Surseance van betaling is nog geen faillissement

AD_logo-fc-verloop2Door Mathieu Ottevanger

‘Zes keer zoveel crèches failliet na bezuinigingen’, kopte het Algemeen Dagblad dinsdag 15 januari  op de voorpagina. Het is een bericht dat het ‘zware weer’ waar de kinderopvang zich in bevindt, aan de kaak stelt. Maar is dit wel zo? Waren er in 2012 echt zes keer zoveel faillissementen bij crèches als in 2011, zoals in de lead staat? En zijn de bezuinigingen hier de oorzaak van?

Heleen Boex schrijft dat er in 2012 zes keer zoveel crèches failliet gingen als in 2011. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel zou blijken dat in 2011 twaalf crèches de deuren sloten, terwijl dit er in 2012 73 waren. Mireille Muller, persvoorlichter KvK Nederland, vertelt ons dat deze cijfers inderdaad kloppen. Hierbij moet wel gezegd dat er bij de 73 faillissementen ook zes surseances zitten. Een surseance van betaling houdt in dat er voor een bepaalde periode, meestal anderhalf jaar, uitstel van betaling word verschaft. Zo heeft een onderneming de tijd om orde op zaken te stellen. Een belangrijke nuance: deze bedrijven zijn namelijk nog niet failliet.

Bezuinigingen

Surseances meegeteld kloppen de cijfers wel. Dat betekent dus dat de kop al voor de helft klopt, maar of deze faillissementen het gevolg zijn van de bezuinigingen, dat is nog niet helemaal duidelijk. Het zijn nu eenmaal moeilijke tijden, dus om gelijk de bezuiniging tot oorzaak te bombarderen is wellicht wat voorbarig. Op een totaal van ruim 2200 kinderopvangorganisaties, is 73 dan wel zo veel? Of zijn er meer bedrijfstakken waar 3,32%, want dat is het percentage waar het bij de kinderopvang over gaat, van de ondernemingen failliet zijn gegaan? Muller: “Het is natuurlijk duidelijk dat het op meerdere plekken niet goed gaat. In de bouw, bouw gerelateerde bedrijven en de detailhandel is het op z’n zachtst gezegd ook niet erg florissant.”

Betalingsachterstand

In het artikel wordt Judith de Jonge Baas, hoofd Communicatie & Ondersteuning bij het Waarborgfonds Kinderopvang, geciteerd: ‘Wij horen van banken en de Belastingdienst dat drie- à vierhonderd bedrijven een langdurige betalingsachterstand hebben’. De Jonge Baas over dit citaat: “Het zit zo dat wij contact hebben met Pensioenfonds PGGM, de Belastingdienst en banken. Die vertellen ons afzonderlijk van elkaar dat er naast de bedrijven die in 2012 failliet zijn gegaan, nog meer bedrijven zijn die het financieel zwaar hebben. Daarbij noemen deze partijen allen ongeveer hetzelfde volume aan ondernemers, namelijk drie- tot vierhonderd. Dit zijn bedrijven die een betalingsachterstand hebben van zeker drie, vier maanden.”

Of die betalingsachterstanden te wijten zijn aan de bezuinigingen is natuurlijk nog wel de vraag, maar De Jonge Baas vertelt dat dit wel aannemelijk is: “De bezuinigingen die begin 2012 door de overheid zijn doorgevoerd, vinden plaats in de vorm van beperking van de kinderopvangtoeslag. Hiermee wordt een uur kinderopvang voor ouders netto duurder en dat zie je in de bezettingsgraad in de crèches en peuterspeelzalen. Waar ouders hun kind eerst voor een bepaald deel van een dag naar de crèche brachten, zijn ze nu geneigd om voor dat dagdeel een andere oplossing te zoeken, omdat de kinderopvang gewoon duurder voor ze wordt.”

Hoeveel duurder wordt die kinderopvang dan? Was het in 2012 echt zoveel duurder dan in 2011? Dat is terug te vinden in onderstaande tabel, afkomstig uit het ‘Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang’ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 06-06-2011.

factcheck

Het is dus wel duidelijk dat de kinderopvang inderdaad duurder was in 2012 dan in 2011. Ook zijn er in 2012 beduidend meer crèches failliet gegaan dan in 2011, toch blijft het de vraag of dit nu zo uitzonderlijk en speciaal is als de kop van het artikel van Heleen Boex doet vermoeden. Het antwoord op die vraag vinden we ook terug in de cijfers van de Kamer van Koophandel. Uit deze cijfers blijkt dat het inderdaad een uitzonderlijke groei betreft. In de bouwnijverheid, een sector waar het ook slecht gaat, was ook een stijging in het aantal faillissementen (+surseances). Hier betrof het echter een stijging van 34%, beduidend lager dan bij de crèches, waar zes keer zoveel faillissementen waren.

Conclusie

Heleen Boex had genuanceerder kunnen omspringen met de surseances. Kinderopvang is inderdaad duurder geworden door de bezuinigingen. Maar daar komt bij dat volgens berekeningen van het Nibud de koopkracht voor het vierde jaar op rij daalt en ook de werkloosheid nog eens toeneemt. De hand zal sowieso meer op de knip gehouden moeten worden en er zullen meer ouders thuis zitten, waarvan de kinderopvang ook de dupe kan zijn.  Dat zijn oorzaken die niet rechtstreeks met bezuinigingen op de kinderopvang te maken hebben.

Bronnen:

–          Mireille Muller, persvoorlichter Kamer van Koophandel

–          Judith de Jonge Baas, hoofd Communicatie & Ondersteuning bij het Waarborgfonds Kinderopvang

–          Heleen Boex, redactrice AD Nieuwsdienst

–          Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/besluiten/2012/06/12/ontwerpbesluit-wijziging-besluit-kinderopvangtoeslag-en-tegemoetkomingen-kosten-kinderopvang.html

–          Cijfer faillissementen Kinderopvang en bouwnijverheid.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s