Scheiden lesbiennes twee keer zo vaak als homo’s?

Door Teun van Rooij

Lesbiennes scheiden twee keer zo vaak als homostellen, zo bericht de Volkskrant op 24 januari op haar website. Maar klopt dit wel?

Lesbiennes scheiden vaker dan homo’s, zo blijkt uit een analyse van Sargasso en het ANP van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Verschillende media, waaronder De Volkskrant, het Brabants Dagblad en Nu.nl, namen het bericht over met koppen als ‘Lesbiennes scheiden vaker dan homo’s’,‘Lesbiennes scheiden veel meer dan homo’s’ en ‘Lesbiennes scheiden twee keer zo vaak als homostellen’. Dat  ze vaker scheiden is een feit, maar is het echt twee keer zo vaak?

Het onderzoek

Een analyse van de cijfers:

2004:
Echtscheidingen tussen mannen: 13
Echtscheidingen tussen vrouwen: 49
Verschil: 36

2005:
Echtscheidingen tussen mannen: 32
Echtscheidingen tussen vrouwen: 63
Verschil: 31

2006:
Echtscheidingen tussen mannen: 36
Echtscheidingen tussen vrouwen: 82
Verschil: 46

2007:
Echtscheidingen tussen mannen: 44
Echtscheidingen tussen vrouwen: 98
Verschil: 54

2008:
Echtscheidingen tussen mannen: 44
Echtscheidingen tussen vrouwen: 122
Verschil: 78

2009:
Echtscheidingen tussen mannen: 68
Echtscheidingen tussen vrouwen: 132
Verschil: 64

Het zijn kleine verschillen, maar in 2005 en 2009 zijn er volgens bovenstaande cijfers niet twee keer zoveel huwelijken tussen vrouwen gestrand. Dat strookt niet helemaal met de lead van het nieuwsbericht van het ANP: “Jaarlijks stranden er echter twee keer zo veel homohuwelijken tussen vrouwen dan tussen mannen.”

In het ANP-bericht wordt later aangegeven dat het gaat om het gemiddelde over de afgelopen jaren: “Van 2005 tot 2009 werden jaarlijks gemiddeld 610 homohuwelijken tussen mannen gesloten en 690 tussen vrouwen. In die jaren scheidden gemiddeld 45 mannelijke homostellen per jaar en 100 vrouwelijke homostellen. Dit blijkt uit een analyse door weblog Sargasso en het ANP van dinsdag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.”

Nuance

We kijken naar het jaar 2009. In dat jaar werden 212 meer huwelijken gesloten tussen vrouwen dan tussen mannen, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS. Het verschil in echtscheidingen? 132 bij vrouwen tegenover 68 bij mannen. Terwijl er dat jaar wel 212 meer vrouwelijke homoparen in het huwelijksbootjes stapten dan mannelijke stellen.

Als het aantal scheidingen per jaar op en neer golft, met als voorbeeld de duidelijke uitschieter in het jaar 2009, waarom wordt dan het gemiddelde genomen? En waarom geeft de lead niet aan dat het om een gemiddeld cijfer gaat?

Reactie journalist:

De Volkskrant kopt dat lesbiennes jaarlijks twee keer zo vaak scheiden, terwijl dit strikt genomen dus niet het geval is. “Dit komt omdat het zo wordt aangeleverd door het ANP. En wij zetten dit zo door naar de site”, aldus de internetredactie van de Volkskrant.

Sinds het homohuwelijk in 2001 werd ingevoerd trouwen er elk jaar net iets meer vrouwen met elkaar dan mannen. Jaarlijks stranden er echter twee keer zo veel homohuwelijken tussen vrouwen dan tussen mannen, aldus het bericht van het ANP. “Ik zat nogal te worstelen met de getallen in het nieuwsbericht. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt het zo te verwoorden. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop ik kan berichten bij het ANP. Kort, krachtig en zonder ellenlange cijfers of infographics”, zegt Laura Wismans, werkzaam voor het ANP en Sargasso.

Als je naar de cijfers kijkt, dan lijkt het jaar 2009 uit de toon te vallen. In dat jaar zijn er niet tweemaal zoveel scheidingen tussen vrouwen, terwijl er wel 212 meer huwelijk tussen vrouwen werden gesloten. Wismans: “Ik wilde zo recent mogelijk zijn, dus ik kon niet alleen berichten over het jaar 2008. Daarom moest 2009 in de analyse. En omdat er nog niet eerder bericht is over dit onderwerp, wilde ik me niet alleen beperken tot de afwijkende ontwikkeling in 2009.”

Dat het aantal huwelijk tussen vrouwen veel hoger ligt dan tussen mannen wil volgens Wismans niets zeggen. “Ik vind dat ik het zo accuraat mogelijk neer heb gezet. Als je de grafiekjes bekijkt, dan is het aantal scheidingen van lesbiennes door de jaren heen gemiddeld ongeveer dubbel zo hoog als bij mannen. En hoewel het aantal huwelijken van lesbiennes in 2009 beduidend hoger lag dan dat van homoseksuelen, ligt dat aantal over het algemeen tamelijk dicht bij elkaar. Hoeveel mensen er scheiden is niet afhankelijk van hoeveel mensen er in dat jaar trouwen. De een scheidt na een jaar, de ander na tien jaar. De tabellen van het CBS zijn op die manier niet te koppelen.”

De kop en de lead van het bericht dekken echter niet helemaal de lading. Wismans is hier kort over: “Een slechte reden, maar wel belangrijk in de journalistiek: in een kop en lead kun je niet altijd zo genuanceerd zijn als je soms wil. Je kunt geen ellenlange cijfers of grafiekjes verwerken in de kop of lead van nieuwsberichten.”

Conclusie:

Wismans kwam na het bestuderen van de statistieken tot de conclusie dat gemiddeld genomen huwelijken tussen vrouwen twee keer zo vaak stranden als tussen twee mannen. Dit gaat niet op voor het jaar 2005 en met name het laatste jaar 2009, maar de keuze van de ANP-journaliste is begrijpelijk. Er is niet eerder over het onderwerp bericht en daarom ligt de nadruk niet alleen op de afwijkende ontwikkeling in het laatste jaar. Vanuit die overweging heeft Wismans voor haar interpretatie van de cijfers gekozen.

Wismans geeft zodoende een correcte conclusie weer. Maar zoals ze zelf al aangeeft: je kunt in de kop en lead niet altijd zo genuanceerd zijn als je zou willen.

Bronnen:

-Artikel ‘Lesbiennes scheiden twee keer zovaak als homo’s’ op vk.nl, van 24 januari 2012

-Cijfers en statistieken van ANP en Sargasso

– Journalist Laura Wismans van ANP en Sargasso

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder ANP

Een Reactie op “Scheiden lesbiennes twee keer zo vaak als homo’s?

  1. Bob

    Wat te denken als we bindingsangst eens wat serieuzer gaan benaderen. Is er ook onderzoek gedaan naar de oorzaken van de scheidingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s