Over FHJ Factcheck

Welkom bij FHJ Factcheck

Deze weblog laat de resultaten zien van fact-checken door vierdejaars studenten aan Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. De studenten proberen steeds binnen het tijdbestek van enkele werkdagen te achterhalen of er iets ‘rammelt’ aan berichten die zij in de media tegenkomen. Studenten van FHJ Factcheck werken op dinsdag  t/m vrijdag aan het weblog (voor een periode van zes weken).

FHJ Factcheck verwelkomt tips en reacties. Anonieme reacties of reacties waarvan de afzender onduidelijk blijkt, kunnen achteraf verwijderd worden.

Begeleiding:
Monique Hamers (ma.hamers@fontys.nl)
Jos Straathof (j.straathof@fontys.nl)
Simon Knopper (s.knopper@fontys.nl)
Malou Willemars (m.willemars@fontys.nl)

16 Reacties op “Over FHJ Factcheck

 1. Pingback: Effe Checken! | about ICT

 2. Leuk concept, maar ik zou dat nog iets duidelijker uitleggen op dit weblog dan alleen maar op de About-pagina.

 3. Een mooi onderzoek, goed dat de website doorgaat.

 4. Graag hetgebruik van goed Nederlands bevorderen in plaats van populair doen met namen als : Factcheck

 5. M.i. is feitenonderzoek of waarheidsvinding wel zo duidelijk.

 6. Johan

  Ik hoop zeker dat jullie doorgaan en laten zien dat de riooljournalistiek die door bepaalde mensen word uitgeoefend wel zeker aan het licht komt.
  Ik blijf me er toch over verbazen dat er geen stappen worden ondernomen tegen die riooljournalisten die willens en wetens verkeerde informatie plaatsen of zo aanpassen zoals hun het willen.
  Ik ben blij met deze checks vooral over de maaltijdsalade…
  Ga zo door en hoop zeker dat jullie nog lang doorgaan met deze site.
  Vriendelijke groet,

 7. Ontzettend leuke site dit! Doet me denken aan de keuringsdienst van waarde op TV.
  Ben dol op dit soort onderzoeken. Ik hoop dat jullie nog lang hier mogen blijven schrijven.

 8. Frank

  Goed te horen dat jullie dit doen! In mijn ogen zijn jullie pioniers van de komende decennia. Er moet meer openheid en waarheid komen. Mensen krijgen door dat ze belazerd worden, en de media heeft hier de meeste invloed op. Wat doen jullie als berichten niet kloppen of onwaarheden bevatten? Ik zal jullie op de voet blijven volgen, en hoop dat jullie dit blijven doen en dat het maar uit mag groeien tot een betere wereld.

 9. Een enorm goed project, bereid studenten journalistiek (en hopelijk dus toekomstige journalisten) voor op gedegen journalistiek, want dat mis ik wel eens in het bestaande medialandschap. Weinig hoor-wederhoor, onderzoeksjournalistiek, doorvragen, kritische vragen etc…. allemaal basis van de journalistiek maar helaas te weinig zichtbaar. Ga zo door, ook na jullie 4e jaar 😀

 10. hebben jullie een twitteraccount?

 11. Thijs

  Goed! Precies wat er nodig is in deze papegaaisociety.

 12. Robrecht

  Ik heb jullie artikel gelezen in de morgen(Vlaamse krant). Hierin stond o.a. dat jullie 10 artikels onderzocht hebben waarvan er 8 foute informatie bevatten. Is het mogelijk om dit onderzoek te posten?
  Vriendelijke groeten

 13. @Johan Jammer dat je de termen ‘riooljournalistiek’ en ‘riooljournalisten’ gebruikt. Dat is namelijk lastig voor de hardwerkende en kundige beroepsgroep van rioolbeheerders die proberen de riolering te vrijwaren van troep dat daar niet thuishoort. Naast vet, schoonmaakdoekjes, condooms, maandverband en allerlei andere soorten vast afval geldt dat zeker ook voor journalisten. Gebruik het riool verstandig!

 14. Goed initiatief!
  Succes met de voortgang, de resultaten tot op heden zien er goed uit.

 15. Melissa Hylkema

  Cool zeg! Heel veel plezier ermee en bereid jullie er maar op voor.. Clash of the Titans, haha. Goede naam ook, trouwens! Blijft lekker hangen. 🙂

  Laat iedereen die wat te jammeren heeft lekker lullen en doe jullie ding. Jullie hebben er tenslotte een opleiding voor gevolgd en zolang jullie in dit project geloven, gaat het helemaal goed komen!

 16. In ben als journalist, o.a. gewerkt bij FD, Margriet en de Gooi en Eemlander, afgelopen jaar met pensioen gegaan. Erger me aan al die halve weetjes en feitjes waar de huidige media van wemelen. Zou graag van betekenis willen zijn voor jullie. Laat maat horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s