We pinnen steeds vaker, toch?

Door Maarten de Jong

‘Nederlanders pinnen steeds vaker’, valt te lezen in het novembernummer van het blad Elsevier. Volgens het tijdschrift is het totale bedrag dat de afgelopen drie jaar (van 2007 tot 2010) is gepind met 0,6 miljard euro gestegen. Contant betalen is echter nog steeds populairder dan betalen met de pinpas, zo blijkt volgens Elsevier uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). FHJ Factcheck nam het onderzoek onder de loep.

In het artikel in Elsevier staat dat het aantal pintransacties is gestegen van 1,6 miljard in 2007 tot 2,2 miljard vorig jaar en dat contant betalen vorig jaar nog steeds de overhand had. Er werd vorig jaar 4,4 miljard keer met het ‘ouderwetse’ papier afgerekend. Vooral ouderen, lager opgeleiden en vrouwen rekenen contant af, is te lezen in het weekblad.

Onderzoek

De Nederlandsche Bank deed in oktober 2010 onderzoek naar het betalingsgedrag van de Nederlandse bevolking. DNB heeft in de periode van 6 september 2010 tot 5 oktober 2010 7.499 consumenten één dag lang al hun betalingen laten registreren in een dagboekje. Vervolgens zijn deze transactiegegevens verzameld. De belangrijkste bevindingen zijn opgenomen in het rapport ‘Contante betalingen geteld, een studie naar het gebruik van contant geld in Nederland in 2010’, dat op 3 november op de website van DNB is verschenen.

In het rapport valt te lezen dat het aantal contante transacties en het aantal pinbetalingen steeds dichter bij elkaar komt te liggen. ‘Zo waren er in 2007 5,2 miljard contante betalingen en 1,6 miljard pinbetalingen, terwijl er in 2010 4,4 miljard contante betalingen waren en 2,2 miljard pinbetalingen’, staat in het rapport. De cijfers die in het artikel van Elsevier staan zijn correct overgenomen uit het rapport.

Bedragen

Het aantal contante betalingen aan de kassa is in drie jaar tijd afgenomen met zeventien procent, zo blijkt uit het rapport. Volgens DNB is dat een goede ontwikkeling. ‘Een verdere vervanging van contant geld door pinbetalingen bevordert de maatschappelijke efficiëntie en de veiligheid. Pinbetalingen zijn voor banken en toonbankinstellingen, winkels dus, veelal goedkoper dan contante betalingen. Bovendien zijn toonbankinstellingen met weinig geld in de kassa een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers’, luidt de verklaring in het rapport.

DNB heeft in haar enquête niet alleen gevraagd hoe vaak mensen pinnen en hoe vaak zij met contant geld betalen, maar ook hoe oud ze zijn, welk geslacht ze hebben en welke opleiding ze hebben genoten. In Elsevier staat dat vooral ouderen, lager opgeleiden en vrouwen met contant geld afrekenen. ‘Over het algemeen rekenen vrouwen vaker dan mannen hun aankopen af met contant geld. Mannen gebruiken juist vaker de pinpas of andere betaalmiddelen. Verder is het gebruik van contant geld relatief hoog onder senioren en bejaarden. Mensen tussen de 65 en 75 jaar rekenen 70 procent van al hun aankopen contant af en mensen van 75 jaar en ouder betalen zelfs 92 procent van al hun aankopen met cash. Dit is veel meer dan jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd dat doen (circa 60 procent). Zij betalen juist relatief vaak met de pinpas, een creditcard of chipknip’, valt te lezen in het rapport. Het klopt dus dat vooral ouderen en vrouwen met contant geld afrekenen.

Maar hoe zit het met het opleidingsniveau? Uit de grafiek bij de desbetreffende alinea uit het rapport blijkt dat hoe lager het opleidingsniveau van een geënquêteerde is, hoe vaker hij met contant geld betaalt. ‘Vooral zij die enkel basisonderwijs hebben genoten en van wie het bruto inkomen per jaar lager is dan 24.600 euro, betalen nog vaak met contant geld (resp. 84 procent en 74 procent van al hun aankopen). Hoe hoger het opleidingsniveau en hoe hoger het inkomen, des te vaker men afrekent met de pinpas’, staat in het rapport. Ook deze gegevens heeft Elsevier dus goed overgenomen.

Reactie journalist

Jeroen Kraak is de auteur van het artikel in Elsevier. “Ik zag op de site van het ANP een berichtje staan over het onderzoek De Nederlandsche Bank. Daarin stond dat het aantal pintransacties in drie jaar tijd is toegenomen van 1,6 miljard naar 2,2 miljard. Ook viel te lezen dat contante betalingen aan de kassa vorig jaar 4,4 miljard keer werden gedaan. Ik heb het onderzoek van DNB bestudeerd en kwam tot de conclusie dat de cijfers die het ANP heeft gebruikt klopten.”

Kraak meent achteraf gezien te hebben dat hij één zinnetje anders had moeten formuleren. “In het rapport van DNB staat: ‘Consumenten in Nederland hebben in 2010 vijf miljard keer met contant geld betaald, waarvan 4,4 miljard keer aan de kassa.’ In mijn artikel staat dat er 4,4 miljard keer met contant geld werd betaald. Ik bedoel daarmee te zeggen: aan de kassa. Je kunt ook in andere dagelijkse situaties met contant geld betalen. Dat had ik misschien iets duidelijker in mijn artikel moeten vermelden.”

Conclusie

De journalist heeft alle gegevens uit het rapport van DNB correct overgenomen. Hij vindt zelf dat hij één zin duidelijker had kunnen formuleren. In het rapport van DNB staat: ‘Consumenten in Nederland hebben in 2010 vijf miljard keer met contant geld betaald, waarvan 4,4 miljard keer aan de kassa.’ In het artikel van Kraak staat dat ‘Nederlanders 4,4 miljard keer met contant geld betaalden.’ De lezer weet niet dat met het getal ‘4,4 miljard’ het aantal keer betalen aan de kassa wordt bedoeld. “Dus had ik het uit moeten leggen”, meent Kraak.

Bronnen

– Kortje in Elsevier: Pinnen – OnderzoeksrapportContante betalingen geteld, Een studie naar het gebruik van contant geld in Nederland in 2010′

De site van De Nederlandsche Bank, www.dnb.nl

– Jeroen Kraak, journalist van Elsevier

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s