Minder nieuwe caravans verkocht?

Door Marijke Verhulst

In het AD Rotterdams Dagblad van 18 oktober 2011 staat een artikel met de kop ‘Verkoop van nieuwe caravans loopt terug’. In het stuk, dat grotendeels is overgenomen van het ANP, worden cijfers genoemd die allemaal afkomstig zijn van de BOVAG. FHJ Factcheck onderzocht of de verkoop van nieuwe caravans inderdaad terugloopt.

FHJ Factcheck gaat terug naar de bron van de cijfers. Gijs Bosman, woordvoerder van de brancheorganisatie voor mobiliteitsbedrijven BOVAG, beschikt hier over. Hij vertelt dat een journalist van het ANP hem heeft benaderd voor het artikel. De journalist had het gevoel dat de verkoop van nieuwe caravans terugliep.

Cijfers
Bosman heeft op verzoek enkele PDF-bestanden doorgestuurd naar FHJ Factcheck waarin de cijfers zijn terug te vinden die de journalist van het ANP heeft gebruikt. Het ANP beschikte bij het maken van het artikel niet over deze bestanden. Zij hebben voor hun artikel alleen de cijfers gebruikt die Bosman aan de telefoon heeft genoemd.

Het eerste cijfer in het artikel van het AD gaat over het aantal nieuwe caravans dat verkocht werd tot en met het derde kwartaal van 2011. Uit de ‘Registratiecijfers van Nieuwe Caravans’ van de BOVAG blijkt dat er 8186 caravans zijn verkocht, zoals ook geschreven staat in het AD. In dezelfde periode vorig jaar werden 8553 exemplaren verkocht. Dat betekent dat de afname die in het artikel wordt genoemd, 4,3 procent, klopt.

‘Ten opzichte van een jaar geleden werden gebruikte caravans wel iets vaker verkocht.’ Dit is de laatste zin van de tweede alinea van het artikel in het Algemeen Dagblad. Uit de cijfers ‘Gebruikte caravans jan-aug 2011 van Dealer-Particulier’ van het bureau voor voertuigdocumentatie en -informatie (VWE), blijkt inderdaad dat de verkoop van gebruikte caravans met anderhalf procent is toegenomen in vergelijking met 2010.

In het artikel van het AD wordt geschreven dat ‘ondanks de dalende verkoop het caravanpark licht is gegroeid’. Uit cijfers van ‘het Parkoverzicht caravans naar bouwjaar 2008-2010’ van de VWE blijkt dat het caravanpark vorig jaar inderdaad is toegenomen met 1,9 procent. Onder het caravanpark vallen alle caravans in Nederland die geregistreerd staan. “Dit zijn dus niet de caravans op een boerenerf. Het zijn caravans die een kenteken hebben en de weg op kunnen”, legt Bosman uit.

De reden voor deze groei, die in het artikel uit het AD wordt beschreven, is ‘dat consumenten langer doen met hun mobiele huizen’. Er zijn volgens Bosman van de BOVAG geen harde cijfers die dit aantonen: “We horen van onze leden dat de kwaliteit is toegenomen en dat ook oudere caravans worden verkocht.”

Caravandichtheid
‘Nederland telt momenteel bijna een half miljoen caravans’, staat in derde alinea in het artikel uit het AD. Uit de cijfers van ‘het Parkoverzicht caravans naar bouwjaar’ van de VWE blijkt dat er eind vorig jaar 476.644 caravans waren in Nederland. Bosman geeft aan dat hij tegen de journalist van het ANP heeft gezegd dat er een half miljoen caravans in Nederland zijn. “Dat is een globale schatting, cijfers van 2011 zijn er pas aan het eind van het jaar.”

In het artikel van het AD wordt voorts gesteld dat Nederland de hoogste caravandichtheid heeft van Europa. Het CBS en de ANWB beschikken niet over cijfers die dit aantonen. De BOVAG heeft hier geen nieuwe cijfers van, maar heeft enkele jaren geleden de dichtheid vergeleken met omliggende landen. “Hierbij hebben we het aantal caravans gedeeld door het aantal inwoners. Enkele jaren geleden had Nederland veruit de hoogste dichtheid. Ik kan met zekerheid zeggen dat dit nog immer het geval is”, zegt Bosman.

