Cafés dicht na rookverbod België?

Door Rebecca Seunis

‘2.005 Cafés in België dicht sinds het rookverbod’, koppen meerdere Nederlandse media op 26 december 2011. Volgens onderzoek van Coface Services Belgium gaat het om een stijging van 43 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Komt deze stijging inderdaad door het rookverbod?

Het ANP en verschillende nieuwssites waaronder die van de NOS, Sp!ts en de Volkskrant melden dat sinds het rookverbod al meer dan tweeduizend horecazaken zijn dichtgegaan. De bron is in alle artikelen een onderzoek dat werd gedaan door handelsinformatiekantoor Coface Services Belgium en ondernemersorganisatie het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Het NSZ nam de analyse van het onderzoek op zich.

Analyse
Het NSZ zegt niet voor afschaffing van het rookverbod te strijden. De organisatie spoort lokale en federale overheden echter wel aan om dringend compenserende maatregelen te nemen. Zo wil het NSZ dat de regering-Di Rupo werkt maakt van een relanceplan (plan met als doel economische opleving, red.) voor cafés. Ook vindt de ondernemersorganisatie dat lokale besturen permanente terrassen moeten toelaten, zo valt op de website te lezen. Het NSZ kan dus belang hebben bij dit onderzoek. De faillissementen zijn namelijk een goed argument om hun plannen te laten uitvoeren door de regering. Het NSZ schrijft op haar website dat ze zelf de ‘analyse’ van het onderzoek van Coface hebben gedaan. Nederlandse media vermelden dit niet.

Het NSZ heeft op haar website nuanceringen aan het persbericht toegevoegd. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws schrijft in het persbericht: “Ook al spelen naast het rookverbod ook andere factoren mee, het rookverbod blijkt toch de spreekwoordelijke druppel te zijn geweest”. Volgens NSZ-woordvoerder Sven Nouten is een van die factoren dat cafés geen btw-verlaging hebben gekregen. Restaurants kregen dat bijvoorbeeld wel. Daarnaast licht hij toe: “Het is sowieso een moeilijke sector met een hoog aantal faillissementen. Jaren geleden was dat ook al zo. Dat speelt natuurlijk ook mee”.

Nuancering
Deze nuancering staat dus niet in de Nederlandse en Belgische media en is belangrijk, omdat zij nu allemaal een causaal verband leggen tussen het rookverbod en alle 2005 cafés die zijn dichtgegaan in België. De Nederlandse media hebben het nieuws allemaal van het ANP en het ANP heeft het overgenomen van het Belgische persbureau Belga. Belga heeft het nieuws overgenomen uit de krant Het Laatste Nieuws en een samenvatting ervan als artikel aan alle Belgische media aangeboden. Omdat het artikels telkens ‘gekopieerd’ is, staan in geen enkel nieuwsbericht de nuanceringen die horen bij het artikel. De redacteur van het oorspronkelijke bericht was niet te bereiken.

Bronnen:

Coface Services Belgium

 Statistieken stopzettingen cafés via het Neutraal Syndiaat voor Zelfstandigen (NSZ)

 Persbericht ‘43 procent meer stopzettingen en faillissementen bij cafés sinds rookverbod’ via NSZ.be

 Sven Nouten, woordvoerder NSZ

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s