‘Steeds meer jongeren naar opvang Novadic-Kentron’

Door Hanneke van Bokhoven

‘Jongere vaker in opvang’, kopt BN/DeStem op 9 maart. In het artikel is te lezen dat het aantal jongeren dat voor maatschappelijk opvang bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron aanklopt, fors is toegenomen. FHJ factcheck gaat de feiten van dit bericht na.

In het artikel staat dat de instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron de noodklok luidt in regio West-Brabant, omdat steeds meer jongeren zichzelf aanmelden voor opvang. Er wordt gesproken over een stijging van bijna twaalf procent ten opzichte van 2010. Volgens Novadic-Kentron waren er 79 jongeren die in 2010 om opvang vroegen. In 2011 ging het om 94 jongeren. Dat is inderdaad een stijging van twaalf procent, maar hoe zit het dan met de voorgaande jaren? Is het percentage echt alarmerend?

Cijfers en reactie vanuit Novadic-Kentron
Na contact met de communicatie-afdeling van Novadic-Kentron, blijkt het bijna onmogelijk om cijfers te krijgen van de afgelopen vijf jaar. Wel kan de instelling vertellen wat ‘opvang’ precies inhoudt. De opvang is volgens de Brabantse verslavingsinstelling niet specifiek voor verslaafden, maar voor iedereen die tijdelijk een onderkomen nodig heeft. Voor het nodige cijfermateriaal is er na veel pogingen mailcontact met Katrien Muylaert, hoofd maatschappelijke opvang, en krijgen we toch een aantal cijfers:

Aanmeldingen maatschappelijke opvang, jongeren tot 25 jaar
2009 88 aanmeldingen
2010 79 aanmeldingen
2011 94 aanmeldinge

Muylaert: “Ik moet hierbij wel zeggen dat we in 2010 over zijn gegaan op een nieuw registratiesysteem waarbij het aantal unieke personen geteld wordt. Als er in 2009 iemand was die zich twee keer in het jaar aanmeldde, gold dit als twee aanmeldingen. Vanaf 2010 gaat het om unieke personen. Oudere cijfers zijn niet direct beschikbaar.” In 2009 werd een cliënt dus nog meerdere keer per jaar geregistreerd. In 2010 werd dit teruggebracht naar een eenmalige registratie, ook al werd de cliënt meerdere keer in dat jaar opgevangen. Volgens Muylaert gaat het puur om registratiegegevens en niet om onderzoeksgegevens.

In het artikel van BN/DeStem staat dat het aantal jongeren bij de maatschappelijke opvang met twaalf procent is toegenomen. Is dit cijfer dan reëel als er ook sprake is van een nieuw registratiesysteem? Muylaert: “Het nieuwe systeem is in 2010 geïntroduceerd, het geeft nu dus cijfers over twee jaar.”

Volgens Leon de Leijer, afdeling communicatie Novadic-Kentron, is het bericht uit BN/DeStem niet gemaakt op basis van een persbericht, maar op basis van vragen van de journaliste. “De feiten kloppen gedeeltelijk, alleen het citaat van Ger van Nispen is uit de context gehaald. We hebben daarover contact gehad met de journalist”, vertelt De Leijer. Het gaat hier om het volgende stukje: Teamleider Ger van Nispen vertelt vanuit zijn praktijkervaring: “Wij kunnen veel jongeren helpen maar zien er ook heel wat afglijden. Die komen redelijk normaal binnen en vertrekken als gebruikers, omdat hier ook verslaafden tijdelijk onderdak krijgen. Wij proberen van alles, maar zijn vaak met handen en voeten gebonden als gevolg van regelgeving.”

Muylaert verklaart nader: “De quote ‘jongeren komen normaal binnen en gaan naar buiten als gebruiker’ was onderdeel van een breder interview, en geeft als oneliner een heel ander beeld. Verder had de journalist contact met mij opgenomen over een ander onderwerp.”

Reactie journalist
Journaliste Annelies Vlaanderen bevestigt dat ze dit bericht schreef naar aanleiding van een eerder bezoek aan Novadic-Kentron. “Ik was er eerst voor een actueel onderwerp: de opvang van daklozen tijdens strenge winterse kou. Ik raakte verder met het hoofd van de maatschappelijke opvang in gesprek en die vertelde toen dat haar opviel hoeveel meer jongeren er de laatste tijd aanklopten. We spraken af dat ik daar op een later tijdstip voor terug zou komen om er een nieuwsverhaal van te maken”, verklaart Vlaanderen.

Het cijfermateriaal was volgens de journaliste lastig te vinden. “Ik had er wel om gevraagd, maar dat was moeilijk. De cijfers die er waren, heb ik verwerkt in het artikel. Ik had er met nadruk op voorhand om gevraagd, omdat je alleen bij een vergelijking kunt spreken van een toename, maar ook dat bleek bij nader inzien moeilijk. Er wordt sinds kort anders geteld”, vertelt ze over het verkrijgen van het cijfermateriaal.

Op de vraag of Vlaanderen gecontroleerd heeft of de toename wel echt opmerkelijk fors is, antwoordt ze: “Een ‘steeds vaker’ of ‘steeds meer’ nieuwsverhaal móet natuurlijk geschraagd zijn op feiten. Ik ben afgegaan op het verhaal en de cijfers van het hoofd voor zover ze die paraat had, plus op het verhaal van de medewerker die ook aan het woord komt. Ik heb hem nadrukkelijk gevraagd of hij een toename ziet en over hoeveel jaar ervaring hij kon spreken. Een jaar of tien, meen ik me te herinneren. Hij was heel resoluut in zijn antwoord. Bij elkaar vond ik het net genoeg om het verhaal als zodanig op te schrijven. Nota bene: het moeilijke van dit soort onderwerpen is dat cijfermateriaal altijd heel moeilijk te achterhalen is, en áls het er is, vaak moeilijk vergelijkbaar is. Om de haverklap worden er andere criteria aangelegd en andere verdelingen gemaakt.”

Vlaanderen is van mening dat ze genoeg informatie had om het artikel te publiceren. “Het hoofd van Novadic-Kentron was zo stellig dat ik vond dat ik het nieuws moest brengen.”

Conclusie
Het nieuwsbericht is dus ontstaan door uitspraken van een aantal bronnen. In dit geval zijn dat de betrokken werknemers bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron. Het cijfermateriaal om dit te onderbouwen blijft echter magertjes. Het nieuws had iets genuanceerder gebracht kunnen worden als meer tijd was gestoken in het achterhalen van cijfermateriaal. Ook had de journaliste kunnen controleren of dit maatschappelijke probleem ook op landelijk niveau voorkomt. De feiten kloppen in principe, maar er blijven nog vragen onbeantwoord.

Bronnen
BN/DeStem
Katrien Muylaert, hoofd maatschappelijke opvang Novadic-Kentron
Leon de Leijer, medewerker communicatie-afdeling Novadic-Kentron
Annelies Vlaanderen, journaliste BN/DeStem

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder BN De Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s