Kunnen strandtenten het hoofd nog boven water houden?

Door Stephanie Herman

De natte zomer van dit jaar is geen ramp geweest voor strandtenthouders, meldt Metro op 15 september. De term ‘geen ramp’ is vaag. Wat wordt hier precies mee bedoeld?

Volgens de krant hebben de strandtenten tegen alle verwachtingen in een redelijk seizoen gedraaid. Dit wordt verder beschreven in termen als ‘geen ramp’ en ‘niet zozeer een financiële domper’. Vanwege het regenachtige seizoen zijn er minder strandbezoekers geweest. Toch verschilde deze zomer niet veel met die van 2010. Het artikel is geheel gebaseerd op de informatie van Stephan van der Stee van de branchevereniging Strand Nederland. Daarnaast wordt het KNMI aangehaald om aan te geven hoe nat de zomer was. Opvallend is wel dat op het moment van publicatie de zomer nog niet voorbij was.

Indicatie
Een ruime meerderheid van de strandtenten is aangesloten bij Strand Nederland, namelijk 320 van de 379. De branchevereniging heeft een rondje langs alle aangesloten standtenten gemaakt en heeft daar haar beweringen op gebaseerd. “Daarbij moet ik zeggen dat we niet iedereen daadwerkelijk gesproken hebben. Ongeveer zestig procent van de aangesloten strandtenthouders werkt mee. De overige eigenaren hebben simpelweg geen tijd voor ons”, voegt Van der Stee toe. Bij de constateringen zijn dus niet alle aangesloten strandtenten meegenomen. Terwijl de krant schrijft: ‘Volgens de branchevereniging, die een rondje maakte langs alle strandtenten…’.

Verder geeft Strand Nederland aan pas in december of januari een goede indicatie te kunnen geven van de stand van zaken. Van der Stee legt uit waarom. “Wanneer de zomer voorbij is, maken we weer een rondje langs alle strandtenten. We voeren dan een gesprek met de eigenaar over de stand van zaken, mits hij tijd heeft. Voor dat allemaal is gebeurd en geïndexeerd, zijn we weer een aantal maanden verder. Bovendien kunnen wij nooit exacte cijfers geven, omdat wij afhankelijk zijn van de informatie die we krijgen van onze leden.”

Vergelijking
Een belangrijk gegeven uit het artikel is dat het seizoen van dit jaar niet veel verschilde met dat van 2010. Er wordt echter niet verteld of het dan gaat om de omzet of om de winst. Iets wat een belangrijk gegeven kan zijn voor het artikel. Van der Stee schat dat de omzet dit jaar drie á vier procent hoger is dan in 2010, maar dat de kosten acht á negen procent gestegen zijn. Dat betekent minder winst. “De strandtenthouders hebben dit jaar te maken gehad met hogere kosten. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Denk daarbij aan de pacht die is gestegen en extra opruimwerkzaamheden door de harde wind.”

Van der Stee vertelt bovendien dat we in 2010 ook geen goede zomer hebben gehad. “We hebben in 2009 voor het laatst een redelijk seizoen gedraaid. Als je de situatie nu zou vergelijken met dat jaar, vind je grotere verschillen.”

Onderschat
Hoewel de kop luidt: ‘Nat weer geen ramp voor strandtenten’, spreekt Van der Stee in het artikel van circa vijftig tenten die wel een slecht seizoen hebben gehad. Wanneer je uitgaat van de 320 strandtenten die aangesloten zijn bij Strand Nederland, gaat het hier om ongeveer 15,6 procent. Van der Stee: “Een paar strandtenthouders hebben mij laten weten het niet eens te zijn met het artikel. Zij zijn wel in de problemen gekomen. Maar het kan ook eigenlijk niet anders. Je hebt te maken met verschillende factoren, zoals ligging en extra kosten. Dat het voor de één dus meevalt, hoeft niet te betekenen dat dit bij de ander ook zo is.”

Reactie journalist
Metro was niet in staat om een reactie te geven.

Conclusie
Het is onduidelijk of de journalist in het stuk spreekt over omzet of winst. Dat is belangrijk voor het artikel, omdat de verschillen in omzet kleiner kunnen zijn dan in winst – zeker als slecht weer extra kosten voor de strandtenthouders met zich meebrengt, zoals Van der Stee aangeeft. Verder klopt het dat de omzetten deze zomer niet veel slechter waren dan in de zomer van 2010. Dat komt echter doordat die zomer ook niet goed was. Wanneer je de situatie van dit jaar gaat vergelijken met 2009 kom je grotere verschillen tegen. Bovendien suggereert de kop dat het natte weer geen ramp was voor strandtenten, terwijl circa vijftien procent van de strandtenthouders wel degelijk stelt veel nadeel te hebben ondervonden van het weer.

Bronnenlijst
–      Artikel: Nat weer geen ramp voor strandtenten, Metro, pagina 3, donderdag 15 september.
–      Stephan van der Stee van de organisatie van branchevereniging Strand Nederland.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Krant, Metro

4 Reacties op “Kunnen strandtenten het hoofd nog boven water houden?

 1. jenny

  Wat een lul verhaal van die stevan ba

 2. jenny

  Ik ken deze stevan van der stee
  Het is een zeer onbetrouwbaar type
  Gokverslaaft en acoliet hij heeft veel mensen opgelicht
  Hij heeft wel een zaak maar niet op zijn naam
  Nou dan weet je wel hoe laat het is
  De schoft

 3. karin

  Ik ken die van der stee ook ben er inderdaad achter gekomen dat strandnederland niet eens op zijn naam staat niet te vinden bij k.v.k
  Helaas kwam ook ik hier te laat achter 3700€ armer door deze man
  Karin de mos

 4. Kenny

  Dat die van der stee nog niet bij opsporing verzocht is ongelooflijk deze oplichtingen die deze man pleegt wat een spoor van ellende laat deze man na

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s