Geen iPhone 5, maar een 4s

Door Rob Hirschmann

De Sp!ts van donderdag 22 september 2011 meldt op pagina 13 dat de iPhone 5 op 4 oktober wordt gepresenteerd. Volgens de krant is het Tim Cook, de nieuwe topman van Apple, die het toestel gaat aankondigen. Een bron werd er bij het korte artikel niet genoemd. Twee weken later blijkt echter dat die iPhone 5 er nog helemaal niet komt.

Op dinsdag 4 oktober maakte Apple bekend dat het om een iPhone 4s gaat, een soort verbeterde versie van de reeds bekende iPhone 4. Voorafgaand aan de release deden er veel geruchten de ronde. Wie zich een weg baant door zogenaamde gadgetblogs, komt in een oerwoud van verspreide geruchten terecht. Zo werd er vooraf fel gediscussieerd over de iPhone 4s, meerdere iPhones en een iPhone 5.

Ook over de specificaties van het product werd fel gediscussieerd, zoals bijvoorbeeld een ‘nieuwe spraakgestuurde assistant-functie’. Die functie zit er ook daadwerkelijk op.

Cook

Cook was ten tijde van het bewind van de inmiddels overleden Steve Jobs de tweede man van het bedrijf, maar hij deed nooit een presentatie. Ook al was Jobs er vanwege zijn ziekte soms niet. Het was dus vooraf niet zeker dat Cook inderdaad de presentatie zou gaan doen. Uiteindelijk deed hij dat wel, maar dat kon de krant op 22 september echter nog niet weten. Apple had op dat moment namelijk nog geen officieel persbericht de deur uit gedaan. Het bedrijf kon de komst van een nieuw toestel destijds ook niet bevestigen.

Geruchtenmolen

„Apple profiteert altijd van de geruchtenmolen”, stelt freelance journalist Nick Kivits een paar dagen voor de bekendmaking. Hij volgt de ontwikkelingen van het Amerikaanse bedrijf op de voet. Volgens hem genereert het bedrijf hiermee veel ‘free publicity’. „Die geruchtenstroom is er al zeker langer dan een halfjaar. Doordat Apple zelf heel veel geheim houdt, ontstaan er alleen maar meer geruchten.”

Of de presentatie daadwerkelijk op 4 oktober plaats zou vinden, durfde hij toen nog niet te zeggen. „Die datum kan wel kloppen. Het is dan namelijk een goed moment om het product de markt op te brengen. De feestdagen komen er dan immers aan. Maar het kan net zo goed zijn dat de presentatie pas later in oktober plaatsvindt.”

Het gerenommeerde Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal kwam als eerste met de datum. Daarna namen websites als NU.nl het bericht over.

Een telefoontje naar de Sp!ts leverde helaas weinig informatie op. Niemand wist precies wie het artikel geschreven had.

Conclusie

Sp!ts, maar ook The Wall Street Journal zijn onzorgvuldig met de geruchten over de nieuwste iPhone omgegaan. Een gerucht werd als feit gepresenteerd, zonder dat er ook maar iets officieel bekend was gemaakt. Hierdoor ontstond er een soort hype en kreeg Apple veel aandacht. Het bedrijf profiteert dus van ‘free publicity’.

Bronnen:

Sp!ts, donderdag 22 september

www.insideapple.com, weblog dat de geruchten over Apple nauwgezet volgt.

Journalist Nick Kivits

Website The Wall Street Journal, 8 januari 2011

Iphoneclub.nl, de Nederlandse equivalent van InsideApple

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Spits, Uncategorized

2 Reacties op “Geen iPhone 5, maar een 4s

  1. Vincent

    De grootste belanghebbenden bij de geruchtenmolen zijn de gadgetblogs zelf, die er aandacht mee krijgen en dus advertenties verkopen.

    Apple zelf beweerde in de berichten over de resultaten van het laatste kwartaal dat de geruchtenmolen bijdroeg aan een lager dan verwacht aantal verkochte iphones in dat kwartaal.

    Dat Apple in de geruchtenmolen veel publiciteit *krijgt* staat vast. Maar dat het daarvan *profiteert* is niet gegeven, en wordt in deze analyse niet onderbouwd.

  2. boby

    Het was inderdaad een teleurstelling dat de iPhone 5 er opeens niet kwam maar dat heeft natuurlijk 2 logische redenen. Financieel kunnen ze de iPhone 4 uitbuiten door de 4s in de markt te brengen en de iphone 5 moet het parade paardje worden voor Apple. Er word dan ook verwacht dat er veel nieuwe dingen met de telefoon mogelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s