Oudere blowers zoeken hulp

Door Fieke van Doremalen

‘Oudere blowers zoeken hulp bij stoppen’ is te lezen in een persbericht dat ANP op 3 oktober verstuurt. Verschillende online media als NU.nl en de website van Dagblad De Limburger nemen dit persbericht over, maar was het bericht al wel publicabel?

In het persbericht van het ANP is te lezen dat steeds meer ouderen aankloppen bij de verslavingszorg omdat ze willen stoppen met blowen. Het bericht is gebaseerd op een hoorzitting over het Nederlandse drugsbeleid die maandag 3 oktober in Den Haag plaatsvond. In totaal spraken 27 experts tijdens het rondetafelgesprek over de kabinetsplannen voor een wietpas; een pas waarbij Nederlanders toegang krijgen tot een besloten coffeeshop. Ook werd gesproken over het afstandscriterium waarbij coffeeshops minimaal 350 meter van basisscholen moeten staan.

Het ANP-bericht roept vragen op. Wat wordt bijvoorbeeld verstaan onder de term ‘ouderen’? “Onder ouderen verstaan wij mensen in de leeftijdscategorie van 40 tot 55 jaar”, vertelt Roel Kerssemakers, preventiemedewerker bij de Jellinek. Kerssemakers was een van de sprekers die tijdens de hoorzitting onderzoeksresultaten bekend maakte. Hij is echter de enige bron die in het ANP-bericht wordt opgevoerd. Kerssemakers: “In de groep oudere blowers is de sterkste stijging waarneembaar, een stijging van driehonderd procent in de afgelopen tien jaar van mensen die aankloppen bij de verslavingszorg.”

Leeftijd Aantallen (totaal 449 personen)
< 25 jaar 112
25-39 jaar 205
40-54 jaar 117
> 54 jaar 15

Aantal personen dat zich in 2010 meldde bij Jellinek om hulp te zoeken bij het stoppen met blowen. Bron: Jellinek

Ook het aantal jongeren dat hulp zoekt om te stoppen met blowen, stijgt volgens het ANP-bericht. ‘Onder de 7000 klanten die Jellinek jaarlijks krijgt, zijn 1500 tot 2000 jongeren, schatte Kerssemakers’ is in het persbericht te lezen. Kerssemakers: “Het cijfer 7000 is geen getal van Jellinek, maar een landelijk cijfer. Bij Jellinek hebben het afgelopen jaar 449 mensen aangeklopt, waarvan 225 mensen onder de 25 jaar. De fout om het cijfer te betrekken op Jellinek wordt vaak gemaakt.” Het getal 7000, dat slaat op het aantal jongeren onder de 25 jaar dat professionele hulp zoekt bij het stoppen met blowen,  is dus niet alleen van de Jellinek kliniek maar van die van alle instanties samen. Dat is te lezen in het onderzoek Jongeren in de ambulante verslavingszorg in Nederland (2004-2008) van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS).

Dan wordt in het ANP bericht gemeld dat de mensen die hulp zoeken bij het stoppen met blowen al lang verslaafd zijn. De journalist van het ANP geeft de lezer de informatie dat het hierbij gaat om mensen die ‘lang elke dag geblowd hebben en daar graag van afwillen, maar die het niet lukt op eigen houtje te stoppen’. Kerssemakers verklaart: “Mensen die nu tussen de 40 en 55 jaar zijn, begonnen waarschijnlijk toen ze rond de twintig waren. Blowen is iets wat ze dagelijks zijn gaan doen. Uit cijfers blijkt nu dat ook diegenen die het al jaren doen, willen stoppen.”

Visie van GGZ Nederland

Om te checken of alle feiten kloppen, vragen we aan de persvoorlichter van GGZ Nederland, Welmoed van Rijs, of zij naar het persbericht kan kijken. Uit het onderzoek 15 jaar Cannabishulpvraag in Nederland 1995-2009, afkomstig van het GGZ blijkt dat ‘de groep stoppers gemiddeld ouder is geworden. De groei van het aantal mensen dat hulp zoekt bij het stoppen met blowen is het grootst in de groep mensen boven de 35 jaar.’ Dit is ook te zien in de tabel, die afkomstig is uit bovengenoemd onderzoek.

