Giftige roodrugspin komt dichterbij?

Door Eva Stolk

De dodelijke roodrugspin komt dichterbij. Hij ‘dringt Europa binnen’ en is al gespot in Engeland, zo koppen verschillende nieuwssites en kranten op 14 november, waaronder ad.nl. Het klinkt bijna alsof we deze giftige spin binnenkort in een hoekje van onze slaapkamers kunnen aantreffen. Maar hoe dichtbij komt de van oorsprong Australische roodrugspin nu eigenlijk? 

Spinnenexpert Sjef van Overdijk, werkzaam in dierenpark De Oliemeulen in Tilburg, noemt het bericht ‘broodje aap’. De roodrugspin is volgens Van Overdijk ‘potentieel gevaarlijk’, maar volgens de kenner is gevaar iets wat je afdwingt. “Zo’n spin bijt niet zomaar. Mensen weten gewoon niet hoe ze met spinnen moeten omgaan.” En al wordt iemand toch gebeten, dan is dat vervelend, maar slechts in zeldzame gevallen dodelijk. “Alleen voor mensen die toch al zwak zijn of een lagere weerstand hebben, geldt dat een beet echt gevaarlijk kan zijn. Bij hoogbejaarden bijvoorbeeld, baby’s en mensen met een allergie kan een beet tot de dood leiden.” Een ‘normaal mens’ sterft volgens Van Overdijk nooit aan de beet van de roodrugspin.

De roodrugspin ‘dringt Europa binnen’, zo is in de eerste zin van het artikel te lezen. Maar volgens Van Overdijk is de spin al veel eerder op ons continent gesignaleerd, bijvoorbeeld in België. De spin zou ook Nederland wel eens binnenkomen via haventransporten, aldus Van Overdijk. De aanwezigheid van de roodrugspin in ons land zal altijd incidenteel blijven, zo beweert hij. “Het Nederlandse klimaat laat het simpelweg niet toe dat de spin zich hier definitief vestigt. Het is te koud en te vochtig voor deze exotische spin. De media hebben dit bericht enorm opgeblazen, het is totale onzin dat deze spin Europa echt binnendringt.”

Eerste keer in Europa?

Navraag bij Havenbedrijf Rotterdam leert dat het zelf geen informatie bewaart over spinnen die ons land via de haven binnenkomen. Hierover gaat volgens een woordvoerder de nieuwe VWA, waarin de Algemene Inspectiedienst (AID), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn samengebracht. Bij de nieuwe VWA weet men te vertellen dat er op de website van de organisatie inderdaad een overzicht is van exotische dieren die zijn aangetroffen in transporten. Specifieke spinsoorten worden hierin echter niet genoemd. De AID blijkt ook niet over de gevraagde informatie te beschikken en verwijst door naar de Dienst Regelingen (DR) van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hier speelt men de vraag weer door aan informatiedienst Postbus 51, die ook geen antwoord op de vraag heeft en die weer terugspeelt aan de nieuwe VWA, die nogmaals meldt de informatie niet te kunnen verstrekken.

Bekend is wel dat de spin in 2003 al eens in het Belgische Hasselt werd gesignaleerd. Dat leert onderzoek via kranten-database LexisNexis. In datzelfde jaar beweerde Walter Getreuer, toen directeur van reptielendierentuin- en opvangcentrum Serpo in Delft, dat de roodrugspin ook in Nederland oprukt. Volgens hem werden er destijds door strenge milieueisen steeds mildere bestrijdingsmiddelen gebruikt bij geïmporteerde goederen uit verre landen, waardoor steeds meer dieren in ladingen overleven. De directeur van Serpo zei destijds per jaar tientallen exotische spinnen binnen te krijgen, die in en rond het huis gevangen werden, waaronder ook roodrugspinnen. In 2009 dook de spin overigens ook op in Japan, waar zij waarschijnlijk met cargoschepen was aangekomen. Een jaar later kwam de roodrugspin via transporten tevens in Nieuw-Zeeland terecht.

Nieuws?

Sanne Riepema, (web)redacteur bij De Persgroep, waarvan de website van Algemeen Dagblad onderdeel is, heeft het artikel niet geschreven, maar kan wel vertellen hoe het tot stand is gekomen. Ze meldt dat het artikel afkomstig is van de Belgische nieuwswebsite hln.be, ook onderdeel van De Persgroep. Daar heeft men de Engelse krant The Sun als bron gebruikt. “Aangezien er in het stuk staat vermeld dat de informatie afkomstig is uit The Sun, is de berichtgeving niet ‘fout’. Het is een constatering van wat er in die krant staat.” Bij uitgebreide artikelen, bijvoorbeeld voor de krant, wordt er wel altijd dieper ingegaan op de feiten, aldus Riepema. “Onderzoeksjournalistiek laten we het maar even noemen.”

Kennelijk is het bij De Persgroep niet ongebruikelijk nieuwsberichten klakkeloos van andere nieuwswebsites en kranten over te nemen. En blijkbaar valt het checken van feiten onder ‘onderzoeksjournalistiek’. Duidelijk is in elk geval dat de roodrugspin deze maand niet voor het eerst in Europa werd gesignaleerd. Waarom dit door verschillende media toch nieuwswaardig werd geacht is dan ook niet duidelijk. Bovendien is het ‘binnendringen’ van de spin in Europa sterk overdreven, aangezien de spin hier slechts geringe overlevingskansen heeft. Bij De Persgroep had men dus beter een telefoontje kunnen plegen met deskundige, alvorens dit ‘nieuws’ te brengen.

 
Bronnen
 
 • Dodelijke roodrugspin komt dichterbij: gespot in EngelandAD.nl, 14 november 2011.
 • Opmars van de zwarte weduwe, Algemeen Dagblad, 22 augustus 2006 (via LexisNexis).
 • Uitheemse giftige spinnen rukken op, De Telegraaf, 10 juli 2006 (via LexisNexis).
 • Sjef van Overdijk, dierenpark de Oliemeulen
 • Havenbedrijf Rotterdam
 • Algemene Inspectiedienst/nieuwe VWA
 • Dienst Regelingen
 • Ministerie van Economische Zaken, Innovatie en Landbouw
 • Sanne Riepema, (web)redacteur bij De Persgroep


Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Algemeen Dagblad (AD)

4 Reacties op “Giftige roodrugspin komt dichterbij?

 1. mia schoon

  gisteren in mijn slaapkamer een zwarte spin gevonden. met gestrekte pootjes ong. 3 cm lang, lijfje met kop nog geen cm, haarloze spitse poten en een glad, zwart bol lijfje. kan iemand zeggen wat voor spin dit is?

 2. Dat mensen niet weten hoe ze met spinnen om moeten gaan? ik weet echt wel dat ik een roodrug met rust moet laten. De Roodrug spin kruipt onder je dekens het is daar warm en donker. Als niks vermoedend in je bed kruip en er zit een roodrug spin onder de dekens zo dra je met je bennen beweeg zal die uit zelf verdediging je bijten. Het is dan ook bekend dat een roodrug spin argessief is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s