Neus- of keelamandelen?

 Door Arvid van Boekel

Verschillende media berichten op 7 september 2011 over onderzoek  van het Universitair  Medisch Centrum Utrecht, waaruit blijkt dat het  knippen van amandelen niet altijd noodzakelijk is. Waar Trouw en  NOS het specifiek over neusamandelen hebben, bericht RTL  Nieuws  over zowel neus- als keelamandelen. Wat is juist?

RTL Nieuws meldt in haar item: ‘Uit onderzoek blijkt dat het weghalen van amandelen lang niet altijd noodzakelijk is. Twee jaar lang werd de gezondheid bijgehouden van twee groepen kinderen. Bij één groep werden de amandelen weggehaald, bij de andere groep niet. In beide groepen namen verkoudheden in gelijke mate af.’ Verder meldt RTL dat in Nederland jaarlijks bij 21.000 kinderen neusamandelen worden weggehaald. Daarnaast wordt nog bij 19.000 kinderen een combinatie van keel- en neusamandelen verwijderd. Dit terwijl de NOS kopt met ‘Knippen neusamandel vaak niet nodig’. En ook de journalist van Trouw beperkt zich in zijn artikel tot neusamandelen; keelamandelen worden niet genoemd.

Onderzoek

In het onderzoeksrapport van het UMC Utrecht staat beschreven hoe het onderzoek is uitgevoerd. Wetenschappers analyseerden ruim honderd kinderen tussen de één en de zes jaar met terugkerende verkoudheden. Bij de helft van de kinderen werd de neusamandel verwijderd. Bij de andere helft aanvankelijk niet, daar wachtten artsen het natuurlijke beloop van de verkoudheden af. In de twee jaar erna hielden de onderzoekers de gezondheid van de kinderen bij. Beide groepen kinderen bleken even vaak opnieuw verkouden te worden: bijna acht keer per jaar.

Het onderzoek gaat dus specifiek over neusamandelen en niet over keelamandelen. 
Ook in het persbericht van het UMC Utrecht staat dit specifiek genoemd. De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied onderschrijft dat het RTL Nieuws het onderwerp niet op de juiste manier naar buiten heeft gebracht. Ingeborg van Eugen vertelt namens de vereniging dat het item de indruk wekt dat het verwijderen van álle amandelen niet nuttig zou zijn. Dit staat echter los van de studie in Utrecht: deze gaat alleen over het verwijderen van neusamandelen en niet over keelamandelen.

Zinloos?

Over het nut van de ingreep bij terugkerende verkoudheden bestond wel al langer twijfel bij de KNO artsenvereniging. Daarom adviseerde de vereniging in 2007 om gecontroleerd onderzoek te doen naar de effectiviteit van het verwijderen van neusamandelen. Dit is dus het onderzoek waar nu de resultaten van bekend zijn. Dit gaat over aanhoudende verkoudheden bij kinderen.

Maar er kunnen ook andere problemen zijn waardoor het knippen van neusamandelen bij kinderen niet zinloos is. De kop boven het onderwerp op rtlnieuws.nl ‘Amandelen knippen bij kinderen zinloos’ geeft dus een enigszins vertekend beeld van de werkelijkheid. In het video-item wordt het wel genuanceerd: Jet van den Akker van de Nederlandse KNO artsenvereniging zegt dat er kinderen zijn die vergrote neusamandelen hebben, waardoor zij ademshalings-, neusverstoppings- of oorproblemen kunnen krijgen. Deze problemen staan los van de verkoudheden, waarnaar onderzoek is gedaan. Voor kinderen met deze problemen is het namelijk wel nuttig om de neusamandelen te verwijderen. In alle andere gevallen pleit de vereniging ervoor niet meteen naar het mes te grijpen.

Specifieker

Caroline Schnellen van het RTL Nieuws beaamt dat het onderwerp niet volledig juist naar buiten is gebracht. Ze legt uit dat het artikel bij het item inmiddels is aangepast, omdat de redactie over het onderwerp was benaderd. Jet van den Akker (KNO) gaat echter wel specifiek op neusamandelen in, dus is de kijker volgens Schnellen niet op een verkeerd spoor gezet.

Conclusie

Het RTL Nieuws heeft het onderwerp in eerste instantie niet juist naar buiten gebracht. Er is wel degelijk een verschil tussen het verwijderen van neus- en keelamandelen. Het onderzoek ging echter alleen over neusamandelen. Bij aanhoudende verkoudheden maakt het niet uit of deze amandelen worden verwijderd of niet. Niet ingrijpen is net zo effectief als wel ingrijpen. Bij kinderen met vergrote amandelen is het niet zinloos de neusamandelen te verwijderen, zij kunnen namelijk onder andere ademhalingsproblemen krijgen. Dit staat los van het uitgevoerde onderzoek. KNO-artsen en huisartsen zullen in de toekomst vaker een afwachtend beleid overwegen bij kinderen met verkoudheden. Of er ook daadwerkelijk een afname komt van het aantal neusamandeloperaties is nog niet te voorspellen.


Bronnen:

RTL Nieuws
Caroline Schnellen

Universitair Medisch Centrum UtrechtRapport ‘Ziekenhuisinformatie amandelen knippen bij kinderen’

Trouw

NOS (www.nos.nl) 

KNO-heelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
Ingeborg van Eugen


Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s