel van Coen van Zwol op NRC.nl
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/30/joran-en-joran-van-der-sloot-zijn-merknamen/

Artikelen naar aanleiding van die van Coen van Zwol
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2877423/2011/08/30/Joran-van-der-Sloot-is-geregistreerde-merknaam.dhtml
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10454138/__Joran_is_nu_merknaam__.html

Merkenregisters

BOIP
http://register.boip.int/bmbonline/search/bywordmark/perform.do

WIPO
http://www.wipo.int/branddb/en/index.jsp

Merkenrecht
http://www.octrooibureau.nl/nl/producten_en_diensten/merken
http://www.tilburguniversity.edu/nl/webwijs/show/?uid=m.h.m.schellekens

Websites Paul Ruven
http://www.paulruven.nl/12,television.html

http://meandmrjonesonnataleeisland.blogspot.com/
http://meandmrjonesonnataleeisland.blogspot.com/2011/08/van-der-sloot-probeert-film-te-stoppen.html Post 30/08/2011

Benaderde Advocaten
http://www.intellectueeleigendomadvocaten.nl/index.htm
http://www.vaneeckhoutteadvocaten.nl/index.html

Newell Rubbermaid Denmark
http://newellrubbermaid.com/public/index.aspx

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Internet, Krant, NRC Handelsblad, NRC-Next

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s