Geweld bij 1 op de 5 amateurduels?

Door Roy van der Lee

663681_30-07-10_gelderlander_logo_528x296De tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen had tot gevolg dat elk nieuwtje over geweld of onsportief gedrag op het voetbalveld onder een vergrootglas kwam te liggen. Dat vinden ze althans op de sportredactie van De Gelderlander. “Als lezer ga je bijna denken dat het overal een bende is”, zegt Egbert van der Weerd. De chef sport van de regionale krant kwam daarom op het idee een steekproef te houden op de amateurvelden in het verspreidingsgebied van zijn krant. Zijn conclusie: bij één op de vijf duels is sprake van incidenten.

85 medewerkers van de krant bezochten in het weekend van 20 april in totaal 284 duels of delen daarvan. Zowel senioren- als junioren- en pupillenwedstrijd kregen een bezoekje. Bij de volwassenen was in 20 van de 105 bezochte wedstrijden sprake van verbale agressie gericht tegen spelers of scheidsrechters. Bij 10 van de 105 duels was zelfs sprake van fysiek geweld. Overtredingen binnen het veld zijn buiten beschouwing gelaten.

“Wat opviel is dat er rondom het veld bijna net zoveel wordt gescholden als binnen de lijnen”, zegt Van der Weerd. “Bij fysiek geweld moet je vooral denken aan het duwen van de scheids en tegenstanders. Dat is misschien niet zo heel heftig, maar ook onacceptabel. We schrikken er alleen niet meer zo van.” Volgens Van der Weert is het verder opvallend dat zich bij jongere spelers minder incidenten voor lijken te doen.

Geen conclusies
De medewerkers van De Gelderlander kregen een enquêteformulier mee naar hun wedstrijden. Het is zodoende lastig om precies te zeggen hoe erg de vergrijpen precies waren. “Dit is dan ook geen wetenschappelijk onderzoek waar grote conclusies aan verbonden moeten worden”, legt Van der Weerd uit. “We wilden slechts een beeld schetsen van wat er in een willekeurig weekend zoal gebeurt op de Gelderse velden.”

De balans van de steekproef is dat zich bij één op de tien duels op de Gelderse velden  incidenten voor doen. Opvallend, volgens de sportjournalist. Meer incidenten dan hij had verwacht. Bij de KNVB schrikken ze niet van de resultaten. “Scheldpartijen en andere kleine excessen vinden helaas vaak plaats en worden zelden gemeld”, zegt woordvoerder Koen Adriaanse.

Meer onderzoek
Om een beter beeld te krijgen van de situatie op amateurvelden, is het volgens Van der Weerd zaak vaker steekproeven te houden, bijvoorbeeld elk jaar. Het was aanvankelijk de bedoeling dat alle Wegener-kranten aan het onderzoek mee zouden doen, om zo een veel breder beeld te krijgen. Het lukte de andere kranten echter niet om zoveel medewerkers in één weekend te mobiliseren.

Conclusie
Zoals Egbert van der Weerd zelf al aangeeft kunnen er aan het artikel geen al te grote conclusies worden verbonden. Dat het ‘slechts’ om een steekproef gaat, wordt in het artikel ook direct duidelijk. Daar is dus niets mis mee. Of de cijfers representatief zijn voor het hele land of voor het hele jaar blijft natuurlijk de vraag. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Bronnen:
Koen Adriaanse, persvoorlichter KNVB

Egbert van der Weerd, chef sportredactie De Gelderlander
Rapport Evalutie Aanpak Excessen van de KNVB
Artikel op de site van De Gelderlander
Persbericht van de KNVB

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Gelderlander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s