Spannende slaapkamerzaken in de LINDA

Door Marieke Lauwers

Een op de honderd mensen is aseksueel, stellen zonder televisie in de slaapkamer hebben vijftig procent vaker seks en gemiddeld vrijen we 103 keer per jaar. Zomaar wat feiten uit de rubriek ‘cijfersenzo’ van maandblad LINDA. FHJ Factcheck onderzoekt deze seksueel getinte beweringen.

De aprileditie van LINDA staat in het teken van seks. In de rubriek ‘cijfersenzo’ geeft LINDA een aantal feiten over ons seksleven.

Spannende slaapkamers

Volgens LINDA hebben mensen zonder televisie in de slaapkamer een beter seksleven. Zij zouden zelfs vijftig procent meer seks hebben dan mensen die televisie kijken in de slaapkamer. Seksuoloog Yuri Ohlrichs is niet gerust op deze uitspraak. “Deze stelling is niet valide. Immers, hoe meet je die vijftig procent meer seks?” Volgens de seksuoloog is het onmogelijk om seks in percentages uit te drukken als het om een vergelijking tussen personen gaat. “Ik vind het zelfs discutabel, hiermee reduceer je seks tot een actie, terwijl het juist gaat om de beleving.” Ook is het volgens Ohlrichs onduidelijk wat er met de term ‘seks’ wordt bedoeld; geslachtsgemeenschap, orale seks of zoenen? De seksuoloog concludeert: “Meer seks hebben kan net zo goed betekenen dat mensen zonder televisie meer soloseks hebben, terwijl mensen met een televisie samen seks hebben, alleen minder frequent.”

LINDA heeft bij deze stelling gebruik gemaakt van een onderzoek door TNS NIPO. Dit onderzoek meldt niets over wat zij verstaan onder de definitie ‘seks’. Het onderzoeksbureau heeft in opdracht van Casema (nu Ziggo) online onderzoek gedaan naar televisiegewoontes.

Ruim honderd keer per jaar?

Volgens de LINDA vrijen we gemiddeld 103 keer per jaar. Volgens seksuoloog Yuri Ohlrichs is dit aantal onjuist. “Je kunt geen exact percentage noemen want wie zijn ‘we’? Het maakt voor de resultaten van het onderzoek uit of je respondenten tussen de 15 en 25 neemt, of iedereen boven de 25. Er zijn maar heel weinig onderzoeken die nauwkeurig meten wat de seksfrequentie in Nederland is.”

Na onderzoek blijkt dat LINDA deze uitspraak doet aan de hand van een onderzoek van Durex uit 2007/2008. Uit deze studie bleek dat vrouwen gemiddeld 106 keer seks per jaar hebben, mannen kwamen uit op een gemiddeld aantal van 101 keer per kalenderjaar. Gemiddeld genomen is dat 103 keer.

Ohlrichs staat echter sceptisch tegenover onderzoeken die uitgevoerd worden door een commerciële organisatie. “Ik vind het lastig om de uitkomst te beoordelen als ik niet weet hoe deze tot stand gekomen is. Ik zou de lezer van LINDA willen adviseren om zich te amuseren over de resultaten maar trek op basis van dit onderzoek vooral geen overhaaste conclusies over het eigen seksleven”, besluit de seksuoloog. Het onderzoek van Durex heeft als doel ‘onderzoeken welke factoren het belangrijkst zijn voor seksueel welzijn en wat seks betekent voor je lichamelijke en emotionele gezondheid’. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een steekproef van deelnemers boven de 16 en boven de 18. Via e-mail werd een uitnodiging verstuurd met een verzoek tot deelname. Het onderzoek werd volgens Durex uitgevoerd onder het internetpanel van de website ‘Harris Interactive’, een bedrijf dat gespecialiseerd is in consumentenonderzoek.

Seksuele gevoelens?

Een procent van de mensen is aseksueel, schrijft LINDA. “Dit percentage is aan de hoge kant”, vertelt seksuoloog Yuri Ohlrichs. De twijfel die de seksuoloog heeft over de stelling is te wijten aan de definitie van aseksualiteit. Volgens de website ‘mens en gezondheid’ is de definitie van aseksualiteit: ‘iemand die geen seksuele aantrekking ervaart naar wie dan ook.’

In 2004 heeft psycholoog en menselijk seksualiteit expert Anthony Bogaert een onderzoek uitgevoerd in Engeland waaruit bleek dat één procent van de bevolking aseksueel is. Uit de stelling van LINDA is niet duidelijk of het nu gaat om de aseksuele Nederlandse bevolking, of de wereldwijde bevolking.

Nuance

Alle drie de feiten die LINDA brengt in de rubriek ‘cijfersenzo’ liggen genuanceerder dan  beschreven wordt. In de eerste stelling kan niet duidelijk afgeleid worden wat er met de term seks wordt bedoeld. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over op wie de stellingen van toepassing zijn. Wie zijn bijvoorbeeld ‘we’ in de tweede stelling ‘Gemiddeld vrijen we 103 keer per jaar’. In het derde seksfeit is het onduidelijk wat de definitie van aseksualiteit precies is. Kortom: de seksfeiten roepen nog vragen op.

LINDA laat weten in een reactie dat de feiten wel degelijk gecontroleerd worden door de journalist die op dat moment schrijft voor de rubriek.

Bronnen:

Onderzoek naar televisiegewoontes, TNS Nipo

Onderzoek Durex, Sexual Wellbeing Global Survey

Website Mens en Gezondheid’
 
Seksuoloog Yuri Ohlrichs, Nederlandse Vereniging voor Seksuologie
 
Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Spannende slaapkamerzaken in de LINDA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s