Scheiden?! Maak er een feestje van!

Door Rowan Teegelaar

Het feministische maandblad Opzij publiceerde in haar oktobereditie een verhaal over scheidingsfeestjes in Nederland. Volgens het blad zou de ‘divorce party’ doorbreken in ons land.  Is dat zo?

In het artikel zijn een aantal ervaringen opgenomen van mensen die hun scheiding hebben afgesloten met een scheidingsfeest of een scheidingsritueel. De journalist die het artikel geschreven heeft, Daphne van Paassen, gaat verder niet in op de zogenoemde doorbraak die de divorce party zou maken in Nederland. FHJ Factcheck gaat op zoek naar antwoorden.

Stijging?
Er blijkt een klein aantal bedrijven te bestaan dat scheidingsfeesten aanbiedt. Mariëtte van Zijl, eigenaresse van het bedrijf divorcepartyplanner.nl, richt zich  alleen op het organiseren van de scheidingsfeesten. Ze kan niet direct zeggen of het scheidingsfeest is doorgebroken in Nederland. “Ik ben in mei dit jaar gestart met dit bedrijf. Ik heb tot nog toe nog geen grote feesten mogen organiseren, maar ik heb wel wat suggesties gegeven aan mensen die een dergelijk feest wilden geven.”

Wel denkt Van Zijl dat de divorce parties steeds bekender worden. “Er wordt steeds meer over geschreven.”

Kelly de Vos-Chaudron is eigenaar van de site kellyorganiseert.nl. Ze vertelt dat ze nog geen enkel scheidingsfeest heeft georganiseerd. “Dat komt omdat ik nog maar net bezig ben met mijn bedrijf. Ik zit nog in de opstartfase. Ik ga wel twee bruiloften regelen, maar dat is meer een proef om te kijken hoe de organisatie in z’n werk gaat.”

Yolanda Koelhof, eigenaar van Love 4 Events, organiseert al sinds drie jaar allerlei soorten feesten. Ze vertelt dat scheidingsfeesten minder voorkomen dan andere feesten. Of het een trend wordt in Nederland, is volgens Yolanda moeilijk te peilen. “Veel mensen geven een scheidingsfeest zonder bemoeienis van een bureau. Ik denk niet dat het geven van een scheidingsfeest een hype wordt, maar het is zeker up-coming.”

Ritueelbegeleiders
In het artikel in Opzij wordt regelmatig de term ‘ritueelbegeleider’ genoemd. Wat de rol van een ritueelbegeleider is, wordt echter niet uitgelegd. Mieke Veken, ritueelbegeleidster bij Jonathan Centrum voor Rituelen, legt uit dat mensen door rituelen de kans krijgen een gebeurtenis emotioneel te verwerken. “Tijdens een scheidingsproces speel ik niet direct een rol, erna wel. Ik ben er om een ritueel vorm te geven, zodat mensen bewust stil kunnen staan bij wat ze hadden en hoe de nieuwe situatie wordt.”

Hoewel in het Opzij-artikel geschreven is dat ritueelbegeleiders ‘met enige regelmaat het verzoek krijgen om scheidingen symbolisch vorm te geven’, vertelt Veken dat het iets nieuws is. “Ritueelbegeleiders houden zich meestal bezig met overlijdens-, huwelijks- en geboorterituelen. Het scheidingsritueel is  nieuw, maar wel noodzakelijk. Steeds meer mensen hebben behoefte aan een ritueel als afsluiter van hun huwelijk.”

Veken kan niet precies zeggen hoeveel scheidingsrituelen er plaats hebben gevonden. Wel beweert ze dat het geen hoge vlucht neemt. “Ik heb er het afgelopen jaar twee uitgevoerd. Niet zoveel, maar ik denk wel dat het een trend gaat worden.”

Joke Ham, van de Landelijke Beroepsvereniging voor Ritueelbegeleiders (LBvR), zegt geen enkel idee te hebben van het aantal scheidingsrituelen dat is uitgevoerd het afgelopen jaar. “Er zijn weinig mensen die ernaar vragen. Misschien komt dit  doordat de ritueelbegeleiders die bij ons zijn aangesloten vooral gespecialiseerd zijn in ritueelbegeleiding bij uitvaarten.”

Moederoverste.nl, oftewel Christiane Berkvens-Stevelinck, voert eveneens scheidingsrituelen uit. Berkvens-Stevelinck is gespecialiseerd in vrijwel alle rituelen. “Daarvan zijn er hooguit drie tot vier scheidingsrituelen.”

