Het glas halfvol gepresenteerd

 Door Michiel de Bie

In het carrièretijdschrift Nobiles nummer 4 van 2011 gaat de rubriek gat in de markt over het bedrijf van de jonge ondernemer Christiaan Henny. Het artikel bevat een aantal feiten waaruit blijkt dat Henny’s bedrijf eFaqt volop in ontwikkeling is. FHJ Factcheck was benieuwd of de genoemde feiten kloppen.

In het artikel vertelt Henny eerst over het ontstaan van zijn bedrijf. Nobiles redacteur Amber Korfage schrijft vervolgens wat eFaqt inhoudt: het is een online platform dat mensen helpt bij het bestuderen van boeken. Het studeerplatform helpt bijvoorbeeld met het herhalen van stof, het maken van samenvattingen, mind mappen en tijdig pauzeren. Na de uitleg noemt Henny in het artikel een aantal feiten over zijn bedrijf.

Op de feiten vooruit lopen

Henny stelt in Nobiles: “…bij Shell en Nationale Nederlanden wordt het gebruikt door senior managers”. Op de website van eFaqt staat Shell vermeld als klant. Maar zijn het dan ook precies de senior managers die eFaqt gebruiken? Navraag bij Shell biedt geen uitkomst. Woordvoerder Wim van de Wiel laat wel weten dát er bij Shell gebruik wordt gemaakt van eFaqt, maar hij voegt er aan toe: “Men hoeft daar geen senior manager voor te zijn”. Van de Wiel had verder geen tijd om details uit te zoeken. De woordvoerder van Nationale Nederlanden (NN), Bas Kuik, antwoordt dat het bedrijf een proef gaat starten met eFaqt, voor een paar managers. Hier lijkt Henny dus op de feiten vooruit te lopen. In een reactie laat Henny weten dat het contract met NN al rond was ten tijde van het interview. Hij licht het verder toe: “Het artikel in Nobiles kwam twee weekjes te vroeg. Als ondernemer tegenover de media presenteer ik het glas altijd halfvol. Maar ik ga mezelf niet in de voeten schieten met uitspraken die niet kloppen.”

In Nobiles noemt Henny ook de samenwerking met uitgeverij Kluwer. Dit feit klopt, gezien het resultaat van de zoekterm eFaqt op de website van Kluwer.

In het artikel zegt Henny verder dat studenten over de hele wereld zijn platform gebruiken. Dat is moeilijk controleerbaar. Het is niet mogelijk om in het klantenbestand van eFaqt te kijken, maar het is wel mogelijk de wereldwijde verspreiding van het studeerplatform na te gaan. Desgevraagd vertelt Henny dat eFaqt toevallig werd opgepikt door Engelstalige en Spaanstalige websites. Hij legt uit dat via die websites de wereldwijde verspreiding tot stand is gekomen. Op een aantal sites is inderdaad melding gemaakt van het studeerplatform. Bijvoorbeeld op de Indiase technologiewebsite Efy Times, de Indiase website the Hindu Businessline en de Spaanse website wwwhatsnew.com .

Op de website sharenator.com wordt eFaqt in een ander perspectief geplaatst. Sharenator heeft zich tot doel gesteld om een visualisatie te maken van alle websites ter wereld. Zo is te zien dat een bepaald percentage van de bezoekers aan eFaqt.com afkomstig is uit de Verenigde Staten.
Dit alles is geen bevestiging van het feit dat studenten over de hele wereld gebruik maken van eFaqt, maar bovenstaande maakt dat wel aannemelijk.

FHJ Factcheck was ook benieuwd naar de achtergrond van de volgende woorden van Henny: “Kinderen van acht jaar lezen boekjes via eFaqt”. Op een website die verbonden is aan eFaqt staat dat groep zes en groep acht van de Piusschool in Abcoude het studeerplatform gebruiken. Navraag bij Henny wijst uit dat dit de enige basisschool is met eFaqt. Directeur van de Piusschool Herman Hilhorst bevestigt dat kinderen van acht jaar boekjes lezen via eFaqt. Hoeveel kinderen kan hij niet precies zeggen, maar het zijn geen tientallen.

Reactie Nobiles

Op de redactie van Nobiles is Amber Korfage niet beschikbaar voor een reactie. Ze werkt namelijk niet meer voor het tijdschrift. Interim-hoofdredacteur Vera Klandermans was ook betrokken bij de publicatie van het artikel. Ze legt uit: “Amber heeft uit haar interview met Henny opgemaakt dat Efaqt zaken doet met NN. Ze heeft het artikel ter goedkeuring gemaild naar Henny, met de vraag of hij de feitelijke onjuistheden eruit kon halen, als dat nodig was. Amber kreeg een mail terug dat het artikel was goedgekeurd zoals het was. Daarin werd niet gezegd dat we de samenwerking uit het artikel moesten halen. Aangezien wij het artikel goedgekeurd terug hebben gekregen, neem ik aan dat de feiten kloppen.”

Evenals FHJ Factcheck kon de redactie van Nobiles een aantal feiten moeilijk checken omdat die gebaseerd zijn op bedrijfsgegevens. Klandermans vindt het ‘niet goed’ dat het artikel op de feiten vooruit loopt wat betreft het gebruik van eFaqt bij NN.

Gesprek met Christiaan Henny

Zoals reeds vermeld vindt Henny zelf dat hij het glas halfvol heeft gepresenteerd. Over de situatie rond NN zegt hij dat hij evengoed Randstad of andere grote klanten van eFaqt  had kunnen noemen.
Het Financieel Dagblad schreef eerder al twee artikelen over eFaqt. Volgens Henny heeft die krant toen uitgebreid de feiten gecheckt, zonder negatief resultaat.
In het artikel in Nobiles staat nog een feit weermee Henny zijn succes aantoont. Hij zou in september naar de Verenigde Staten gaan om te praten met grote Amerikaanse uitgevers. Ondertussen hebben deze gesprekken plaatsgevonden. Zolang de contracten niet getekend zijn wil Henny geen namen noemen.

Conclusie

Voor zover controleerbaar kloppen de feiten in het artikel, op één kleinigheid na. Er staat dat senior managers bij NN gebruik maken van eFaqt, dat is niet helemaal juist. Op het moment van publicatie gebruikten NN senior managers eFaqt niet, maar stond al wel vast dat dat zou gaan gebeuren.

Bronnen:

Artikel: Gat in de markt eFaqt, Nobiles Magazine, nummer 4, 2011

Indiase technologiewebsite,

http://www.efytimes.com/e1/fullnews.asp?edid=36333

Website Indiase krant the Hindu Bussinessline,

http://www.thehindubusinessline.com/todays-paper/tp-info-tech/article1058716.ece

Analyse van websites,

http://www.sharenator.com/w/efaqt.com

Aan eFaqt verbonden website,

http://shell.efaqt.com/nl/

Zoekterm ‘eFaqt’ in de shop van uitgeverij Kluwer,

http://shop.kluwer.nl/search.ep?keyWords=efaqt

Spaanse nieuwswebsite,

http://wwwhatsnew.com/2011/02/01/efaqt-lo-que-deberian-ser-los-libros-de-texto-en-el-futuro/

Website eFaqt,

http://www.efaqt.com/nl/

Het Financieel Dagblad over eFaqt

http://fd.nl/zoeken/?search=efaqt

Christiaan Henny, directeur eFaqt

Vera Klandermans, interim-hoofdredacteur Nobiles

Herman Hilhorst, directeur Piusschool Abcoude

Wim van de Wiel, woordvoerder Shell

Bas Kuik, woordvoerder Nationale Nederlanden

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s