Meest geliefde vakantievorm
In het artikel van het AD staat dat ‘de caravan één van de meeste geliefde manieren blijft om de vakantie door te brengen’. Dit is volgens Bosman de mening van de journalist: “Hier hebben we geen cijfers van, dit is een conclusie van de journalist.”

Het CBS kan FHJ Factcheck wel helpen aan een overzicht van het gebruik van verschillende vakantievormen. In de tabel ‘Lange vakanties Nederland; logiesvormen naar vakantiekenmerken’ op CBS Statline staan de meest gebruikte soorten van verblijf vermeld. Hieruit blijkt dat, tijdens lange vakanties, de caravan en vouwwagen samen met het zomerhuisje of vakantiebungalow de meeste geliefde manier zijn om in Nederland de vakantie door te brengen.

Campers
In de laatste alinea van het artikel uit het AD wordt het aantal verkochte nieuwe campers van dit jaar tot en met het derde kwartaal genoemd: 1329. Dit getal komt overeen met het cijfer uit de ‘Registratie cijfers Nieuwe Kampeerauto’s september-2011’ van de BOVAG. Een jaar eerder waren er  1204 nieuwe campers verkocht. Dit is  een toename van 10,4 procent. Oftewel, ruim tien procent, zoals het in het AD-artikel vermeld staat.

In de laatste zin van het AD-artikel staat dat er ‘nu ruim 75.000 Nederlandse gezinnen in het bezit van een camper zijn’. Op 6 oktober heeft de BOVAG een persbericht geplaatst op de website. Hierin wordt vermeld dat er vanaf 1 oktober 2011 in Nederland 75.095 campers zijn.

Reactie van de journalist
Paul Hovius heeft het artikel in het AD geschreven. Hovius geeft aan dat hij het nieuw uit het ruime nieuwsaanbod heeft geselecteerd, omdat het voor de lezer interessant zou zijn. Hij geeft aan dat hij niet zelf de feiten heeft gecheckt: “Wij gaan er van uit dat door het ANP geleverde berichten kloppen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het in de dagelijkse praktijk ondoenlijk is elke door een persbureau aangeleverd cijfer en/of nieuwsfeit te verifiëren. Daarvoor ontbreekt de tijd. Het bericht was bovendien niet van voldoende importantie om daar veel meer energie in te steken.”

Conclusie
In het bericht in het AD staan geen fouten vermeld. De cijfers zijn correct overgenomen op basis van de gegevens die de BOVAG heeft verstrekt. De genoemde cijfers komen tevens overeen met cijfers van de VWE.

De journalist van het AD, Paul Hovius, geeft aan dat hij de cijfers niet heeft gecheckt. Hovius geeft aan dat hij hier geen tijd voor heeft gehad en dat hij het bericht ‘niet belangrijk genoeg vond om er meer energie in te steken’.

Bronnen:
– ‘Verkoop van nieuwe caravans loopt terug’ uit het AD Rotterdams Dagblad van 18-10-2011
– Paul Hovius, journalist van het AD
– Gijs Bosman, woordvoerder van de BOVAG
– Verkoop nieuwe caravans zakt verder weg (2) Originele ANP-publicatie door Leon Bogaard op 17-10-2011
– Registratie cijfers Nieuwe Caravans september-2011 van de BOVAG
– Registratie cijfers Nieuwe Kampeerauto’s september-2011 van de BOVAG
– Gebruikte caravans jan-aug 2011 Dealer-Particulier van de BOVAG en VWE Bureau voor voertuigdocumentatie en informatie
– Registratie cijfers Gebruikte Kampeerauto’s september-2011 van de BOVAG
– Parkoverzicht caravans naar bouwjaar 2008-2010 – bron: VWE op http://www.bovag.nl/media/Caravan%20&%20Camper/parkoverzicht%20caravans.pdf
– Parkoverzicht campers naar bouwjaar 2008-2011 – Bron: VWE op http://www.bovag.nl/media/Caravan%20&%20Camper/parkoverzicht%20campers.pdf
– Persbericht: ‘Koper kampeerauto laat zich niet beïnvloeden’ van 6 oktober 2011 op www.bovag.nl (http://www.bovag.nl/pers/persbericht/?messageID=1695)
– ‘Lange vakanties Nederland; logiesvormen naar vakantiekenmerken’ tabel in Statline van het CBS, laatst gewijzigd op 19 april 2011 op http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71080NED&D1=1-11&D2=0&D3=a&HD=111110-1432&HDR=T&STB=G1,G2

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen Dagblad (AD)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s