Van Rijs heeft ook haar collega Eddy Faber, beleidsadviseur bij GGZ Nederland, naar het bericht laten kijken. Ook hij geeft aan dat het bericht, met uitzondering van het cijfer 7000, klopt. Als extra informatie voegt hij twee rapporten toe: 15 jaar cannabishulpvraag in Nederland Belangrijkste ontwikkelingen van de hulpvraag van cannabisproblematiek in de verslavingszorg 1995-2009 en Jongeren in de ambulante verslavingszorg in Nederland (2004-2008).

Visie van het ANP

Patrick Selbach, adjunct-hoofdredacteur van het ANP, reageert. Hij speelt de vragen door naar de desbetreffende journalist, John Hermse. Op de vraag wat wordt bedoeld met ‘ouderen’ en ‘lang blowen’ zegt Hermse: “Als het gaat om de term ‘ouderen’ en de duur van het blowen van mensen heeft Kerssemakers dit tijdens de hoorzetting niet nader gespecificeerd.” Hermse heeft niet om verduidelijking van deze termen gevraagd.

Journalist Hermse laat via Selbach weten dat het getal 7000 volgens hem genoemd is door Kerssemakers. Op de vraag of hij weet dat dit getal niet juist is, laat Selbach weten dat hij het te druk heeft om de vragen nogmaals naar de journalist, John Hermse, door te spelen.

Conclusie

De journalist heeft het bericht geplaatst terwijl er vragen onbeantwoord waren. Wat zijn ouderen? Wat is lang (het gaat om mensen die lang elke dag geblowd hebben)? Die vragen worden niet beantwoord. Ook staat in het bericht dat het cijfer 7000 slaat op verslavingskliniek Jellinek, dit is niet waar. Het gaat hier over verslavingszorg Nederland. Toch blijkt het waar te zijn dat steeds meer ouderen hulp zoeken bij het stoppen met blowen. Dat neemt niet weg dat ook veel jongere blowers willen stoppen. Kerssemakers probeerde tijdens de hoorzitting op maandag 3 oktober in de Tweede Kamer over het Nederlandse drugsbeleid en de wietpas daarom duidelijk te maken dat er ook veel jongeren zijn met verslavingsproblemen. De journalist nam dit in de tweede versie van zijn bericht over. Hierdoor legde Hermse in die versie niet alleen de nadruk op oudere blowers die hulp zoeken bij het stoppen met blowen, maar ook op jonge blowers die daarbij hulp zoeken.

Bronnen:

– Roel Kerssemakers, preventiemedewerker Jellinek, instelling voor verslavingszorg

– Website Jellinek:

http://www.jellinek.nl/informatie_en_advies/vraag_en_antwoord/vraag/448/Hoeveel-Nederlanders-scholieren-en-caf-bezoekers-gebruik-cannabis-of-blowen-er

– Patrick Selbach, Adjunct-hoofdredacteur ANP

– Welmoed van Rijs, persvoorlichter GGZ (m.m.v. collega Eddy Faber, beleidsadviseur GGZ)

Rapport 15 jaar cannabishulpvraag in Nederland

Belangrijkste ontwikkelingen van de hulpvraag van cannabisproblematiek in de verslavingszorg 1995-2009

Auteurs: D.J Wisselink, A.W. Ouwehand, stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ).

Rapport Jongeren in de ambulante verslavingszorg in Nederland (2004-2008)

Februari 2010, stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ).

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder ANP

Een Reactie op “Oudere blowers zoeken hulp

  1. Gerard

    Wat ik nu zo geweldig vind is dat in een tijd waarin journalisten voortdurend wordt gevraagd naar introspectie, zelfkritiek enz. en worden geconfronteerd met hun verantwoordelijkheid, practisch geen journalist die verantwoordelijkheid oppakt. Ze hebben geen tijd (zin) om een fatsoenlijk antwoord te geven. Ze zijn dus enerzijds lui, anderzijds arrogant. Ik schreef ‘geweldig’ omdat dit al die zelfonderzoeken in een wat ander licht zet dan de heren en dames er kennelijk mee beogen. Het zijn kennelijk inderdaad de ladenlichters waarvoor ze door brede lagen van de bevolking worden gehouden (brede lagen die tegelijk nog altijd schijnen te vinden dat ‘de krant’ en ‘het journaal’ heel betrouwbaar zijn. Wie heeft dat dan onderzocht?)
    Keep up the good work!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s