Weinig aangiften van geweld in de psychiatrie?

Door Milou van Roon

 ‘Geweld tegen werkers in de psychiatrie leidt maar zelden tot aangifte’, kopt Trouw in de krant van 7 januari. Het artikel barst van de cijfers. Maar kloppen deze wel?

Het bericht

Het bericht is geschreven door Joost van Arnhem, en hij baseert zich op ‘een onderzoek naar geweld in de psychiatrie dat is uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam’. Na kort zoeken blijkt er een website te zijn voor dit onderzoek: http://www.geweldindepsychiatrie.nl. Het onderzoek waar Van Arnhem op doelt, heet ‘Geweld in de Psychiatrie’. Volgens Ri-janne Theuws, die het heeft uitgevoerd, is er geen persbericht rondgestuurd. “Wel hebben wij naar verschillende organisaties en personen die betrokken zijn bij het onderzoek factsheets gestuurd.”

Het onderzoek

Het artikel meldt dat er 1500 hulpverleners meededen aan het onderzoek. Dit blijken er 1534 te zijn. Er wordt in Trouw niet vermeld hoe het onderzoek is uitgevoerd. De 1534 ondervraagden deden mee aan een online enquête, waarbij ze meerdere antwoorden konden geven op een vraag. De enquête stond in de zomer van 2011 drie maanden online. Volgens het artikel zouden de hulpverleners ruim 2600 incidenten hebben gemeld, die in de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden. Dit klopt, het precieze aantal is 2648. In het artikel wordt beweerd dat dit 1,7 incident per hulpverlener per jaar is. Ditzelfde aantal wordt ook in het onderzoek genoemd. Als je 2648 deelt door 1534, krijg je 1,69.

Fysiek geweld

Volgens het artikel zegt tweederde van de ondervraagden in de vijf jaar die onderzocht werd slachtoffer te zijn geweest van fysiek geweld. Dit wordt bevestigd door het onderzoek: 1025 mensen gaven dit aan. Dat is 67 procent. Zij werden vooral geschopt, geslagen en bespuugd, meent Trouw. Dit is waar, deze vergrijpen werden gezamenlijk 899 keer gemeld. Maar er zijn ook meldingen dat er werd gebeten en aan de haren werd getrokken, aldus het artikel. Ook dit klopt, met 169 meldingen. Het gooien met een voorwerp komt nog vaker voor, met 214 meldingen, maar dit staat niet in het artikel.

Cliënten probeerden 91 keer hulpverleners te wurgen, en 28 keer werden hulpverleners gegijzeld. Deze cijfers staan ook zo in het onderzoek. De helft van alle incidenten leidde tot letsel bij de hulpverleners, zowel lichamelijk als psychisch, beweert Trouw. Dit klopt niet helemaal. Het correcte aantal is 44,6 procent, en is dus eerder ‘bijna de helft’.

Lichamelijk letsel bestond vooral uit kneuzingen en blauwe plekken, zegt de krant. Dit klopt, in het onderzoek is het de meest genoemde letsel, met 29,5 procent. Onder de psychische klachten domineren angst- en paniekstoornissen, aldus het artikel. Hoewel angst- en paniekstoornissen met 11,7 procent inderdaad het meest zijn genoemd, is het onjuist om te spreken over ‘domineren’. De nummer twee, slapeloosheid, volgt namelijk met 11,4 procent. Dit is een verschil van 11 meldingen op 2648 incidenten. De woordkeuze ‘domineren’ is dus twijfelachtig.

Weinig aangiften

Trouw meldt dat van drie kwart van de incidenten geen aangifte wordt gedaan door de hulpverleners.  Van de 2648 incidenten werd 1853 keer geen aangifte gedaan. Dit is dus 69,9 procent en niet driekwart, maar eerder twee derde. Ook meldt de krant dat vijftien procent van de ondervraagden zegt geen aangifte te doen, omdat geweld ‘een risico van het vak’ is. Het onderzoek meldt dat het juiste aantal 14,1 procent is.

Karin Weerts, communicatieadviseur van Nu’91, de beroepsorganisatie van verpleging en verzorging, wordt in het artikel aan het woord gelaten. Wat vindt zij van de berichtgeving? “Ik vind dat ik goed ben geciteerd, het was precies hoe we het besproken hadden.” Ze vond het gesprek ‘erg prettig’ en was blij met de aandacht die er aan het onderwerp geschonken werd. “Je zou van dit onderwerp ook iets sensatiebelusts kunnen maken, dat heeft de journalist niet gedaan. Ik vond het een prettig contact.”

