Wie zijn guller: Belgen of Nederlanders?

Door Anoek de Gardeijn

 Geven Nederlanders meer aan het goede doel  dan Belgen? Dagblad Metro zegt van wel. De  krant vulde op 13 september het nieuwsbericht Belgen zetten punt achter radioactie Serious Request aan met een kader. In dat kader vergeleek de krant bedragen die België en Nederland aan goede doelen doneerden.

Metro noemt twee voorbeelden van donaties waarbij Nederland guller zou blijken dan België. De eerste is een inzamelingsactie voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika, waarvoor België deze zomer 6 miljoen euro doneerde, terwijl Nederland 24 miljoen gaf. Het tweede voorbeeld is de opbrengst van het Glazen Huis. Die bedroeg vorig jaar in België 5 miljoen en in Nederland 7,1 miljoen euro.

In Nederland waren het de samenwerkende hulporganisaties die via Giro 555 geld inzamelen voor de Hoorn van Afrika. Ook in België werken hulporganisaties samen. Dat doen ze in Consortium 12-12 en dat is de organisatie die namens België geld inzamelde voor de hongersnood in Afrika.  Begin oktober stond de teller in ons land op 24,8 miljoen euro en in België op 10 miljoen.

Ik zoek contact met Giro 555 en Consortium 12-12 en vraag een aantal oude tellerstanden op. Ook bereken ik per datum het verschil tussen de Belgische en Nederlandse opbrengst.

Datum Opbrengst Giro 555 Nederland Opbrengst Consortium 12-12 België Verschil in opbrengst tussen de twee landen
18 augustus 22,7 miljoen 6 miljoen 16,7 miljoen
1 september 24 miljoen 8,8 miljoen 15,2 miljoen
3 oktober 24,8 miljoen 10 miljoen 14,8 miljoe

De dikgedrukte bedragen in de tabel zijn de bedragen die Metro noemt. Door die getallen te vergelijken, suggereert de krant dat Nederland 18 miljoen meer gaf aan de Hoorn van Afrika. Dat klopt niet. Wanneer je de vergelijking baseert op tellerstanden van dezelfde datum, is het verschil kleiner.

Metro vergelijkt ook de opbrengst van het Belgische en Nederlandse Glazen Huis in 2010. Radiozender 3FM haalde in 2010 met Serious Request 7.135.707 euro op. Dat betekent dat de 7,1 miljoen euro die Metro noemt, klopt. Ook de Belgische opbrengst (5 miljoen) klopt. Radiozender Studio Brussel meldde op zijn website als eindbedrag 5.020.747 euro.

Waar de auteur van dit bericht geen rekening mee houdt in de vergelijking, is het verschil in inwonertal tussen België en Nederland. Volgens de meest recente beschikbare gegevens van de Studiedienst van de Vlaamse Regering had België 10.839.905 en Vlaanderen 6.251.983 inwoners op 1 januari 2010. In Nederland woonden toen volgens het CBS 16.574.989 mensen.

Het Consortium 12-12 is een Belgische organisatie, ze communiceren zowel in het Frans als in het Nederlands. Ik neem daarom het aantal inwoners van België mee in de vergelijking. Kijkend naar de tellerstand op 3 oktober betekent dit dat een Belg gemiddeld 0,92 euro doneerde aan de Hoorn van Afrika en een Nederlander gemiddeld 1,50 euro. In dit voorbeeld waren de Nederlanders dus guller.

Dezelfde berekening maak ik aan de hand van de opbrengst van de glazen huizen. Studio Brussel zamelt jaarlijks geld in met een glazen huis. De radiozender is onderdeel van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT). De actie is Nederlandstalig en uitsluitend Vlaams. Daarom maak ik wat dit voorbeeld betreft een berekening aan de hand van het Vlaamse inwonertal.

Serious Request, het Nederlandse Glazen Huis, haalde gemiddeld per Nederlander 0,43 euro op. Het Vlaamse Glazen Huis, Music for Life, haalde gemiddeld per Vlaming 0,80 euro op. In dit voorbeeld waren de Vlamingen dus bijna twee keer zo gul dan de Nederlanders.

Ik zoek contact met de schrijver van het bericht, Metro’s buitenlandredacteur Ruben Eg. Hij wil zelf niet reageren, maar verwijst naar de hoofdredacteur, Robert van Brandwijk. ‘Als het is zoals jij zegt, dan zal de journalist een verkeerde bron hebben gebruikt’, aldus Van Brandwijk. ‘Als we het verkeerd hebben gedaan, betreur ik dat. Ruben werkt altijd zeer nauwkeurig en is, volgens jouw onderzoek dan, kennelijk deze keer in de fout gegaan’, aldus Van Brandwijk.

Bronnen:
Dagblad Metro
Huib Koeleman, Giro 555
Steffi Tisson, Consortium 12-12
Studiedienst van de Vlaamse Regering
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Studio Brussel
3FM

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s