Gaan er wel 2 miljoen babyboomers met pensioen?

Door Milou van Roon

‘2 miljoen banen vrij door massapensioen babyboomers’, koppen verschillende landelijke nieuwssites op 20 december. Onder andere AD.nl, Volkskrant.nl, en Parool.nl plaatsen dit ANP-bericht op hun website. Maar klopt dit wel?


Het bericht
Het ANP-bericht is gebaseerd op een onderzoek van Maastricht University, uitgevoerd door dr. Frank Cörvers en dr. Didier Fouarge. De cijfers in het onderzoek zijn gebaseerd op analyses van het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University School of Business and Economics. Het onderzoek voorspelt ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van 2011 tot 2016.

Het bericht stelt dat het massapensioen van babyboomers voor een stevige impuls op de arbeidsmarkt zal zorgen. Tot 2016 komen er veel banen vrij omdat naar verwachting 2 miljoen mensen de arbeidsmarkt zullen verlaten. Dit komt doordat zij de pensioenleeftijd bereikt hebben, stelt het ANP.

De resultaten
“Dat is niet waar,” zegt dr. Didier Fouarge, één van de uitvoerders van het onderzoek. “Dit cijfer gaat over de vervangingsvraag. Dat bestaat uit veel meer zaken dan het bereiken van de pensioenleeftijd. Het gaat hier ook om vrouwen die besluiten de arbeidsmarkt te verlaten vanwege hun kinderen, mensen die arbeidsongeschikt raken, werknemers die van baan veranderen of in een heel ander werkveld gaan werken.” De vervangingsvraag houdt dus in hoeveel functies er open komen doordat mensen de arbeidsmarkt verlaten, of naar een compleet ander werkgebied verplaatsen. Op dit moment valt 26% van de werkenden in de leeftijdscategorie 50 tot 64 jaar, aldus Fouarge. “Een deel daarvan gaat naar verwachting met pensioen tussen nu en 2016. Dus slechts een fractie van die 2 miljoen mensen verlaat de arbeidsmarkt om die reden.” Ook blijkt uit het rapport dat het juiste aantal mensen dat een open positie achterlaat niet 2 miljoen is, maar 2.027.000.

In het bericht staat de volgende zin: ‘Volgens het ROA zullen bijna negen op de tien banen ontstaan door de grote vervangingsvraag van gemiddeld jaarlijks 4% van de werkgelegenheid tot 2016.’ Er wordt niet uitgelegd wat het ROA inhoudt. Wel verwacht het ROA klaarblijkelijk dat de jaarlijkse vervangingsvraag 4% zal bedragen. In het onderzoek en in het originele persbericht van het ROA, valt te lezen dat dit getal 4,1% moet zijn. Verdere toelichting wordt niet gegeven.

Het ROA verwacht dus volgens het bericht, dat ‘bijna negen op de tien banen ontstaan door de grote vervangingsvraag’. Hoe het ROA aan dit aantal komt, wordt in het bericht niet duidelijk gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat er een vervangingsvraag is van 2.027.000 banen.  Volgens  Didier Fouarge komen er zo’n 200.000 nieuwe banen bij tot 2016. Dat maakt het totaal aantal beschikbare banen ongeveer 2.227.000. Dat betekent dat 89.3% van de banen ontstaan door de vervangingsvraag.  Dat is dus inderdaad bijna negen van de tien.

Vooral in de sectoren transport en in agrarische beroepen is veel vraag naar personeel, aldus het bericht. Hoewel er geen cijfers genoemd worden, klopt dit. Er is een licht negatieve uitbreidingsvraag, wat inhoudt dat de sectoren krimpen,  maar er zijn bovengemiddeld veel banen waarvoor vervanging gezocht wordt. Bij agrarische beroepen is dit percentage 7,2%. In de transportsector is dit percentage 5,5%. Allebei hoger dan de gemiddelde 4,1%. Waarom er veel vraag is naar personeel, meldt het artikel niet. Het onderzoek zegt niet specifiek dat dit door een groot aantal pensioengerechtigden zou komen.

Ook wordt er in de (para)-medische sector en in de dienstverlening banengroei verwacht, meldt het ANP. Wederom geen cijfers, maar ook dit klopt. Het zijn de enige twee sectoren waar een uitbreidingsvraag te zien is. In de dienstverlening is de uitbreidingsvraag 2,2%, in de (para)-medische sector is dit 2,7%. Paramedici zijn onder andere fysiotherapeuten, diëtisten en logopedisten. De andere sectoren hebben een negatieve uitbreidingsgroei. In het artikel wordt niet uitgelegd waarom banengroei wordt verwacht. Het onderzoek van het ROA leert ons dat dit vooral komt door de toenemende vraag naar zorg. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing.

Reactie journalist
Wie het artikel geschreven heeft bij ANP, blijft onduidelijk. Contact verloopt via adjunct-hoofdredacteur Patrick Selbach van ANP Nieuws, die via de mail korte antwoorden op een viertal vragen verschaft. Op de vraag of de journalist het onderzoek of delen daarvan gelezen heeft, is het antwoord: ‘ja’. De journalist kwam aan de informatie voor het bericht via het persbericht van het ROA. Ook blijkt de versie zoals gepubliceerd op veel nieuwssites, te verschillen van de oorspronkelijke versie. De kop van het ANP-artikel was oorspronkelijk ‘Meer banen door massapensioen babyboomers’. Daar werd dus, in de kop, niet gesproken over 2 miljoen babyboomers. Ook werd in het bericht toegelicht wat het ROA doet. Een verzoek om meer informatie en telefonisch contact met de journalist wordt afgewezen. Een reactie op onze resultaten blijft uit. “Meer zit er niet in, helaas. Het is niets persoonlijks”, aldus Selbach. Hij wil geen antwoord geven op meer vragen.

Conclusie
Uit dit bericht blijkt dat media in hun zoektocht naar een interessante kop, in sommige gevallen iets berichten wat niet waar is. De conclusie dat er  2 miljoen mensen met pensioen gaan tussen 2011 en 2016 is verkeerd. Er ontstaan wel ongeveer 2 miljoen banen, maar die ontstaan niet alleen doordat mensen met pensioen gaan. Ook doordat ze bijvoorbeeld stoppen met werken omdat ze voor hun kinderen willen zorgen. De cijfers zijn waarschijnlijk voor het gemak afgerond, waardoor het absolute aantal niet klopt. Met ‘ongeveer 2 miljoen’ zou dit probleem opgelost zijn.

Bronnen
Artikel ‘2 miljoen banen vrij door massapensioen babyboomers’ van 20-12-2011 op Ad.nl
– Originele persbericht ANP- Rapport ‘ De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’
Persbericht van ROA naar aanleiding van het onderzoek
–  Gesprek met onderzoeker Dr. Didier Fouarge
– Patrick Selbach, adjunct-hoofdredacteur van ANP Nieuws

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen Dagblad (AD), ANP, De Volkskrant, Het Parool

Een Reactie op “Gaan er wel 2 miljoen babyboomers met pensioen?

  1. Ondanks dat het nieuwe jaar alweer enige tijd aan de gang is, blijft het altijd interessant om er achter te komen wie zich aan zijn of haar goede voornemens kan houden. Assertiviteit, zo blijkt, behoort tot de top 3 goede voornemens. De ervaring leert ook dat na de eerste weken de voornemens naar de achtergrond verschuiven. Een stok achter de deur kan wonderen doen, ontdek op http://www.assertiviteitstraining.org een eenvoudige, laagdrempelige en vooral betaalbare manier om uw assertiviteit blijvend te vergroten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s