Reactie journalist

Journalist Joost van Arnhem zegt dat hij op het onderwerp kwam via een persbericht. Hij vermoedt dat dit van één van de organisaties kwam die verbonden waren aan het onderzoek, maar hij kan de afzender niet meer vinden. Hij heeft de factsheets met cijfers ‘goed bekeken’.

Een aantal keer in zijn artikel zijn de cijfers vanwege afrondingen of gebrek aan nuance feitelijk onjuist. Dit legt hij uit: “Omdat er zoveel cijfers in het artikel staan, heb ik er soms voor gekozen om ze af te ronden. Het moet wel leesbaar blijven. Ik heb niet het idee dat de strekking is veranderd. Ik denk dat je na het lezen van het artikel een goed beeld hebt van het onderzoek.”  Hij zegt dat hij in sommige gevallen beter voor woorden als ‘ruim’ of ‘ongeveer’ had kunnen kiezen. “Ik begrijp dat het nu soms feitelijk niet helemaal juist is, zoals de 15 procent die eigenlijk 14,1 procent is. Maar ik wilde niet overal in mijn artikel ‘ruim’ en ‘iets meer dan’ hebben staan.” Hij benadrukt dat hij de ernstigere dingen, zoals wurgen en gijzelingen, specifiek vermeld heeft. Het woord ‘domineren’ had wellicht anders gekozen kunnen worden, maar: “Ik zocht naar een synoniem voor ‘bovenaan staan’.”

Conclusie

De cijfers in dit artikel kloppen in grote lijnen. Maar omdat woorden als ‘ongeveer’ of  ‘bijna’  soms ontbreken, kloppen ze toch niet helemaal. De journalist geeft aan dat het lastig is om een tekst leesbaar te houden als er veel cijfers in voorkomen. In sommige gevallen heeft de leesbaarheid het dus gewonnen van de accuraatheid. Dat is begrijpelijk, een tekst die alleen bestaat uit cijfers en woorden als ‘iets minder dan’, is niet altijd even prettig om te lezen. De journalist meent dat, ondanks sommige verkeerde afrondingen, de boodschap van het verhaal duidelijk is. Daar ben ik het mee eens.

Bronnen

– Artikel ‘Geweld tegen werkers in de psychiatrie leidt maar zelden tot aangifte’, uit Trouw van 7 januari 2012

Enquêteresultaten ‘Geweld in de psychiatrie’

– Ri-janne Theuws van het onderzoek ‘Geweld in de psychiatrie’

– Karin Weerts, communicatieadviseur van Nu’91

– Journalist Joost van Arnhem van Trouw

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Trouw

5 Reacties op “Weinig aangiften van geweld in de psychiatrie?

 1. In 2012 blijft voor velen het buikvet een ontsierend en niet al te fijn probleem. Ontdek op http://www.buikvet.org een nieuwe manier die buikvet bij de kern aanpakt en, met enig onderhoud, voorkomt dat het buikvet terugkomt.

 2. david thijsseling

  meeste geweld wordt gepleegt de eerste keer op het politie berauo daarna van kwaad tot erger draads verkeerde diagnosstiek

 3. david thijsseling

  etische aanslag
  hadol

 4. david thijsseling

  volgens de dopamine regels scoorde ik altijd normaal suprieur toch werd ik uit gemaakt voor schizofrenia tewijl dat noggenees in de beurt komt van mij volgens het dsm5 en na leef scoor ik altijd suprieur denk dat de spigiater gewoon verzopen bij zat met ze all! disfuctie denken en daarom zelf disfunctie neert afz dave fouten onder voorbehoofd zolang me begrijpend lezen maar goed is het punt is gewoon dat ze maatschap hokje afgrond in douwen met mishandeling l g zelfs gezien als rustige behoudenaar die ze er niet onder konden krijgen sta nu boven de afgrond normaal hoger mileu en werd ik er minder mee geconfronteert en jezus welzijn bepaalend der top der economie

 5. er zijn sub regelementaire dat je nooit ter onder mileu ken vallen hangen moet de mens en jezus weer hangen houd die boter op de paal nooit eens op in de spygiatrie om je het putje in te krijgen met die grijpende bejaarden wat alleen maar investeering kost zonder er wat voor terug te krijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s