Hoe arm is Nederland?

Door Yvonne Liket

GPD logo‘Meer armen door crisis’  is de kop van een artikel in onder andere het Brabants Dagblad van dinsdag 6 december 2011. Het artikel suggereert dat voedsel- en kledingbanken het drukker gaan krijgen in 2012, maar echte cijfers zouden nog niet bekend zijn. Waar is dit artikel dan wel op gebaseerd?

Het Brabants Dagblad beweert dat armoede in Nederland toeneemt, maar wat is de definitie van arm? Dat wordt in het artikel niet uitgelegd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt op haar website dat armoede niet eenduidig vast te stellen is: “Mensen die onder de lage-inkomensgrens zitten, (voor een alleenstaande iets minder dan 1000 euro in de maand) hoeven niet daadwerkelijk arm te zijn.” Wanneer deze inkomensgrens toch aanhouden wordt, kan de groep ‘echte armen’ echter wel goed in beeld worden gebracht, stelt het CBS.

Het onderzoek

Het artikel is gebaseerd op cijfers uit een onderzoek van het CBS en ramingen van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). In dit onderzoek komt inderdaad naar voren dat de kans op armoede niet afgenomen is en uit ramingen van het SCP blijkt dat deze kans in 2011 en 2012 toeneemt. Het risico op armoede is, volgens het onderzoek van het CBS en SCP, het grootst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden jonger dan 65, mensen in de bijstand en kinderen.

Het Brabants Dagblad meldt dat de groep mensen onder de lage-inkomensgrens in 2011 en 2012 met ongeveer 60.000 huishoudens toeneemt. Dit blijkt volgens het onderzoek te kloppen, het staat alleen onduidelijk in het artikel. In 2012 zullen 60.000 huishoudens meer onder de lage-inkomensgrens zitten dan in 2010. Het stijgt dus in totaal in twee jaar met 60.000 huishoudens.

De voedsel- en kledingbank

Ron Verhees, directeur van de Nationale Kledingbank zegt in het artikel: “De Kledingbank Limburg opent vaker haar deuren om aan de vraag te voldoen”. Hij is juist geciteerd. Verhees meldde ook dat de kledingbank normaal zo’n 4000 mensen per jaar helpt, maar dat dit aantal in oktober al bereikt was.

De journalist haalt daarnaast Harrie Timmerman van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland aan. Het klopt dat de voedselbanken het drukker hadden afgelopen jaar, maar het artikel zegt dat daar geen precieze cijfers over bekend zijn. Navraag bij Timmerman wijst uit dat dat laatste niet het geval is. De organisatie houdt het aantal cliënten per maand precies bij en die cijfers mogen ook bekend worden.

In het begin van het jaar hielpen de voedselbanken zo’n 21.000 mensen. Dit aantal liep dit jaar op tot 24.000. In de afgelopen drie maanden zijn er volgens Timmerman vijftien procent meer cliënten langs geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. In het artikel geeft Timmerman aan dat de eerste zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) al gesignaleerd zijn bij de voedselbanken. Hij legt het aan FHJ Factcheck verder uit: “Een gewone werknemer kan terugvallen op een uitkering als hij zijn werk verliest. Vaak hebben zzp’ers zich niet goed verzekerd. Als zij zonder werk komen te zitten, komen ze meteen in de bijstand terecht.”

Reactie journalist

Het artikel van het Brabants Dagblad is in meerdere regionale dagbladen verschenen en  is oorspronkelijk afkomstig van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Het artikel is geschreven door journalist Arjen de Boer.

FHJ Factcheck vroeg hem waarom hij koos voor de zin: de groep mensen die onder de lage-inkomensgrens leeft, stijgt dit en volgend jaar met 60.000’ in plaats van: ‘in 2012 zullen er in totaal 60.000 huishoudens onder de lage- inkomensgrens bijgekomen zijn’.

De Boer legt uit: “Ik heb het onderzoek zelf bekeken. De zin die ik heb geschreven over de groep mensen die in 2012 onder de lage-inkomensgrens zullen leven, vind ik nog steeds duidelijk. Ik had ook kunnen zeggen dat er in 2012 in totaal 60.000 huishoudens bijkwamen, maar daar heb ik niet voor gekozen.”

De Boer heeft een duidelijk antwoord op de vraag waarom hij geen definitie van armoede in zijn artikel heeft opgenomen: “Dat heeft met lengte te maken. Het stuk was al te lang en ik wilde liever de directeuren van de Kleding- en Voedselbank aan het woord laten. Dat voegt net wat meer toe aan het artikel dan de definitie van armoede.”

Ook vroeg FHJ Factcheck hem waarom hij geen cijfers van de toename bij Voedselbanken Nederland had, terwijl de directeur vertelde deze cijfers wel te hebben. De Boer: “Op het moment dat ik de directeur sprak, had hij nog geen cijfers om de vergelijking met vorig jaar te maken. Hij had maandcijfers, maar die heb ik bewust niet gebruikt. Ik vond het alleen een toevoeging als ik de vergelijking met vorig jaar kon maken. Toen ik de directeur een week later voor een ander artikel belde, bleek hij de cijfers inmiddels te hebben, maar dat was te laat voor mijn artikel.”

Conclusie

Het artikel klopt wel, maar het mist af en toe duidelijkheid. De journalist staat volledig achter zijn artikel. Dat hij geen jaarcijfers over de toename bij de Voedselbank had, kwam doordat deze cijfers op dat moment nog niet beschikbaar waren. De strekking van het artikel is dat er meer mensen naar Voedsel- en Kledingbanken gaan omdat de kans op armoede groter wordt. Dat is ook het vooruitzicht voor 2012.

 

Bronnen

‘Meer armen door crisis’ uit het Brabants Dagblad van dinsdag 6 december

Armoedesignalement 2011 van het CBS en SCP

Harrie Timmerman, Voedselbanken Nederland

Ron Verhees, directeur Nationale Kledingbank

Arjen de Boer, journalist GPD


Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Brabants Dagblad, GPD, Uncategorized

2 Reacties op “Hoe arm is Nederland?

  1. Goed artikel.

    Maar het lijkt me wel relevant wat de cijfers van de Voedselbank zeggen over de toenname.

  2. Pingback: Voedselbanken - Artikel7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s