Behoefte aan een scheidingsfeest
De schrijfster van het Opzij-artikel beweert dat het vooral vrouwen zijn die na een zware scheiding behoefte hebben aan een scheidingsfeestje. Orthopedagoge Annemarije Lukkezen bevestigt dit. “Na een periode van geregel en eventueel schuldgevoel, kunnen vrouwen, die emotioneler zijn ingesteld dan mannen, het gevoel hebben er klaar mee te zijn. Ze vechten dat gevoel van zich af. Ik kan me voorstellen dat ze dit met een feestje doen.”

Reactie van de journalist
Daphne van Paassen, journaliste bij Opzij, schreef het bericht over de scheidingsfeestjes. Het verhaal kwam tot stand door een persbericht van de divorcepartyplanner. “Ik had gehoord van de start van een scheidingscafé en ik hoorde van een kennis dat ze een ritueel had uitgevoerd bij haar scheiding.” Opzij vroeg via Twitter of mensen vaker dit soort scheidingsfeesten organiseren. Hieruit bleek volgens Van Paassen dat er een soort scheidingsmarkt aan het ontstaan was, die verder strekt dan die van de mediation- en advocatenkantoren.

Over de opkomst van scheidingsparties in Nederland zegt Van Paassen: ” Ik ben allergisch voor formuleringen als ‘steeds meer’ zonder dat dat ergens gestaafd wordt. Voor beginnende trends moet je een uitzondering maken. Deze zijn vrijwel nooit in cijfers te vangen omdat ze nog beginnend zijn. Er is niemand die ze bijhoudt, omdat  ze nog niet gesignaleerd zijn of omdat ze te klein zijn om terug te zien in de statistieken.” Van Paassen wilde, ondanks de ontbrekende cijfers, toch een verhaal over het ‘opkomende’ fenomeen maken. Door middel van andere bronnen heeft ze geprobeerd de trend aannemelijk te maken. “Ik heb een hoogleraar demografie, een hoogleraar familierecht, ritueelbegeleiders en ervaringsdeskundigen gesproken. Bovendien noem ik een aantal fenomenen die zich ineens voordoen en ik noem kranten die de trend ook beschrijven in het buitenland. ”

Conclusie
Of er meer scheidingsfeestjes worden georganiseerd in Nederland is niet bekend. Zoals uit het artikel blijkt, zijn er genoeg mensen die geen hulp van een partyplanner inhuren voor het organiseren van een feestje. Deze scheidingsfeesten worden dus niet ‘geregistreerd’. Wel blijkt dat het een opkomend fenomeen is, omdat steeds meer bedrijven beginnen met het organiseren van dergelijke feesten.

Volgens Daphne van Paassen, schrijfster van het artikel in de Opzij, lijkt er een soort scheidingsmarkt te ontstaan, die verder strekt dan de mediation- en advocatenkantoren. Dit onderbouwt zij in haar artikel door ritueelbegeleiders, divorcepartyplanners en hoogleraren aan te halen.

Of het scheidingsfeest daadwerkelijk doorbreekt in Nederland, is niet te zeggen. Wel blijkt dat het een opkomende trend is om een scheidingsfeest te geven als het huwelijk niet langer te redden valt.

Bronnen:

–          Artikel: ‘Scheiden is een feestje’, uit Opzij, oktober 2011

–          Mariëtte van Zijl, eigenaar divorcepartyplanner.nl

–          Drs. Annemarije Lukkezen, orthopedagoge

–          Mieke Veken, ritueelbegeleidster van Jonathan Centrum voor Rituelen

–          Joke van der Ham, Beroepsvereniging voor Ritueelbegeleiders

–          Christiane Berkvens-Stevelinck, ritueelbegeleidster bij Moederoverste

–           Kelly de Vos-Chaudron, eigenaar van kellyorganiseert.nl

–          Yolanda Koelhof, eigenaar van  Love 4 events

–          Daphne van Paassen, journalist bij Opzij

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Scheiden?! Maak er een feestje van!

 1. Rowan,
  Een verduidelijkend artikel; mijn complimenten.
  Toevallig werd ik vorige week weer benaderd door een vrouw die haar scheidingsperiode met een ritueel wil afsluiten. Heel langzaam wordt dit een meer voorkomend fenomeen, niet alleen bij scheidingen, maar ook bij andere levensmomenten en meer of minder ingrijpende gebeurtenissen.
  Dus als je nog eens meer wilt weten over rituelen, ben je welkom om mij te benaderen.
  Groet, en hartelijk dank voor het toesturen van de link.
  Meke Veken

 2. Tijdens het proces van scheiden is het natuurlijk een stuk lastiger om naar feestjes uit te kijken, maar uit praktijk blijkt wel dat er op een gegeven moment wel weer ruimte is voor een feestje. Ook weleens ‘Een verjaardag van het nieuwe begin’ genoemd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s