Ruim acht miljoen smartphone-gebruikers?

Door Guus Hetterscheid

‘Ruim helft van de Nederlanders heeft een smartphone’. Met deze kop stuurt het ANP een bericht uit op 14 maart. De persdienst baseert dit op een rapport van Telecompaper, een onderzoeksbureau in de telefoonbranche. Loopt half Nederland  met een Samsung, iPhone of een Blackberry op zak of hebben de media dit verkeerd geïnterpreteerd? 

De conclusie in het artikel van het ANP, onder meer letterlijk overgenomen door De Telegraaf, is gebaseerd op een Engelstalig persbericht van Telecompaper. Daarin staat dat 53 procent van de ‘Dutch consumers’ in het bezit is van een smartphone. Deze ‘intelligente’ mobiele telefoons hebben uitgebreide computermogelijkheden. Een smartphone kan beschouwd worden als een handcomputer of PDA die tegelijk een telefoon is, zoals iPhone en Blackberry-toestellen.

Nederland telde eind 2011 16,7 miljoen inwoners. Volgens het bericht van het ANP betekent dit dat 8,35 miljoen Nederlanders tegenwoordig een smartphone gebruikt. De vraag is nu hoe de media de term ‘Dutch consumers’ hebben bekeken. Gaat het hier om alle inwoners van Nederland of om alle Nederlandse consumenten, zoals in het persbericht staat? Navraag bij het ANP en De Telegraaf leert dat er nogal wat twijfel is over de juiste typering van de groep.

Auteur verdwenen

Het ANP heeft voor het persbericht gebruik gemaakt van het persbericht dat Telecompaper naar buiten heeft gebracht. Hoe de persdienst te werk is gegaan en hoe ze tot de selectie van het nieuws is gekomen is onduidelijk. Hebben ze Telecompaper gebeld om de statistieken te verifiëren? Rob Zuurmond van ANP Economie kan er weinig over zeggen. “Ik heb gekeken wie het bericht heeft geschreven, maar die werkt hier niet meer”, verklaart Zuurmond. “We zitten middenin een reorganisatie. Er zijn 34 mensen vertrokken en de auteur van het betreffende artikel hoort bij die groep. Ik kan zelf eigenlijk niets zeggen over de wijze waarop dit bericht tot stand is gekomen en hoe de auteur te werk is gegaan”, aldus Zuurmond.

Twijfel

De vraag of het onderzoek gebaseerd is op Nederlanders met een mobiele telefoon of op alle Nederlanders zorgt voor twijfel bij zowel het ANP en De Telegraaf. Het dagblad heeft het ANP-bericht overgenomen. Maar hoe gebeurt dat? Komt het artikel automatisch op de website of gaat hier een controle aan vooraf? “We gaan er vanuit dat de berichten die afkomstig zijn van het ANP kloppen”, zegt Rolf Venema, van de internetredactie Digitaal van De Telegraaf.

“We betalen immers voor de berichten en checken ze dus niet bij voorbaat.” Dat is bij het bericht over de smartphones ook niet gebeurd. Venema krijgt dezelfde vraag voorgelegd als Zuurmond: gaat het bericht over alle Nederlanders of alleen over de Nederlanders met een mobiele telefoon? De twijfel is hoorbaar en Venema kan geen duidelijk antwoord geven. “Ik zou je adviseren om het ANP te benaderen. Ik zie het probleem overigens ook niet zo zeer.”

Kloppen de kop en de eerste zin in het artikel nu wel of niet? “Mocht het niet kloppen en het ANP past het aan, dan wordt het bij ons ook aangepast”, aldus Venema. Het ANP en De Telegraaf hebben dus achteraf hun twijfels bij het artikel. Dat had niet gehoeven. Telecompaper geeft uitsluitsel over de cruciale hoofdvraag.

Reactie Telecompaper

Tim Vermeire, de auteur van het persbericht van Telecompaper, geeft een duidelijke en onderbouwde uitleg over de totstandkoming en de conclusies van het rapport. Het gehele rapport is overigens voor 5.900,- euro te downloaden via de website van het onderzoeksbureau. “Het rapport (Dutch Smartphone User 2011-Q4) is gebaseerd op onderzoek onder 19.800 respondenten in de periode oktober 2011 – december 2011. De respondenten die deelnamen aan het onderzoek zijn in het bezit van een mobiele telefoon”, verklaart Tim Vermeire van Telecompaper in een reactie.

“In Nederland is er iets meer dan één mobiele telefoonaansluiting per inwoner. Dat blijkt uit de Marktrapportage Elektronische Communicatie juni 11 van TNO. De respondenten zijn in het onderzoek gevraagd naar het type telefoon dat ze het meest gebruiken. Het gaat om normale mobiele telefoons en smartphones. De steekproef is gewogen naar geslacht en leeftijd, van 15 tot 65 jaar”, zegt Vermeire. Het onderzoek is representatief voor alle inwoners van Nederland.

Onderbouwing rapport

Het onderzoeksrapport van TNO wijst uit dat er meer dan één mobiele aansluiting per inwoner is in Nederland. Dit is echter niet terug te lezen in het ANP-bericht, dat onder meer door De Telegraaf en NU.nl is overgenomen. Deze informatie had bij de betreffende media de twijfel over de belangrijkste boodschap kunnen wegnemen. “Ik ben voor dit rapport niet gebeld voor informatie of bevestiging van de resultaten in het persbericht”, aldus Vermeire. “Ik vermoed dat de meeste media het ANP hebben geciteerd.”

De overige cijfers uit het artikel leidden niet tot twijfels. In het vierde kwartaal van 2011 (Q4) had 52 procent van de Nederlandse consumenten een smartphone. Dat was in dezelfde periode van 2010 (Q4) 34 procent. Dit betekent dus een groei van 53 procent in vergelijking met vorig jaar. Hier is geen verklaring voor gevraagd in de media. De reden van de forse toename van het gebruik van smartphones in Nederland? “Daar is niet naar gevraagd”, zegtVermeire.

Nadere informatie

“De groei is ontstaan doordat smartphones steeds goedkoper worden en steeds meer voordelen bieden dan een normale mobiele telefoon. Denk aan social networking en sneller internet. Er zullen tevens nog veel innovaties plaatsvinden in deze markt die het bezit van een smartphone aantrekkelijk maken”, besluit de onderzoeker van Telecompaper.

Navraag over het type respondenten in het onderzoek is er ook niet geweest. De 19.800 consumenten die deelnamen aan het onderzoek zijn volgens Telecompaper naar hun leeftijd (alleen 15-65 jarigen nemen deel aan het onderzoek), geslacht, opleidingsniveau, het bruto jaarinkomen van hun huishouden, hun woonsituatie en arbeidssituatie gevraagd. Daarmee geeft Telecompaper de duidelijkheid die ontbreekt bij de berichtgeving van het ANP en De Telegraaf, waar journalisten bij navraag twijfelden aan de geloofwaardigheid en de feitelijkheid van het gepubliceerde nieuwsbericht.

Bronnen

Henk Zuurmond, ANP

Rolf Venema, Telegraaf

Tim Vermeire, Telecompaper

Rapport Telecompaper (Dutch Smartphone User 2011-Q4)

Marktrapportage rapport Elektronische communicatie juni 11, TNO


Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s